«Σε ποιό ξενοδοχείο μένουν;» | xronos.gr
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«Σε ποιό ξενοδοχείο μένουν;»

14/11/19 - 10:00

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη χώρα μας, μου ήρθε στο μυαλό ένα παλιό ανέκδοτο.

Σύμφωνα με το ανέκδοτο αυτό η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο με την Κίνα και ξαφνικά ένας στρατηγός του Κινεζικού στρατού εισβάλλει πανικόβλητος στο γραφείο του Κινέζου Προέδρου και του λέει: «έχουμε πόλεμο με την Ελλάδα κ. Πρόεδρε».

«Πόσοι είναι αυτοί οι Έλληνες στρατηγέ μου;» ρωτάει ο Κινέζος Πρόεδρος.

«Καμιά δεκαριά εκατομμύρια» απαντάει ο Στρατηγός.

«Σε ποιό ξενοδοχείο μένουν;» ρωτάει ο Πρόεδρος και αφήνει άναυδο τον στρατηγό.

Πέρα από την πλάκα η διαφορά μεγεθών της χώρας μας με την Κίνα σε όλα τα επίπεδα αλλά και με άλλες μεγάλες χώρες είναι χαοτική.

Για αυτό και όταν μιλάμε στο εσωτερικό για ανάπτυξη θα πρέπει να προσδιορίσουμε σωστά ποιοί είναι οι τομείς που θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική η χώρα μας, όταν υπάρχουν τέτοιοι τεράστιοι παίκτες στο διεθνές περιβάλλον.

Για να πούμε με το όνομα τους τα πράγματα όταν υπάρχουν χώρες όπως η Κίνα όπου το κόστος εργασίας και παραγωγής μπορεί να συμπιεστεί στο ελάχιστο είναι αδύνατο να σταθούμε ανταγωνιστικοί εάν δεν επιλέξουμε να παίξουμε σε τομείς που υπερτερούμε και που δε θα είναι μειονέκτημα το μικρό μας μέγεθος σε ανθρώπινο δυναμικό και γη.

Οι τομείς που πρέπει σύγχρονα να ξανασχεδιάσουμε και να κατευθύνουμε προς τα εκεί με σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό τους νέους μας είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο πολιτισμός και η παιδεία.

Από τον τουρισμό μπορούν να ωφεληθούν όχι μόνο οι ξενοδόχοι και οι υπάλληλοι τους αλλά δεκάδες επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, που εάν διασυνδεθούν σωστά με την ξενοδοχειακή υπηρεσία θα έχουν συνεχή απασχόληση. Ακόμα και σήμερα επειδή η παραγωγή πραγματικών στελεχών για τον τουρισμό είναι ελλιπής στη χώρα μας οι μεγάλοι όμιλοι λαμβάνουν υπηρεσίες από συνεργάτες του εξωτερικού και δεν αξιοποιείται σχεδόν κανένας σε υψηλό επίπεδο από την εγχώρια αγορά.

Η ναυτιλία είναι μεγάλη δύναμη και το γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες, ήρθε όμως η ώρα να γίνει η ενασχόληση με τη ναυτιλία μία από τις πρώτες επιλογές των νέων Ελλήνων.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί επιστημονικά το προφίλ του επαγγέλματος με νέους ακαδημαϊκούς κύκλους σπουδών, που θα καλύπτουν όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες της ναυτιλίας.

Τέλος, ο πολιτισμός και η παιδεία είναι το ιστορικό πλεονέκτημα της χώρας μας που δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα να αξιοποιήσουμε.

Δε νοείται να υπάρχουν έδρες Ελληνικής Φιλοσοφίας σε μεγάλα και προβεβλημένα πανεπιστήμια του εξωτερικού και να μην υπάρχει στην Ελλάδα μας διεθνές Πανεπιστήμιο Ελληνικής Φιλοσοφίας, το οποίο να αποτελεί πόλο παγκόσμιας έλξης.

Είμαστε λίγοι, μπορούμε όμως να είμαστε έξυπνοι και αποτελεσματικοί.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr