xρονοτοπία | xronos.gr
«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου)

xρονοτοπία

17/10/18 - 10:00

Γράφει  από την Αθήνα,  ο συνεργάτης μας,  συγγραφέας - λαογράφος  Γιώργος Λεκάκης www.lekakis.com

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΡΩΣΙΑ-ΜΕΡΟΣ Β'

Μοναδικό αγαλματίδιο του Αρποκράτη, θεού των Αιγυπτιωτών Ελλήνων βρέθηκε στην… αρχαία ελληνική πόλη Δία, στην Κριμαία!

Αποικία Ελλήνων στον βόρειο Πόντο, τουλάχιστον από τον 6ο αι. π.Χ. αποδεικνύει σχέσεις Ελλήνων της Αιγύπτου, με τον βόρειο Πόντο!

Ένα μοναδικό αγαλματίδιο από ελεφαντόδοντο, που απεικονίζει τον θεό Αρποκράτη ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Αποστολής του Βοσπόρου του Ερευνητικού Κέντρου Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Κριμαίας, του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Κριμαίας στο Vernadsky και του Ιδρύματος Αρχαιολογικών Ερευνών «Δήμητρα»!

Το αγαλματίδιο, το οποίο είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο, ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια των ανασκαφών της αρχαίας πόλης Δία (μετέπειτα Τυριτάκη, νυν Tyritake), που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του σύγχρονου Κερτς, περίπου 11 χλμ. νότια από το Παντικάπαιον, κοντά σε μια αποξηραμένη σήμερα λίμνη, την Churubash. Κοντά και τα ερείπια μιας άλλης αρχαίας ελληνικής πόλεως, του Νυμφαίου.

Χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. Απεικονίζει τον θεό Αρποκράτη «με κέρας της Αφθονίας, δύο σάτυρους και μια χήνα», δήλωσε ο Al. Aybabin, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Κριμαίας.

Ο Αρποκράτης ήταν ο θεός της σιωπής, των μυστικών και της εμπιστευτικότητος (και επίσης μια ενσάρκωση της ελπίδας, σύμφωνα με τον Πλούταρχο), στο αρχαίο ελληνικό πάνθεον στην Αλεξάνδρεια των Μακεδόνων Πτολεμαίων. Ο Αρποκράτης έχει τον αντίστοιχό του, θεό Horus των Αιγυπτίων.

Εκτός από το αγαλματίδιο του θεού Αρποκράτη, ευρέθησαν επίσης διάφοροι αμφορείς, κεραμικά και χάλκινα νομίσματα.

Ο επί κεφαλής της ανασκαφής Viktor Zinko πρόσθεσε ότι αυτό το έτος οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε δύο περιοχές της αρχαίας πόλεως. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο βόρειο φρούριο του τείχους της αρχαίας πόλεως, το οποίο, στο β΄ μισό του 4ου και στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. χρησίμευε ως ισχυρή αμυντική δομή.

Το 2018, οι επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν την κατοικημένη περιοχή στα νότια του τείχους της πόλεως, όπου βρήκαν ένα πρώιμο μεσαιωνικό κτήριο με μια μεγάλη πέτρινη εστία στα ανώτερα στρώματα.

Στο κεντρικό τμήμα της πόλεως, διερευνήθηκε επίσης το τείχος της δυτικής πόλεως και τα κτήρια που γειτνιάζουν με αυτό. Αυτό το τμήμα του τείχους της πόλεως εκτίσθη στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. (ίσως το 580-560 π.Χ. από Μιλήσιους). Κατά την διάρκεια των ανασκαφών ανακαλύφθηκαν διάφορες δομές που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ.

Η οικονομία της πόλεως βασίσθηκε στην γεωργία, και κυρίως στην φημισμένη της αμπελοκαλλιέργεια. Υπήρχαν και πολλοί φούρνοι για μεταλλουργικές εργασίες. Σε προηγούμενες ανασκαφές βρέθηκε και ένα συγκρότημα 16 δεξαμενών για ιχθυοκαλλιέργειες, που χρονολογείται στον 1ο-3ο αι. μ.Χ.

Με το πρόσφατο εύρημα, φαίνεται πως οι εμπορικές και άλλες σχέσεις της πόλεως, εξαπλώνονταν έως και τους Έλληνες της Αιγύπτου…

ΠΗΓΕΣ: Crimea Press, 1 Οκτωβρίου 2018. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ για την ΔΙΑ: Στέφ. Βυζ., Εθνικά 642, 12, Ψευδ-Αίλιος Ηρωδιανός «De prosodia catholica» 315.12, Κλ. Πτολεμαίος «Γεωγρ.», 3.6.3.2, Αρριανός «Περίπλους Ευξείνου Πόντου» 50,9, Γάιος Πλίνιος Σεκούντους NH 4, 86-87).

ΥΓ: Για τις αρχαίες ελληνικές πόλεις στον Πόντο, βλ. σχετικά άρθρα του Γ. Λεκάκη στην εφημ. «Ελληνική Γνώμη».

Γιγάντιο βραχογλυφικό στην Χώρα των Υπερβορείων, στην χερσόνησο Κόλα, με τα «κοίλα» γράμματα, στην Ρωσία…

Σχέση με τα Κοίλα της Θράκης;  Σχέση με τον Γιούχτα της Κρήτης; Σχέση των Σάμις με την Σάμη; Σχέση με Κόρινθο, την Ρόδο, Ατλαντίδα;

Ένα αρχαίο «αστροπαρατηρητήριο» με μυστηριώδεις επιγραφές επί βράχου στην βορειοδυτική Ρωσία θεωρείται απομεινάρι αρχαίου πολιτισμού των Υπερβορείων, σε μια ιερή γη παρόμοια με την Σαμπάλα…

Η λίμνη Seydozero - η «ιερή λίμνη» στην γλώσσα των αυτόχθονων λαών Sami - είναι μία από τις πιο μυστικιστικές τοποθεσίες στην βορειοδυτική Ρωσία, στην χερσόνησο Kola. Η λίμνη και η περιοχή προστατεύεται από τον γίγαντα Kuiva (= ιερός/γέρος, γίγας, μάγος). Πρόκειται για μια γιγαντιαία φιγούρα, 100 μέτρων, που εντυπωσιάζει, σκαλισμένη σε έναν βράχο, του βουνού Kuivchorr!

Κατά τον τοπικό μύθο, ο γιγαντας Kuiva επιτέθηκε στην τοπική νύμφη Σάμη. (Έχει κάποια σχέση αυτή με την Κεφαλονιά ή την Σάμο;). Η Σάμη πάλεψε γενναία, αλλά δεν μπορούσε να τον νικήσει. Έτσι έκανε έκκληση για βοήθεια στους θεούς… Οι θεοί έριξαν μια «άγρια ακτινοβολία» / αστραπή προς τον γίγαντα, και αυτός απολιθώθηκε... Το αποτύπωμα του σώματός του παραμένει στον βράχο Angvundaschorr, την υψηλότερη κορυφή της τούντρας Lovozerskaya. Περιέργως, ο βράχος ανατινάχτηκε και θρυμματίσθηκε, αλλά το αποτύπωμα του γίγαντα δεν κατεστράφη!

Τα ασυνήθιστα σχήματα των πετρών γύρω από την ιερή λίμνη Seydozero ομοιάζουν όντως με ερείπια αρχαίων κατασκευών…

Σύμφωνα με τους αρχαίους ελληνικούς θρύλους, στην γη των Υπερβορείων, οι άνθρωποι κατείχαν μυστική γνώση και ήταν κοντά στους θεούς. Την γη αυτή επισκεπτόταν συχνάκις ο ίδιος ο θεός Απόλλων-Ήλιος. Και όντως, το μέγα βραχογλυφικό ομοιάζει με τον θεό Απόλλωνα, με το ακτινωτό στέμμα του, όπως αυτός παρουσιαζόταν στην Κόρινθο, την Ρόδο, κ.α.

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας αναζητούν απόδειξη στην ομοιότητα των γλωσσών. Η κ. Valentina Sharipova, διευθύντρια της «Hyperborea» (ερευνητικού οργανισμού της Murmansk), λέει ότι «οι ρίζες του ονόματος Kola βρίσκονται στο όνομα του θεού του Ηλίου Κολιάδα, των σλάβων. Hyperborea, λέει, σημαίνει στην αρχαία ελληνική “πέρα από τον βόρειο άνεμο”. Προσφάτως βρέθηκαν ερείπια ενός αστροπαρατηρητηρίου: Πέτρες με κοιλότητες, οι οποίες προσανατολίζονταν στον Πολικό Αστέρα. Πολλοί βράχοι έχουν επιγραφές ή χαράγματα», λέει.

Στα ερείπια του μυστηρίου της χώρας Υπερβορέων κάποιοι τοποθετούν και τον μύθο της Ατλαντίδος.

Υπάρχουν και άλλα γεγονότα σχετικά με την χερσόνησο Kola, που είναι αινιγματικά. Στις αρχές του 20ού αιώνα ο επιστήμονας Al. Barchenko βρήκε μια μυστηριώδη υπόγεια είσοδο κοντά στην ιερή λίμνη Seydozero. Τα συμπεράσματά του χαρακτηρίσθηκαν «εμπιστευτικά». Κανείς ποτέ δεν είδε την είσοδο για το σπήλαιο και ο ίδιος ο ερευνητής… πυροβολήθηκε! Σήμερα η έρευνα του Barchenko συνεχίζεται στην Ρωσία από την οργάνωση Cosmopoisk. Τα μέλη της αποστολής έχουν βρει επίσης αρκετές σπηλιές, αλλά προς το παρόν μόνο «συνηθισμένες».

«Οι αρχαίες πόλεις, αν βρούμε κάποιες δομές, θα είναι υπόγειες ή υποβρύχιες. Ελπίζω ότι κάποιοι από αυτούς τους θρύλους να είναι αληθινοί», λέει ο κ. Vadim Chenobrov, διευθυντής της Cosmopoisk.

«Υπήρξε πρόσφατα ένα ενδιαφέρον εύρημα», λέει ο διευθυντής του Γεωλογικού Ινστιτούτου του Επιστημονικού Κέντρου Kola, καθηγητής Yuri Voitekhovsky. «Οι εργαζόμενοι της τοπικής μονάδας εξόρυξης δοκιμάζοντας ένα νέο τρυπάνι από την Φινλανδία, βρήκαν μια σειρά από σκαλίσματα στις πέτρες. Τότε οι αναζητητές της “Hyperborea” βρήκαν ότι ήταν κάποιου είδους αρχαία "κοίλα" γράμματα, που ακόμη δεν εξηγήθηκαν».

Ίσως, λοιπόν, η χερσόνησος Κόλα να ονοματίσθηκε από τα κοίλα, δηλ. τις κοιλότητες των βράχων, που χρησίμευαν ως αστροπαρατηρήτιο και είχαν «κοίλα» χαράγματα με γράμματα ή σχέδια! Κατά τον ίδιο τρόπο ονοματίσθηκαν και τα Κοίλα της Θράκης.

Τέλος, οι επιστήμονες πλέον πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους και προς τα τεράστια βραχογλυφικά, πολλές σε μέγεθος βουνών, που υπάρχουν και στην Ελλάδα: Λ.χ. Ο Γιούχτας στην Κρήτη (κ.ά.), στην Κέρο, στην Πρέβεζα, κ.ά. – και βέβαια σε πολλά μέρη της Γης… Αυτά χρησίμευαν όπως οι κατοπινοί φάροι: Για προσανατολισμό των ναυτιλλομένων… - βλ. και Γ. Λεκάκη «Τι κοινό έχει η Κρήτη με το Πακιστάν; Το μυστήριο των γλυπτών βουνών…».

ΠΗΓΕΣ: RBTH, Message to Eagle, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr