Η αιθαλομίχλη προβληματίζει και στην Θράκη | xronos.gr
ΑΠΕΥΘΥΝΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ

Η αιθαλομίχλη προβληματίζει και στην Θράκη

16/01/13 - 0:00
4435346456437 (26).jpg

Μοιραστείτε το

Στόχος να καταγραφεί στη Ροδόπη η αύξηση των αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα, από τη θέρμανση με προϊόντα καύσης του ξύλου "Θέλουμε να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους με έναν επιστημονικό τρόπο",  λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές. Αυτή είναι η πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη χώρα από το βράδυ της Τρίτης και για τις επόμενες ημέρες. Από το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Θράκη και βαθμιαία στο ανατολικό Αιγαίο. Οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 8 και πρόσκαιρα την Τετάρτη στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Παρά την εξασθένηση των φαινομένων τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή.

Η ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΥΝΝΕΦΟ 

Η κακοκαιρία συνεπάγεται πτώση της θερμοκρασίας άρα μεγαλύτερη ανάγκη για ζέστη. Αυτό θα μεγαλώσει το μαύρο σύννεφο από την αυξημένη καύση της βιομάζας που πλανάται πάνω από τον ουρανό της Ελλάδας και η βροχή και οι βοριάδες είναι η ελπίδα των πολιτών. Εκείνων κυρίως που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα αλλά και όσων δεν αντέχουν πλέον να εισπνέουν το καμένο, ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.  

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΟΥΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ 

Εξάλλου ήδη τα αρμόδια υπουργεία σήμαναν συναγερμό και κινητοποιήθηκαν ώστε να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μετά από μετρήσεις στα μεγάλα αστικά μέτρα. Πρόβλημα που εντάθηκε φέτος λόγω της εκτεταμένης χρήσης της βιομάζας ως καύσιμο ύλη. Τι γίνεται όμως εκτός Θεσσαλονίκης και Αθήνας; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα γυρεύουν οι επιστήμονες, που επιδιώκουν να ξεκινήσουν συνεργασία και να καταγράψουν τι συμβαίνει στον ουρανό της Θράκης. Κραυγή αγωνίας εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος τη Ροδόπης, μετά την πρώτη ανάγνωση των δεδομένων που αφορούσαν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τότε τέθηκε το ερώτημα για το τι συμβαίνει στις μικρότερες πόλεις όπως η Κομοτηνή, όπου είναι εμφανής πλέον η στροφή των καταναλωτών στην καύση της βιομάζας, λόγω της απαγορευτικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. 

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ 

Ενεργό ρόλο σε αυτό το θέμα κλήθηκε να παίξει το Πολυτεχνείο της Ξάνθης και το εξειδικευμένο προσωπικό του. Το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα και Νοτιοανατολική Μεσόγειο που διαθέτει ερευνητικό σκάφος και έχει τη δυνατότητα να κάνει μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι αυτό της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Ξάνθης.  Για τους σκοπούς του τμήματος, υπάρχει μάλιστα ένας ειδικός σταθμός στο κέντρο της πόλης της Ξάνθης. Η επιδημιολογική ανάλυση των αποτελεσμάτων γίνεται από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης καθώς και του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ, Αγγλίας.  

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Προφορικά και επίσημα μόλις τη Δευτέρα μέσω επιστολής, απευθύνθηκε στο ειδικό εργαστήριο του Πολυτεχνείου ο Ιατρικός Σύλλογος της Ροδόπης. Μέσω αυτής της επιστολής ζητήθηκε από το ειδικό προσωπικό να κάνει μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ώστε οι επιστήμονες να έχουν δεδομένα πλέον στα χέρια τους.  Η υπόθεση αυτή εξαρχής απασχόλησε τον νέο γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Χαριτόπουλου, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία μας, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. «Με αυτή την επιστολή αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να καταγράψουμε με επιστημονικό τρόπο, την αύξηση των αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα, από τη θέρμανση με προϊόντα καύσης του ξύλου. Εμείς φανταζόμαστε ότι έχει γίνει αυτή η αύξηση των ρύπων, θέλουμε όμως να το αποδείξουμε. Να γίνει γνωστό στην κυβέρνηση ότι και στις μικρές πόλεις όπως η Κομοτηνή έχουν αρχίσει οι ρύποι αυτοί και είναι αυξημένοι από τη στροφή που έχει γίνει στον τρόπο θέρμανσης των πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό που θέλουμε δεν είναι να κατηγορήσουμε τους φτωχούς ανθρώπους, οι οποίοι για να ζεστάνουν τα παιδιά τους χρησιμοποιούν τα ξύλα και τη βιομάζα, αυτό το κάνουν από ανάγκη. Αυτό που θέλουμε είναι να καταδείξουμε πως ένα εισπρακτικό μέτρο μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα υγείας». 

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Σημειώνεται ότι στην Ξάνθη, από πέρσι είναι εγκατεστημένος ειδικός σταθμός  μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα της Ξάνθης. Το αγκάθι στην όλη υπόθεση είναι η επεξεργασία αυτών των δεδομένων. Μπορεί να καθυστερήσει μήνες και τα αποτελέσματα να είναι έτοιμα το καλοκαίρι, όπως έκανε γνωστό ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων, της Πολυτεχνικής Σχολής τακτικός καθηγητής Σπυρίδων Ραψομανίκης. Ωστόσο «όποτε και αν γίνει η επεξεργασία των δεδομένων, ακόμα και το καλοκαίρι που λέει η Ξάνθη, εμείς θα έχουμε ένα σημαντικό ντοκουμέντο ότι υπάρχει αύξηση των ρύπων», ήταν η απάντηση του κ. Χαριτόπουλου. Ο  ίδιος τόνισε ότι, «αυτό το πράγμα θα είναι στη διάθεση κάθε υπεύθυνου και έτσι θα μπορούν οι αρμόδιοι, να πουν  «παίρνω αυτό το μέτρο,  αυξάνω την τιμή του πετρελαίου που προκαλεί την αύξηση των ρύπων της ατμόσφαιρας». Θα είναι μία αποκλειστική τους ευθύνη. Εμείς θέλουμε να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους, με έναν επιστημονικό τρόπο. Να μη λέμε μόνο λόγια και δηλώσεις, να είναι καταγεγραμμένη όντως η αύξηση των ρύπων, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στη Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», ξεκαθάρισε.   Σημασία έχει για τον ιατρικό κόσμο να αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς στον ανθρώπινο οργανισμό από την εκτεταμένη καύση της βιομάζας. Πρόβλημα που εντείνεται λόγω της έλλειψης κανόνων στην αγορά. Εξάλλου, η πολιτεία παραδέχθηκε το κενό στη νομοθεσία, καθώς μετά από ελέγχους μη συμβατές βρέθηκαν οι 6 στις 10 συσκευές καύσης βιομάζας στις οποίες έκανε η έλεγχο Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Αυτό γνωστοποίησε ο  γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπ.Ευσταθόπουλος, και είπε πως θα επιβληθούν και τα σχετικά πρόστιμα. 

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, κατέληξε ο κ Χαριτόπουλος καθώς οι επιστήμονες υποθέτουν τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και με τα πορίσματα ζητούν να βεβαιωθούν. «Χθες πήγα σε μία επίσκεψη σε ένα σπίτι στην περιοχή των Στρατώτων και όλη η περιοχή μύριζε τόσο πολύ καμένο ξύλο. Ο άνθρωπος αυτός που είδα είχε μία κρίση βρογχικού άσθματος πιθανότατα από τη εισπνοή όλων αυτών των ρύπων. Έχουμε περιστατικά στα οποία πιθανότητα έχει επιδράσει η αιθαλομίχλη και λέω πιθανότατα γιατί  δεν ξέρω με σιγουριά πόσοι είναι αυτοί οι ρύποι. Δεν μπορώ να το ξέρω εάν δε γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις», κατέληξε.  

Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr