«Η Θράκη μας μέσα από τα μάτια των παιδιών της»

«Δεν πίστευα ότι μία πόλη τόσο μικρή θα έχει ένα τόσο σπουδαίο χώρο», είπε επισκεπτόμενος το μοναδικό μουσείο Καραθεοδωρή της πόλης μας
Η Νόνα Κιφνίδου, η γυναίκα που τους μόρφωσε στο Κοχάν του Ουζμπεκιστάν, αλλά κυρίως τους έδωσε τις βάσεις για να γίνουν σωστοί άνθρωποι, ήταν η αφορμή για να επισκεφτούν την Κομοτηνή, όμως τουλάχιστον για τον έναν από τους τρεις η επίσκεψη στο Μουσείο Καραθεοδωρή ήταν επιβεβλημένη. Ο λόγος για τους τρεις Ρώσους, που είναι σήμερα πολίτες Καναδά και Ισραήλ. Η Ρόζα Σιμόναβα ιατρός – παθολόγος στο Τορόντο Καναδά, ο Έντουαρντ Γιακούμποβ καθηγητής της έδρας μαθηματικών σε πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, αντιπρύτανης και επίτιμος διδάκτορας σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ο Γιούρτ Ρασκόβαν πολιτικός μηχανικός και αντιδήμαρχος της πόλης Petah Tikva στο Ισραήλ. Οι δύο τελευταίοι επισκέφτηκαν χθες το πρωί το μουσείο Καραθεοδωρή, για να δουν από κοντά προσωπικά αντικείμενα και ντοκουμέντα, που αφορούν στη ζωή και το βαρυσήμαντο έργο του σπουδαίου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Στο χώρο του μουσείου έφτασαν με τη συνοδεία του γιου της αγαπημένης τους δασκάλας, ιατροδικαστή Νίκο Κιφνίδη και ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο του μουσείου Θανάση Λιπορδέζη, ο οποίος τους έδειξε και τα τελευταία αποκτήματα. Ιδιαίτερο ήταν, λόγω ιδιότητας το ενδιαφέρουν του Έντουαρντ Γιακούμποβ καθηγητή της έδρας μαθηματικών σε πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Εξεπλάγην μάλιστα, όπως δήλωσε στο «Χ», όταν ενημερώθηκε ότι σε μία μικρή πόλη όπως η Κομοτηνή, υπάρχει ένας τέτοιος χώρος που αναδεικνύει την επιστημοσύνη ενός σπουδαίου Έλληνα μαθηματικού.
ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ
Ο Έντουαρντ Γιακούμποβ γνώρισε για τον Έλληνα μαθηματικό από τα φοιτητικά του χρόνια ακόμα, όπως ακριβώς και για την οικογένεια του. Ήταν μία σπουδαία οικογένεια, είπε και δήλωσε ότι «όταν ήμουν φοιτητής περίπου 45 χρόνια, διάβασα τα γραπτά και το επιστημονικό έργο του Καραθεοδωρή και οι καθηγητές μου, μου έλεγαν πόσο σπουδαίος μαθηματικός ήταν ο Καραθεοδωρή. Ήταν θεαματικό αυτό που είχε κάνει ο Καραθεοδωρή, να «μεταφράσει» τη γεωμετρία σε άλγεβρα. Όταν ήρθα εδώ, έμαθα ότι εκτός από αυτό ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, είχε ασχοληθεί με δύο άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την μαθηματική επιστήμη σε διεθνές επίπεδο. Ένα από αυτά αφορά το μέτρο, όταν όλοι οι μαθηματικοί της γης ασχολούνταν με αυτό το πρόβλημα, μαζί τους ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Επίσης η συμβολή του στην θεωρητική φυσική ήταν ουσιαστική στην μαθηματική θεμελίωση τομέων της φυσικής όπως η θερμοδυναμική, η γεωμετρική οπτική, η μηχανική και η σχετικότητα».
Ο κ. Γιακούμποβ μίλησε με θαυμασμό για τον Έλληνα μαθηματικό, που σημάδεψε με το έργο του την επιστήμη των μαθηματικών όπως σημείωσε και εντυπωσιάστηκε μάλιστα όταν αντίκρισε επισκεπτόμενος το μουσείο Καραθεοδωρή αυθεντικά χειρόγραφα του. «Δεν περίμενα ότι σε αυτή τη μικρή πόλη, να υπάρχει ένα τόσο προσεγμένο και εντυπωσιακό μουσείο». Ο Ρώσος μαθηματικός ενημερώθηκε μάλιστα από τον κ. Λιπορδέζη ότι αρκετά από τα χειρόγραφα που βρίσκονται στο μουσείο, εντοπίστηκαν στο Ισραήλ. Μάλιστα απεύθυνε κάλεσμα στον κ. Λιπορδέζη, να επισκεφτεί και πάλι το Ισραήλ.
ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πάντως ο κ. Γιακούμποβ, φεύγοντας από το μουσείο, δέχθηκε με ευχαρίστηση, το δώρο το Θανάση Λιπορδέζη, αντίγραφα από επιστημονικά άρθρα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. «Χάρηκα πολύ, γιατί ακόμα και τώρα, χρησιμοποιούν παντού στη γη τα επιστημονικά επιτεύγματα του Καραθεοδωρή», σημείωσε ο Ρώσος μαθηματικός. Ο ίδιος φεύγοντας ευχαρίστησε για την υποδοχή και τα δώρα τον Θανάση Λιπορδέζη και ζήτησε από τους Κομοτηναίους να διαφυλάξουν αυτό το χώρο, που προάγει τον πολιτισμό και την επιστήμη.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News