Ελ. Φάσσα: «Θεραπεία δεν είναι μόνο τα φάρμακα αλλά τρόποι για να ζεις καλά» | xronos.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΤΣΑΝΑΚΛΕΙΟ

Ελ. Φάσσα: «Θεραπεία δεν είναι μόνο τα φάρμακα αλλά τρόποι για να ζεις καλά»

27/05/23 - 8:00
Ελ. Φάσσα: «Θεραπεία  δεν είναι μόνο τα φάρμακα  αλλά τρόποι για να ζεις καλά»

Ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής διοργάνωσε από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο έναν κύκλο μηνιαίων δημόσιων διαλέξεων με τίτλο «Θεραπεία: Υγεία για το σώμα και την ψυχή στον αρχαίο κόσμο».

Το απόγευμα της Πέμπτης 25 Μαΐου δόθηκε η 4η και τελευταία διάλεξη της σειράς με τίτλο: «Η φιλοσοφία ως φάρμακο: ελληνιστικές προτάσεις για το ευ ζην», με εισηγήτρια την Ελένη Φάσσα, επίκουρη καθηγήτρια Ελληνιστικής & Ρωμαϊκής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας ΔΠΘ.


Το στρες στα χρόνια των Στωικών Φιλοσόφων
«Πρέπει να δούμε τη θεραπεία ως κάτι παραπάνω από την αποτροπή ή την πρόληψη της νόσου. Η θεραπεία δεν είναι μόνο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά πρέπει να είναι και τρόποι που μπορεί κανείς να ζει καλά», ανέφερε η Ελ. Φάσσα.

Παρουσιάστηκαν από την εισηγήτρια οι προτάσεις της ελληνιστικής φιλοσοφίας και συγκεκριμένα των Επικούρειων και των Στωικών. Οι δύο σχολές της ηθικής φιλοσοφίας θεωρούν ότι οι άνθρωποι καταδυναστεύονται από τον φόβο και το άγχος, δίχως να είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σήμερα. Οι Στωικοί χρησιμοποιούσαν διάφορα ψυχολογικά εργαλεία λειτουργώντας ως «ψυχολόγοι» του αρχαίου κόσμου. Στον αντίποδα της σημερινής θετικής σκέψης, οι Στωικοί προτρέπουν να σκεφτεί κανείς αρνητικά.

Andrew Farrington και Ελένη Φάσσα


Μέσα από τις γραμματειακές πηγές της εποχής η Ελ. Φάσσα αναφέρει πως είναι η εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι νιώθουν στρες και αντιμετωπίζουν τη μοναξιά. «Ο κόσμος μετά τον Μ. Αλέξανδρο έχει διευρυνθεί και οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στην αγκαλιά της πόλης-κράτος», συμπλήρωσε.

Σκέψεις για διαλέξεις νέων θεματικών
Ο κύκλος των συγκεκριμένων διαλέξεων επιχειρήθηκε για πρώτη φορά και μάλιστα υπάρχουν σκέψεις για την παρουσίαση κι άλλων θεματικών. «Νομίζω οι διαλέξεις πήγαν πολύ καλά. Αρκετός κόσμος ήρθε, έκανε ερωτήσεις και ο στόχος μας επετεύχθη», δήλωσε η εισηγήτρια και κλείνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιδιαίτερη φιλοξενία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr