Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Πλήθος κόσμου από πόλη και χωριά στην επίσημη υποδοχή το απόγευμα της Τετάρτης, παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής
Την τίμια κάρα της Αγίας Βαρβάρας υποδέχτηκε η Κομοτηνή το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου, παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κκ Παντελεήμονα, πλήθους κληρικών και πολλών πιστών, που έσπευσαν να προσκυνήσουν από πόλη και χωριά. Η τίμια κάρα έφτασε από τη Μητρόπολη Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης όπου φυλάσσεται στον ομώνυμο ναό των Τρικάλων.
Στη συνέχεια τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη. Θα παραμείνει στο ναό της Κομοτηνής έως το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ενώ καθημερινά μπορούν να προσέρχονται στο προσκύνημα οι πιστοί, 9 το πρωί με 9 το βράδυ. Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου και ώρα 20.30 θα τελεστεί ιερά αγρυπνία, ενώ καθημερινά θα τελείται Θεία Λειτουργία (ώρα 7:00), Εσπερινός (ώρα 17:00) και παράκληση στην Αγία Βαρβάρα (ώρα 12:00 και 17:30).
Σε πολλές χώρες τα λείψανα της Αγίας
Η τιμία κάρα της Αγίας Βαρβάρας τεμαχίστηκε κατά τους προηγούμενους αιώνες. Έτσι τεμάχιά της σήμερα ευρίσκονται στην ιερά μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων καθώς και στον ιερό ναό Παναγίας Επισκέψεως στα Τρίκαλα. Επίσης, στον Ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Αποστόλου Πέτρου στο Montecatini Alto της Ιταλίας ευρίσκεται η προσθία όψη της τιμίας κάρας (μεσσαίο τριτημόριο).
Λείψανα της Αγίας εντός της Ιταλικής επικράτειας αποθησαυρίζονται στον καθεδρικό ναό του Rieti, στην ιερά μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στο Torcello της Βενετίας όπως και στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Το άφθαρτο δεξιό πέλμα (από τον αστράγαλο και κάτω) φυλάσσεται στον Ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό στο Dignano της Κροατίας.
Τμήματα των λειψάνων της Αγίας ευρίσκονται και στη Ρωσία, στη Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη. Επίσης, και στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βλαδιμήρου στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Αποτμήματα λειψάνων της Αγίας προσκυνούνται στις γυναικείες ιερές μονές Παναγίας Ελεούσης Ρότσο Καλύμνου, Μεταμορφώσεως-Αγίας Βαρβάρας Ρουσσάνου Μετεώρων, «Κυρίας των Αγγέλων» (Οσίας Πελαγίας) Κεχροβουνίου Τήνου, Αγίας Βαρβάρας Ταλάντων Σύρου. Μέρος της δεξιάς χειρός της Αγίας και ένας βραχίονας φυλάσσονται ευλαβικά στην αθωνική μονή Σίμωνος Πέτρα.
Η μεταφορά των λειψάνων
Τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας έχοντας μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη έτυχαν ιδιαίτερης τιμής από τον αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ τον Σοφό (886-912), ο οποίος ανήγειρε ναό της Μάρτυρος εντός των ανακτόρων όπου και τα εφύλασσε συμμετέχοντας στην λαμπρή πανήγυρη της Αγίας.
Τον 12ο αιώνα τα λείψανα της Αγίας έφθασαν στο Κίεβο. Τα μετέφερε εκεί το 1108 η θυγατέρα του Αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού που λεγόταν Βαρβάρα.
Μετέβη εκεί για να γίνει σύζυγος του Μεγάλου Δουκός Svyatopolk Mykhailo Izyaslavovych. Αρχικά τα λείψανα της Αγίας τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ (Mykhailivsky Zlatoverkhy) έναν από τους τρεις μεγαλύτερους ναούς του Κιέβου, κτισμένο από τον Μέγα Δούκα Svyatopolk Mykhailo Izyaslavovych.
Όταν ο ναός το 1930 κατεδαφίστηκε από τους κομμουνιστές, τα λείψανα της Αγίας μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου και αργότερα, όταν ο Ναός αυτός μετατράπηκε σε μουσείο, η λειψανοθήκη με τα λείψανα της Αγίας μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλαδιμήρου όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα.
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα με λείψανα της Αγίας πλουτίζονται οι Μονές Προυσού Ευρυτανίας, Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, οι Αγιορείτικες Μονές Χιλανδαρίου, Καρακάλου και Κουτλουμουσίου αλλά και το προσκύνημα της Αγίας στον ομώνυμο Δήμο Αττικής. Το λείψανο της Αγίας έφθασε εκεί κατόπιν αιτήματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον Επίσκοπο της Βενετίας Angelo Scola την 1η Ιουνίου 2003.
Αλλά και προ του 1108 λείψανα της Αγίας μεταφέρθηκαν στην Δύση όταν η πριγκίπισσα Μαρία Αργυροπούλα μετέβη στην Βενετία, νυμφευμένη με τον πρίγκιπα Ιωάννη, υιό του επιχώριου Δόγη Πέτρου Β’ Orseol (991-1109). Τα λείψανα κατετέθησαν με τιμές στον περικαλλή ναό του Αγίου Μάρκου.
Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Πρίγκιπα Ιωάννου το 1109 από πανώλη, τα αδέλφια του Επίσκοπος Orso του Torcello και Ηγουμένη Felicitas της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Torcello, κατόρθωσαν την μεταφορά των λειψάνων στην Μονή αυτή όπου και παρέμειναν μέχρι και τον 18ο αι. Το μεγαλύτερο μέρος τους μεταφέρθηκε εκ νέου στον Άγιο Μάρκο όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News