Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Αν αυτό που παρακολουθήσαμε στους τηλεοπτικούς δέκτες με τους πολιτικούς αρχηγούς ονομάζεται debate, τηλεμαχία, ή προεκλογικός διάλογος, τότε κυριολεκτικά οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία και το νόημα τους. Παράλληλοι και άνευροι μονόλογοι χωρίς εκπλήξεις και φυσικά δεν προσκόμισαν νέες ειδήσεις, ενώ χάνεται η ουσία.
Κυριολεκτικά δεν μάθαμε τίποτα παραπάνω από όσα γνωρίζαμε, αφού δεν υπήρχε ένας ζωντανός διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ούτε κόντρες και άμεσες ερωτήσεις μεταξύ τους, απλώς ο καθένας έδινε το στίγμα της δικής του πολιτικής, χωρίς αντίλογο.
Συνεπώς επικοινωνιακά δεν υπήρχαν ούτε νικητές, αλλά ούτε και ηττημένοι. Ετοιμόλογοι όλοι να απαντήσουν σε ότι τους ρωτούσαν, αφού η θεματολογία ήταν γνωστή από πριν, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη και οι ενδεχόμενες αστοχίες, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, που θα έπλητταν κάποιους.
Και τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να μιλήσει για συνεργασίες, προφανώς στοχεύοντας στη δεύτερη Κυριακή και στην αυτοδυναμία.
Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στο κάλεσμα του για την προοδευτική διακυβέρνηση, για πολλοστή φορά δεν βρήκε ευήκοα ώτα από κανένα κόμμα. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμενε στην ισχυροποίηση του κόμματος, για να καταστεί ρυθμιστής στην επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.
Με τον Κυριάκο Βελόπουλο να εστιάζει στη γνωστή ρητορική του κόμματός του, για να συγκρατήσει ψηφοφόρους και να δελεάσει κι άλλους από τα πολλά ορφανά του πατριωτικού χώρου. Με το Γιάννη Βαρουφάκη να επιδιώκει να κάνει μία άνετη και αρχηγική εμφάνιση, απευθυνόμενος στους νέους.
Ουδέν νεώτερον λοιπόν στο πολιτικό μέτωπο και ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται. Πόνταραν βέβαια όλοι στη σημειολογία του σώματος , στην άψογη σκηνική τους παρουσία και επένδυσαν στην εικόνα τους, για να δώσουν άνετοι και χαλαροί το μήνυμα της σοβαρότητας, κινούμενοι καθαρά συντηρητικά στις τοποθετήσεις τους.
Ενώ βρισκόμαστε όμως πολύ μακριά ακόμα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι στις εθνικές, που ενδεχομένως θα τις επηρεάσουν, έρχεται μια δημοσκόπηση ης εταιρείας Good Affairs για τις 13 περιφέρειες της χώρας, όπου οι ερωτώμενοι πολίτες κρίνουν το έργο και την αποδοχή των περιφερειαρχών, για να ταράξει τα νερά.
Αλλά και να συνδέσει την καλή, ή κακή επίδοση του κάθε περιφερειάρχη, στο κατά πόσο θα επηρεάσει την ψήφο των εθνικών εκλογών. Αν και το μικρό όμως δείγμα συνολικά των 8.486 ατόμων για όλες τις περιφέρειες προφανώς προβληματίζει, όπως και το μήνυμα που περνά, του κόστους της κυβέρνησης στις εκλογές, από την κακή επίδοση κάποιων περιφερειαρχών.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όμως δείχνουν ότι η θητεία των περισσότερων περιφερειαρχών κρίνεται αρνητικά, με τους πολίτες να εστιάζουν στα μεγάλα προβλήματα, της ανεργίας, της ακρίβειας, του οδικού δικτύου και να αποφαίνονται ότι δεν θα επηρεαστεί η ψήφος τους στις εθνικές εκλογές από την πορεία των περιφερειαρχών.
Η έρευνα αυτή αναφορικά με την περιφέρεια ΑΜΘ δείχνει το Χρήστο Μέτιο να κινείται στο 31,1% στην πρόθεση ψήφου. Και το 52% κρίνει κακή, ή πολύ κακή τη θητεία του, έναντι του 32,2% που την κρίνει καλή, ή πολύ καλή. Βολικά βέβαια αυτά τα νούμερα για να χαροποιήσουν τους αντιπάλους του.
Βέβαια το μεγάλο καταγεγραμμένο ποσοστό δυσαρέσκειας που καταγράφει η δημοσκόπηση, δεν σημαίνει ότι αυτόματα το καρπούνται ως όφελος οι αντίπαλες παρατάξεις. Όταν δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η δική τους δυναμική και ούτε ακόμα έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα των συμβούλων, που θα προσθέσουν επιπλέον δυναμική.
Και ιδιαίτερα στην περιφέρεια ΑΜΘ, τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί με το τι θα πράξουν οι παρατάξεις της κεντροαριστεράς και αν υπάρξει αυτόνομη κάθοδος για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Επειδή λοιπόν στην πολιτική τα πράγματα ποτέ δεν είναι στατικά και στην περιφέρεια ΑΜΘ δεδομένη είναι η υποψηφιότητα Τοψίδη προς το παρόν και στην κεντροαριστερά δεν έχει βρεθεί ακόμα ο άγνωστος «Χ» υποψήφιος, καλό είναι να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις και διαπιστώσεις, με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ποσοστά της δημοσκόπησης, αν προσθέσεις και το ποσοστό του «ίσως» στα ποσοστά του Χρήστου Μέτιου τα νούμερα ανεβαίνουν ποσοστιαία στο 38,8%. Ποσοστό μεγαλύτερο από το ποσοστό της πρώτης Κυριακής των εκλογών του 2019.
Σε αυτό το ποσοστό αποτυπώθηκε η δυναμική Μέτιου έναντι όλων των υπολοίπων αντιπάλων του. Επίσης σε αυτό το ποσοστό, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως προσωποκεντρικό, θα προστεθεί φυσικά και η δυναμική των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, που θα το ανεβάζει ακόμα περισσότερο.
Ανάλογα αποτελέσματα επίσης φαίνεται ότι παρουσιάζονται και στις περισσότερες περιφέρειες, δείχνοντας μάλλον ότι η κυβερνητική εποχιακή δυσαρέσκεια είναι που αποτυπώνεται εν μέρει και εδώ.
Επίσης στην ΑΜΘ ο κύριος αντίπαλος του Χρήστου Μέτιου, είναι ο Χριστόδουλος Τοψίδης, που προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Ενώ αντίστοιχα στις άλλες περιφέρειες οι αντίπαλοι των νυν περιφερειαρχών, προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, το οποίο παίζει ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών ποσοστών.
Με αυτή την ανάγνωση ο Χρήστος Μέτιος δείχνει ότι είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλους περιφερειάρχες με αντίστοιχα ποσοστά. Και ο ίδιος σαν πρόσωπο φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη αποδοχή από την προηγούμενη φορά και προβάδισμα κινήσεων.
Αλλά και ετοιμότητα εκλογική με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του σε όλους τους νομούς. Όταν από τα αντίπαλα στρατόπεδα, δεν έχει δημοσιοποιηθεί τίποτα ακόμα από ονόματα στελεχών της κάθε παράταξης.
Πάντως υπάρχει μία έρευνα που μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα και την καθημερινότητα των πολιτών, που δεν χρειάζονται ούτε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να την κάνουν, αλλά μπορεί να τη διαπιστώσει ο καθένας μας στα μάρκετ με τα ψώνια του Σαββάτου.
Και δείχνει πως οι μισθοί εξανεμίζονται σταδιακά από την τρίτη εβδομάδα του μήνα και μετά. Είναι μία εικόνα την οποία βλέπουμε όλοι. Την πρώτη εβδομάδα μόλις μπουν οι μισθοί και οι συντάξεις και την δεύτερη, υπάρχει το αδιαχώρητο σε όλα τα μάρκετ, για τα ψώνια τους.
Και δείχνουν ότι έχουν και μία άνεση γεμίζοντας τα καρότσια τους. Ενώ την τρίτη εβδομάδα η πτώση και η προσέλευση είναι πλέον αισθητή. Και την τέταρτη λίγο πριν από τις πληρωμές μάλλον τα αυτοκίνητα των εργαζομένων, είναι περισσότερα από αυτά των πελατών.
Που αυτό σημαίνει ότι έχουν εξανεμιστεί τα αποθέματα από τους μισθούς και τις συντάξεις. Και την ίδια εικόνα αντικρίζει κάποιος στην αγορά και στη λαϊκή. Μόνο τα καφέ έχουν την τιμητική τους, που είναι η πιο φθηνή διασκέδαση και έξοδος.
Και αυτή την συνήθεια δεν την κόβουν οι περισσότεροι ακόμα και με τα λίγα που διαθέτουν. Και ιδιαίτερα τώρα στην πόλη που οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια προσφέρουν και δωρεάν διασκέδαση.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News