Μαζική δηλητηρίαση άγριας πανίδας στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου

149 θύματα εκ των οποίων 18 άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο και 131 τραυματίστηκαν πολλοί με σοβαρό και μη αναστρέψιμο τρόπο
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία αργότερα συνελήφθησαν ή παραδόθηκαν 46 από τους 136 δράστες, δηλαδή μόλις 1 στους 3 εγκληματίες
Στον μακάβριο κατάλογο και γυναίκα που παρασύρθηκε κι εγκαταλείφτηκε μέχρι να πεθάνει από 74χρονο οδηγό φορτηγού στις Σάπες

Τα τροχαία με εγκατάλειψη του θύματος αποτελούν δυστυχώς μια καθημερινή πρακτική στους ελληνικούς δρόμους, που συναντάμε και στη Ροδόπη. Ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» εδώ και δέκα χρόνια θέτει με κάθε τρόπο το θέμα της αντιμετώπισης αυτού του απαράδεκτου φαινομένου, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση. Σήμερα ισχύει το άρθρο 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ορίζει την εγκατάλειψη θύματος στην άσφαλτο ως πλημμέλημα τιμωρούμενο με 6 μήνες φυλάκιση (η συνήθης ποινή που επιβάλουν τα δικαστήρια όταν μετά από 8 χρόνια τελεσιδικήσει η υπόθεση).
Με βασικό αίτημα την αυστηροποίηση του ΚΟΚ, ειδικά στα ζητήματα εγκατάλειψης τραυματιών στην άσφαλτο, ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» κυκλοφόρησε την ετήσια έκθεσή του για το 2024, που δημοσιεύει ο σημερινός «Χ». Στη μακάβρια λίστα θυμάτων του 2024, βλέπουμε κι ένα συμβάν που έγινε στη Ροδόπη. Πιο συγκεκριμένα στις 24 Οκτωβρίου αρχικά άγνωστος οδηγός παρέσυρε κι εγκατέλειψε αιμόφυρτη στην άσφαλτο 32χρονη ημεδαπή στις Σάπες. Μετά από μεγάλη έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας ο 74χρονος δράστης-οδηγός φορτηγού συνελήφθη.

Ελλάδα 2024: 133 Τροχαία με Εγκατάλειψη
Τα στοιχεία τα οποία παρατίθεται καταγράφουν: 133 τροχαία με εγκατάλειψη από 136 δράστες με αποτέλεσμα 149 θύματα από τα οποία οι18 είναι νεκροί και οι 131 τραυματίες, πάρα πολλοί από τους οποίους με βαρύτατους τραυματισμούς: Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τετραπληγίες, παραπληγίες, ακρωτηριασμοί κα.
Από την ταξινόμηση των συμβάντων σε σχέση με την περιοχή που πραγματοποιήθηκαν βλέπουμε: 106 (79.70%) σε κατοικημένες περιοχές, 17 (12.78%) σε αγροτικούς δρόμους, 9 (6.76%) σε εθνικές οδούς και 1 σε αυτοκινητόδρομο. Ταξινόμηση συμβάντων ανά γεωγραφική περιφέρεια: Αττική 35, Στερεά Ελλάδα 17, Μακεδονία 16, Αιγαίο 16, Πελοπόννησος 15, Κρήτη 14, Ιόνιο 7, Θεσσαλία 7, Θράκη 4, Ήπειρος 2. Ταξινόμηση συμβάντων ανά μήνα: Ιανουάριος 5, Φεβρουάριος 9, Μάρτιος 11, Απρίλιος 10, Μάιος 7, Ιούνιος 8, Ιούλιος 17, Αύγουστος 22, Σεπτέμβριος 12, Οκτώβριος 11, Νοέμβριος 11, Δεκέμβριος 10
Στα 149 θύματα περιλαμβάνονται: 18 (12%) νεκροί και 131 (88%) τραυματίες. Ταξινόμηση των θυμάτων με βάση την ιδιότητά τους στο οδικό δίκτυο: 60 (40.27%) οδηγοί και επιβάτες δικύκλων, 56 (37.58%) είναι πεζοί, 18 (12%) οδηγοί και επιβάτες αυτοκινήτων, 12 (8%) ποδηλάτες, 2 χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου και 1 οδηγός πατινιού. Η κατανομή των θυμάτων ανά φύλο είναι: 51 (34.23%) Γυναίκες, 98 (65.77%) Άνδρες. Αναφερόμενα ανήλικα θύματα (3 έως 17 ετών): 22 (14.76%) εκ των οποίων 16 πεζοί, 3 ποδηλάτες, 2 επιβάτες ΙΧ και 1 οδηγός δικύκλου (νεκρός).
Στους 18 θανάσιμους τραυματισμούς τα θύματα είναι: 6 γυναίκες και 12 άνδρες. Από αυτούς οι 9 ήταν πεζοί, οι 7 οδηγοί δικύκλων (ένας ανήλικος) και οι 2 Οδηγοί ΙΧ. Οι 12 φόνοι έγιναν σε κατοικημένες περιοχές και οι 6 σε επαρχιακές οδούς.
Από τις αναγραφόμενες πληροφορίες προκύπτει πως οι δράστες είναι: 119 (87.5%) οδηγοί αυτοκινήτων, 16 (11.76%) οδηγοί δικύκλων και 1 οδηγός πατινιού. Στα 18 θανατηφόρα συμβάντα εμπλέκονται: οδηγοί αυτοκινήτων στα 17 (94.44%) και οδηγοί μηχανής σε 1.
1 στους 3 δράστες συνελήφθησαν ή παραδόθηκαν
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία αργότερα συνελήφθησαν ή παραδόθηκαν 46 από τους 136 δράστες (33.82%). Από αυτούς: 15 δεν είχαν άδεια οδήγησης, 7 ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, σε 1 δράστη θανατηφόρου βρέθηκαν σπίτι του ναρκωτικές ουσίες, 1 συμμετείχε σε αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας ενώ δύο δράστες είναι μεγαλύτεροι των 85 ετών.
Είναι προφανές πως το τροχαίο με εγκατάλειψη δεν αντικατοπτρίζει απλά μια αρνητική οδηγική συμπεριφορά. Συνοψίζει μια κοινωνική παθολογία έξαρσης του ατομικισμού, της ιδιοτέλειας, της αδιαφορίας για τον άλλον. Τόσο οι κοινωνικές συνθήκες, οι αξίες που προβάλλονται ως μέτρο και στόχος επιτυχίας όσο και οι συνθήκες στην κυκλοφορία με την αποθέωση των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς προδιαθέτουν σ' αυτό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνουμε παρατηρητές στο θέμα αναμένοντας να αναστραφεί η κοινωνική τάση, ούτε πολύ περισσότερο να επιβραβεύουμε τους δράστες.
Τα δεδομένα που καταγράψαμε δείχνουν σαφώς ότι: 80% περίπου των τροχαίων με εγκατάλειψη συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές. Η τοποθέτηση καμερών και η θέσπιση του ορίου των 30 km/h θα αποτελούσαν ισχυρότατο αποτρεπτικό παράγοντα. Δυστυχώς οι κάμερες δεν υπάρχουν και αυτές που θα καταγράφουν πλήρη δεδομένα στην καλύτερη περίπτωση θα τοποθετηθούν το 2027 και μόνο στην Αττική. Άγνωστο γιατί εξαιρούνται οι άλλες περιοχές της χώρας. Όσον αφορά στα 30km/h όριο στις κατοικημένες περιοχές η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις διακηρύξεις και προτείνει τη θέσπιση του από το Νοέμβριο μόνο σε μονόδρομους με μία λωρίδα κυκλοφορίας…
88% των θυμάτων είναι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου: οδηγοί και επιβάτες δικύκλων, πεζοί, ποδηλάτες, χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και Πατινιών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας των ευάλωτων χρηστών, του δικαιώματος τους στην κυκλοφορία αλλά και στην ίδια την ζωή από τον περιορισμό της ταχύτητας για όλους στα 30 στις κατοικημένες περιοχές. 15% των θυμάτων, ανάμεσα τους και ένας νεκρός, είναι ανήλικοι. 87.5% των δραστών στο σύνολο των συμβάντων είναι οδηγοί αυτοκινήτων. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 94.44% στα περιστατικά με θανάσιμους τραυματισμούς.
Αν και μόλις το 1/3 από τους δράστες φαίνεται να έχει συλληφθεί η παραδοθεί, ο μεγάλος αριθμός οδηγών χωρίς άδεια και υπό την επήρεια αλκοόλ ανάμεσα τους δείχνει καθαρά ποιος είναι ο λόγος της εγκατάλειψης: η αποφυγή άμεσης δικαστικής εμπλοκής και η αδυναμία τεκμηρίωσης της ύπαρξης αλκοόλ ή ουσιών στο αίμα των δραστών. Η προστασία των δραστών από τον ΚΟΚ δικαιώνει τις κριτικές που βλέπουν μια σκληρή ιεραρχία στο οδικό δίκτυο με τους χρήστες ΙΧ παντοδύναμους έναντι όλων των άλλων. Τα συμφέροντα αυτών των ισχυρών της κυκλοφορίας διασφαλίζονται μέσω του ΚΟΚ και της ποινικής αντιμετώπισης των τροχαίων εγκλημάτων.
«Έκρηξη» τροχαίων τους καλοκαιρινούς μήνες
30% των συμβάντων πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου. Είναι εντυπωσιακή η έκρηξη τροχαίων με εγκατάλειψη τους θερινούς μήνες. Αυτή συνδυάζεται με μια αύξηση των συμβάντων στους τόπους παραθερισμού και με μεγάλη αύξηση των μοτοσικλετιστών - θυμάτων. Η αυξημένη χρήση αλκοόλ και ουσιών προφανώς και συμβάλουν σημαντικά σε αυτό.
Εξ ίσου εντυπωσιακό είναι πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι δράστες μετά την σύλληψη τους αφήνονται ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του τροχαίου με εγκατάλειψη με θύμα την ΑμεΑ πρωταθλήτρια Ειρ. Κουρούβανη που οδηγούσε στην Πατησίων το αμαξίδιο της, παρασύρθηκε, τραυματίστηκε και εγκαταλείφθηκε από οδηγό που βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και δεν είχε άδεια οδήγησης. Ο δράστης που συνελήφθη αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος και ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Ελεύθερος αφέθηκε και ο 17χρονος «οδηγός» νταλίκας, χωρίς άδεια, που τραυμάτισε θανάσιμα και εγκατέλειψε 15χρονο οδηγό δικύκλου.
Είναι τρομερό πώς ακόμα και σε τροχαία με εγκατάλειψη που συγκλόνισαν την κοινωνία όπως αυτό με τα διαδοχικό χτύπημα της 17χρονης πεζής που βρίσκονταν επί ώρα στο οδόστρωμα στη Λ. Αθηνών τον Ιούνιο η το θανατηφόρο με την παράσυρση γυναίκας από δύο μηχανές τη Μεγάλη Πέμπτη στη Βούλα, μήνες μετά δεν υπάρχει καμία είδηση για εντοπισμό των δραστών. Πέραν από την έλλειψη καμερών αυτές οι καταστάσεις είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της υποστελέχωσης της Τροχαίας και της ουσιαστικής αδιαφορίας της πολιτείας όχι μόνο για την πρόληψη αλλά και για όλα όσα ακολουθούν το τροχαίο έγκλημα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News