Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Η έκκληση για προσφορά αιμοπεταλίων αφορά στην 45χρονηΆννα Αγγελάκη και τον 60χρονο Παρασκευά Χαδίρογλου Νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου υποβάλλονται σε κύκλο χημειοθεραπειών
Δύο συνάνθρωποί μας Κομοτηναίοι, πάσχοντες από αιματολογικό νόσημα, έχουν την ανάγκη της βοήθειάς μας. Η έκκληση για προσφορά αιμοπεταλίων αφορά στην 45χρονη Άννα Αγγελάκη και τον 60χρονο Παρασκευά Χαδίρογλου. Για την περίπτωσή τους έχει ήδη κινητοποιηθεί ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Ν. Ροδόπης, όπως επιβεβαίωσε στο «Χ» ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Δημητρακόπουλος.
Δότες κατάλληλοι βρέθηκαν, αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των δύο ασθενών. Αυτό τουλάχιστον έκανε γνωστό η βιοπαθολόγος αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος αιμοδοσίας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής Μαριάννα Ανδρεάδου. Εκεί πρέπει να απευθύνονται όσοι θέλουν να προσφέρουν αιμοπετάλια και ανήκουν στις ομάδες Α+ για την 45χρονη και όλες τις ομάδες για τον 60χρονο.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες που θα προσφερθούν είναι να επικοινωνήσουν πρώτα με τον σταθμό αιμοδοσίας στο τηλέφωνο 25313 51533. Σε αυτό το τηλέφωνο θα δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες στους υποψήφιους δότες, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία.
Το δείγμα που θα κρίνει την καταλληλότητα των δοτών θα ληφθεί στο τμήμα της Κομοτηνής, αλλά τα αιμοπετάλια θα δοθούν στην Αλεξανδρούπολη εκεί όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς και υποβάλλονται σε κύκλο χημειοθεραπειών. Για αιμοληψίες το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου είναι ανοικτό στους αιμοδότες: Καθημερινές 8:00 - 13:00 και 18:00 - 20:00, Σάββατο 10:00 - 12:00. Κυριακές και αργίες κλειστό.
ΑΝΩΔΥΝΗ Η ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟΑΦΑΙΡΕΣΗ
Η αιμοπεταλιοαφαίρεση, όπως και η συνήθης αιμοδοσία, δεν είναι επώδυνη. Θα αισθανθείτε μόνο ένα ελαφρύ τσίμπημα όταν η βελόνα μπει στη φλέβα του χεριού σας. Ο δότης ξαπλώνει δίπλα σε ένα μηχάνημα, φλεβοκεντείται και από μια μικρή ποσότητα αίματος που περνάει μέσα στο μηχάνημα διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια αυτόματα. Τα υπόλοιπο αίμα επιστρέφει από το ίδιο χέρι πάλι στο δότη. Η αιμοπεταλιοαφαίρεση διαρκεί 1-2 ώρες. Η όλη διαδικασία είναι μεγαλύτερη από ότι η συνήθης αιμοδοσία γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διαχωριστούν και να συλλεγούν τα αιμοπετάλια από τα άλλα στοιχεία του αίματος.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ
Η επιλογή των αιμοδοτών (ηλικία 18-60 ετών) γίνεται από ιατρό με σκοπό την ασφάλεια του αιμοδότη και του ασθενούς. Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 18-65 ετών, μπορεί να δώσει 400-450 cc αίμα. Για νέους ηλικίας 17 ετών απαιτείται έγγραφη συγκατάθεση γονέων ή κηδεμόνων. Η αιμοληψία διαρκεί 10΄-15΄ χρησιμοποιώντας υλικά αποστειρωμένα, ατοξικά, μιας χρήσης χωρίς κανένα κίνδυνο για τον αιμοδότη. O όγκος αίματος που λαμβάνεται είναι ~ 450 ml (το 5% του συνολικού όγκου του οργανισμού) και η αναπλήρωσή του γίνεται σε λίγα λεπτά ή ώρες. Τα συστατικά του αίματος θα έχουν πλήρως αναπληρωθεί σε 1 μήνα. Το αίμα μετά την συλλογή του συντηρείται σε ειδικά ψυγεία (1-6οC) για 35-42 ημέρες. Η συχνότητα με την οποία μπορεί να δίνει κανείς αίμα είναι για τους άνδρες 3 - 4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2 - 3 φορές το χρόνο. Σε κάθε αιμοληψία γίνονται: γενική αίματος, ομάδα αίματος, HbsAg, anti-Hbcore, anti-HCV, anti-HIV 1-2, anti-HTLV I-II, RPR και μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ) για ηπατίτιδα Β, C και HIV (σε συνεργασία με την Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης). Ο αιμοδότης πρέπει να είναι ξεκούραστος και να έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου. Για πρωινή αιμοδοσία, πρέπει να προηγηθεί ένα καλό πρωινό, ενώ για την απογευματινή ο αιμοδότης μπορεί να αιμοδοτήσει 2 - 3 ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα.
Ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει κάνει κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν δώσει αίμα. Ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει πάρει φάρμακα, ούτε καν ασπιρίνη, τις τελευταίες μέρες πριν την αιμοληψία. Ετεροζυγώτης της Μεσογειακής ή Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας (στίγμα) μπορεί να δώσει αίμα εφ΄ όσον η αιμοσφαιρίνη του είναι στα φυσιολογικά επίπεδα. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και 6 - 12 μήνες μετά τον τοκετό δεν γίνεται αιμοληψία. Ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει υποβληθεί σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή να έχει προσβληθεί από σοβαρή νόσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Δεν μπορεί να αιμοδοτήσει άτομο που υποφέρει από ελονοσία, φυματίωση, ηπατίτιδα, σύφιλη, μελιταίο πυρετό, AIDS, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιακό ή άλλο σοβαρό νόσημα. Κάθε πρόβλημα υγείας που ενδεχομένως έχει ο υποψήφιος αιμοδότης, πρέπει να συζητείται με τον υπεύθυνο ιατρό της αιμοδοσίας, οποίος κρίνει τελικά για την καταλληλότητα του υποψήφιου αιμοδότη. Δεν αιμοδοτούν όσοι πάσχουν από: Καρδιαγγειακές νόσους, αρρυθμίες, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, νεοπλασίες, αιματολογικές νόσους, επιληψία, ανεπάρκεια G6PD, χρόνιες λοιμώξεις, ψυχικές νόσους, σακχαρώδη και ήποιο διαβήτη υπό αγωγή, χρόνιες νόσους ή ανεπάρκειες οργάνων.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News