Το μαρτυρικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς επισκέφτηκαν Κομοτηναίοι μαθητές | xronos.gr

Το μαρτυρικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς επισκέφτηκαν Κομοτηναίοι μαθητές

12/05/25 - 14:11
Το μαρτυρικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς επισκέφτηκαν Κομοτηναίοι μαθητές

Σε διασχολική συνάντηση στην Πολωνία συμμετείχε Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής

Με σημαντικές επισκέψεις κι εμπειρίες ζωής ολοκληρώθηκε η δεύτερη διασχολική συνάντηση μαθητών και καθηγητών από την Ελλάδα, την Πολωνία και τη Γαλλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Let’s CLIL Together», η οποία φιλοξενήθηκε στο Ραντόμσκο της Πολωνίας. Το πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο την προώθηση της μεθόδου CLIL (Content and Language Integrated Learning / Ολοκληρωμένη εκμάθηση περιεχομένου και γλώσσας), δηλαδή της ενσωμάτωσης της διδασκαλίας γνωστικών αντικειμένων στην αγγλική γλώσσα, προάγοντας τη γλωσσική επάρκεια, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνείδησης στους μαθητές. Η συγκεκριμένη συνάντηση επικεντρώθηκε στην ιστορία και την αγωγή του πολίτη, εστιάζοντας στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ευρωπαϊκή ταυτότητα και την ενεργή συμμετοχή των νέων στις κοινωνίες τους.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε πληθώρα δράσεων, όπως:

Επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, μια συγκλονιστική εμπειρία που ενίσχυσε τη συναισθηματική και ιστορική ενσυναίσθηση των μαθητών και τους προβλημάτισε σε βάθος για τις συνέπειες της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού.

Ξενάγηση στο Μουσείο Τοπικής Ιστορίας του Ράντομσκο, που τους έφερε σε επαφή με την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής.

Συμμετοχή σε άσκηση ετοιμότητας μαζί με μαθητές του σχολείου υποδοχής, που προετοιμάζονται για επαγγελματική πορεία στα σώματα ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές εξοικειώθηκαν με βασικές αρχές αντίδρασης σε κρίσιμες καταστάσεις και έννοιες συλλογικής ευθύνης.

Επιπλέον, με τη βοήθεια αξιωματικού της αστυνομίας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στην πράξη τη διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενισχύοντας τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα εγκληματολογίας, ασφάλειας και σύγχρονων τεχνικών ταυτοποίησης.

Εξοικείωση με τη μέθοδο στρατηγικού σχεδιασμού SWOT, μέσω διαδραστικών εργαστηρίων, δίνοντάς τους εργαλεία για την αξιολόγηση καταστάσεων, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ορθολογική λήψη αποφάσεων.

Οργάνωση διαλόγων και debates, σε θεματολογίες που αγγίζουν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, όπως: Η προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι πολυδιάστατες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα μέλη της ,από την πολιτική και οικονομική συνοχή έως την πολιτισμική ενσωμάτωση. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ενιαίου νομίσματος, μέσα από αναλύσεις που βασίστηκαν σε πραγματικά παραδείγματα και συγκριτικές προσεγγίσεις. Η πιθανή συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατού, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής αυτάρκειας της Ε.Ε. και τη μείωση της εξάρτησής της από εξωτερικούς συμμάχους.

Τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές ήταν ουσιαστικά και πολύπλευρα:

Καλλιέργησαν δεξιότητες κριτικής σκέψης, ομαδικής συνεργασίας, επικοινωνίας και στρατηγικής ανάλυσης. Ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση τους, απέκτησαν διεθνείς εμπειρίες και διεύρυναν τους ορίζοντές τους τόσο σε γνωστικό όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επαφή τους με διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα κοινωνικής ευθύνης, δημοκρατικών αξιών και ενεργής πολιτειότητας.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη σταθερό βήμα στην επιτυχή πορεία του προγράμματος «Let’s CLIL Together», επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο των διεθνών εκπαιδευτικών συμπράξεων στην καλλιέργεια μιας ενωμένης, ανοιχτής και συνειδητοποιημένης ευρωπαϊκής γενιάς.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr