Τον σύλλογο «αξίΖΩ» επισκέφτηκαν οι Σαρακατσάνοι

Γράφει ο Γιάννης Τζαμπάζης, χρυσοχόος
Ένα μέταλλο που χάραξε, χαράζει και θα χαράζει μια πορεία συνυφασμένη με τον πλούτο, την ίντριγκα το εμπόριο, την ανταλλαγή αγαθών, την κερδοσκοπία, τη διασφάλιση των περιουσιακών αγαθών.
Ένα μέταλλο, του οποίου η ποσότητα στον πλανήτη είναι μετρημένη, ένα μέταλλο με μοναδικές ιδιότητες, ένα μέταλλο που δεν μπορεί να παραχθεί μέσω των κεντρικών τραπεζών όπως τα χαρτονομίσματα μέσω πολιτικών εντολών και τυπώματος στα νομισματοκοπεία, ένα περιουσιακό στοιχείο που γεννιέται στα έγκατα της γης.
Η ιστορία της οικονομικής ζωής του πλανήτη είναι συνυφασμένη με τον χρυσό. Πριν από δύο δεκαετίες περίπου, το κόστος εξόρυξης του χρυσού, ήταν 300 $/ουγγιά, ενώ σήμερα αγγίζει στην καλύτερη περίπτωση τα 1.200 $/ουγγιά. Τα παραπάνω μεγέθη μπορούν να πουν πολλά όσον αφορά τους επενδυτικούς οργανισμούς, τα funds, τους ιδιώτες επενδυτές που ασχολούνται, παρακολουθούν, αναλύουν, επενδύουν και κυρίως πάντα κερδίζουν σε βάθος χρόνου από ένα περιουσιακό στοιχείο του οποίου τα μυστικά για να επενδύσει κάποιος είναι το timing και η υπομονή.
Οι επενδύσεις σε χρυσό γίνονται με δύο τρόπους. Είτε σε φυσική μορφή, είτε σε ETFs χρυσού (άυλη μορφή επένδυσης) συνδεδεμένα με τιμή ουγγιάς και δολαρίου. Όπως σε όλες τις επενδύσεις, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, για τη διαμόρφωση των τιμών ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, με μια μικρή όμως διαφορά. Τα αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία είτε είναι καλές μετοχές, είτε είναι φιλέτα ακίνητα, είτε χρυσός, είτε εταιρείες με προοπτικές ακόμη και να πέσουν οι τιμές τους δε θεωρούνται μια φούσκα που έσκασε και επανέφερε την κανονικότητα, αλλά αντίθετα θεωρούνται ευκαιρίες και τότε είναι που ο συνετός μακροχρόνιος επενδυτής που κρατάει εφεδρείες ρευστότητας θα αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσει.
Για το λόγο αυτό, το σωστό timing αποτελεί παράγοντα κομβικής σημασίας όπως προαναφέραμε προκειμένου να εξασφαλίσει κανείς μια επιτυχημένη επένδυση.
Ο Χρυσός μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συμφωνία του Bretton Woods θεωρείται η μόνη επένδυση που καθρεφτίζει την ανάπτυξη κάθε χώρας και βοήθησε τα κράτη και τους πολίτες να επανέλθουν στην κανονικότητα. Τα νομίσματα που κυκλοφορούσαν σε κάθε κράτος, έπρεπε να έχουν αντίκρισμα στο πολύτιμο αυτό μέταλλο στα θησαυροφυλάκια των κεντρικών τραπεζών τους.
Την εποχή αυτή τα κράτη αγόραζαν τον χρυσό κάθε χρόνο από την Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής με δολάρια σε κλειδωμένη τιμή στα 35 $/ουγγιά. Όλα αυτά μέχρι το 1971, όταν με το ονομαζόμενο «Σοκ Νίξον» έπαψε να ισχύει ο κανόνας του χρυσού παγκοσμίως και τα κράτη άρχισαν να εκδίδουν νόμισμα με βάση άλλες οικονομικές παραμέτρους και όχι με αντίκρισμα χρυσού.
Οι λόγοι που συνέβη αυτό είναι πολλοί και ανορθόδοξοι και αξίζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Η Ιστορία θα δείξει αν ήταν τελικά καταστροφικό ή όχι.
Σύμφωνα με τον άτυπο κανόνα για τις τιμές του χρυσού ο οποίος ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες, η τιμή της ουγγιάς λειτουργεί αντίστροφα προς την τιμή του δολαρίου. Τον τελευταίο καιρό όμως βλέπουμε ότι αυτό έπαψε να ισχύει. Αν παρακολουθήσουμε τις τιμές της τελευταίας δεκαετίας, θα δούμε ότι μετά το ιστορικό υψηλό των 1.900$/ουγγιά πριν από περίπου οκτώ χρόνια, γύρισε σταδιακά στα 1.100$/ουγγιά και σήμερα με διαφαινόμενη τη νέα οικονομική κρίση σκαρφαλώνει προς τα 1.700$/ουγγιά.
Για να αντιληφθεί κάποιος τις τιμές αυτές μεταφρασμένες σε ευρώ λαμβάνοντας υπόψιν και τη συσχέτιση με την ισοτιμία του δολαρίου, αξίζει να αναφέρουμε, ότι με τιμή ουγγιάς 1.900 $ πριν οκτώ χρόνια, το κιλό κόστιζε 43.000Ε, ενώ σήμερα με τιμή ουγγιάς 1.700 $ το κιλό κοστίζει 50.000Ε, τιμή που αποτελεί ιστορικά την υψηλότερη μέχρι σήμερα τιμή του χρυσού σε σχέση με το ευρώ.
Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας όπως η σημερινή, το έξυπνο χρήμα ανεβάζει το ποσοστό του χαρτοφυλακίου που κατέχει σε χρυσό, πουλώντας άλλα περιουσιακά του στοιχεία. Όταν ο πλανήτης για να ξεπεράσει το οικονομικό σοκ των επιπτώσεων της πανδημίας, θα τυπώσει αμέτρητο χρήμα για να ελέγξει τις στρατιές ανέργων που θα δημιουργηθούν, λογικό είναι οι επενδυτές που δεν έχουν το προφίλ κερδοσκόπων και traders, να αράξουν στο ασφαλές λιμάνι του χρυσού.


Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News