Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
«Ικανοποιημένος», δηλώνει ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, την ίδια ώρα πάντως οι επαγγελματίες τουρισμού του νησιού εκπέμπουν SOS
Πολλές είναι οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για το νησί της Σαμοθράκης, μετά τον πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του στην «καρδιά» του Αυγούστου και τα πολλαπλά «χτυπήματα» που δέχθηκε ο κλάδος του τουρισμού.
Ικανοποιημένος ο Χρ. Μέτιος από τις εξαγγελίες
Έκτακτη ενημέρωση έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο επί του θέματος ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, για 1. Εξασφάλιση απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, 2. Βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης συμβάσεων, 3. Άμεση έναρξη εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμανιών, 4. Κονδύλια 4,5εκ ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, 5. Ενίσχυση της τουριστικής κίνησης με προσέλκυση τουριστών και μεσοπρόσθεσμα δρομολόγηση νέας γραμμής Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη – Λήμνος, ο περιφερειάρχης δήλωσε «ικανοποιημένος». Βεβαίως, αυτές οι εξαγγελίες έχουν ‘αναγνωστεί’ εντελώς διαφορετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα αναμένουμε να δούμε στην πράξη τι θα γίνει.
«Δυστυχώς το πρόβλημα στο νησί δεν είναι τωρινό. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και καλοκαιρινές περιόδους, είχαμε τα ίδια προβλήματα, με την διακοπή της βασικής σύνδεσης Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης», είπε δημόσια ο κος Μέτιος, ο οποίος υπεραμύνθηκε των πράξεων της ΠΑΜ-Θ, η οποία όπως ενημέρωσε «σε συνεργασία με το υπουργείο ναυλώσαμε ένα πλοίο, για να μεταφέρει φορτηγά για την τροφοδοσία του νησιού, λόγω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων. Διαθέσαμε γι’ αυτό τον σκοπό 50.000 ευρώ και μετά άλλες 84.000 ευρώ για να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια και αυτή την εβδομάδα. Δώσαμε 10.000 ευρώ για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης – δεν μπορούσαμε να καλύψουμε γεύματα σε ταβέρνες και ξενοδοχεία. Δεν ήταν θέμα πρόθεσης της διοίκησης, αλλά η διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι μία αυστηρή διαδικασία». Μετέφερε κι εκείνος της εξαγγελίες της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι αφορούν ζητήματα που πρέπει να γίνουν για το νησί.
Έρχεται νέο πλοίο την Δευτέρα
Αναφορικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση, παρατείνεται μέχρι την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019 η δρομολόγηση του επιβατηγού – οχηματαγωγού ταχύπλοου «Andros Jet» της εταιρίας «Seajets» στην γραμμή Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης. Από την Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, την ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης θα καλύπτει το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Άρτεμις» της εταιρίας «Hellenic Seaways». Τα αναλυτικά δρομολόγια του «Andros Jet», και του «Άρτεμις», θα ανακοινωθούν από τις διαχειρίστριες εταιρίες. Το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Άναξ» θα συνεχίσει να εξυπηρετεί την γραμμή μέχρι και το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019, για την μεταφορά οχημάτων μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης. Τέλος, κανονικά εκτελεί τα προγραμματισμένα δρομολόγια του το ταχύπλοο επιβατηγό πλοίο «Ζέφυρος».
SOS εκπέμπουν οι επαγγελματίες τουρισμού
Την ίδια ώρα πάντως οι επαγγελματίες τουρισμού στο νησί κρατούν μικρό καλάθι και μετρούν πληγές. Κατά 60%-70% μειωμένη σε σχέση με πέρσι είναι η τουριστική κίνηση στην Σαμοθράκη, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επιχειρηματιών του νησιού Γιάννη Γλήνια, μετά το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε την περίοδο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού βλέπουν το νησί και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις τους να μην είναι γεμάτες, σε μία περίοδο στην οποία είχαν ποντάρει πολλά. Για να σταματήσουν την οικονομική αιμορραγία και προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες, αφού το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θεωρείται πολύ καλή περίοδος για το νησί, προχωρούν σε μειώσεις τιμών.
Μιλώντας στον «Χ» ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού ΠΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης γνωστοποίησε ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ της Ρουμανίας θα προβάλουμε το νησί στην αγορά της Ρουμανίας, που είναι το 1/3 των τουριστών».
Τέλος, στην τουριστική έκθεση τέλη Σεπτεμβρίου στην Γαλλία στην οποία θα συμμετάσχει η ΠΑΜ-Θ αναμένεται να έχει ως κέντρο αναφοράς τη Σαμοθράκη. Άλλωστε η Νίκη της Σαμοθράκης βρίσκεται …στο Λούβρο, άρα υπάρχει ένα σημείο επαφής με την γαλλική αγορά.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News