Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Η μεγάλη εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσουν και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Ροδόπη, ακόμα και αντίστροφα όμως ειδικά στους μικρούς δήμους, κυρίως Αρριανών και Ιάσμου, πλην του δήμου Μαρώνειας-Σαπών.
Με τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε και στον εκλογικό χάρτη της Ροδόπης, σε αντίθεση με όλη την Ελλάδα, που είναι εντελώς διαφορετική μετά την εκλογή του Οζγκιούρ Φερχάτ σε Αρριανά και Ίασμο. Κυρίως όμως γενικότερα θα επηρεάσουν τις ισορροπίες στην περιφέρεια, αλλά και στο δήμο Κομοτηνής.
Αφού εκεί υπάρχει η μοναδική παράταξη με κομματικό πρόσημο, η Πολιτική Ανατροπή. Και αναλύσαμε χθες τις επιπτώσεις για την παράταξη αυτή με τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών.
Κάναμε όμως και μία αναφορά στη δυναμική που προσθέτει στην παράταξη Γραβάνη για το δήμο Κομοτηνής, η εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές. Αρκεί όμως μόνο αυτό, με δεδομένο ότι η διαφορά είναι μεγάλη με τη διοικούσα παράταξη;
Γιατί οι εκλογές στους δήμους είναι εντελώς μία εντελώς διαφορετική περίπτωση σε σχέση με τις εθνικές, αφού πρωτεύοντα ρόλο και σημαντικό μάλιστα παίζουν και τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν τον κάθε συνδυασμό. Και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν οι επικεφαλείς.
Πολλά ακόμα θα εξαρτηθούν για να προστεθεί δυναμική στην παράταξη Γραβάνη και από τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού τοπικά, της περιφέρειας, του βουλευτή, εκτός αν όλα αυτά ήταν μία ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσίαζαν περί άψογης συνεργασίας και διαύλου επικοινωνίας, όλων των στελεχών του κόμματος στη Ροδόπη.
Σε πρόσφατη διαμάχη των στελεχών δεσμεύτηκαν σε τοπικό επίπεδο οι σύντροφοι της ΝΔ, ότι για όλες τις εκλογικές μάχες, εθνικές εκλογές, περιφέρεια και δήμο Κομοτηνής, θα τις δώσουν μαζί.
Πάντως ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης φαίνεται ότι ποντάρει από την αρχή στη στελέχωση του συνδυασμού του με πρόσωπα από όλα τα κόμματα, ενώ έχει και ως υποψηφίους και ήδη συνεργάτες, στελέχη της ΝΔ. Που από ότι φαίνεται δεν εγκαταλείπουν τη θέση και την παράταξή τους.
Ήδη πληροφορούμαστε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει και ο επικοινωνιακός «πόλεμος» με τη δημοσιοποίηση ονομάτων του συνδυασμού του νυν δημάρχου. Θα πρέπει να επισημάνουνε όμως ότι προηγήθηκε ήδη η δημοσιοποίηση 20 ονομάτων που θα στελεχώσουν το συνδυασμό του Αντώνη Γραβάνη, τα 10 εκ των οποίων χθες το μεσημέρι.
Και περιμένουμε στον πόλεμο αυτό των αντιπαραθέσεων που θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες, να διαπιστώσουμε τελικά, ποια στελέχη έχει η κάθε παράταξη, τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει και πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες.
Είναι ξεκάθαρο εξάλλου ότι σε αυτή την εκλογική μάχη για το δήμο Κομοτηνής, η διοικούσα παράταξη θα προβάλλει το έργο και τις εγκρίσεις που ήδη έχουν πάρει, καθώς και τη θετική της πορεία με αντίξοες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης.
Εν αντιθέσει με την παράταξη της αντιπολίτευσης που θα επικεντρωθεί στην καθημερινότητα, στη μη ολοκλήρωση και των εγκεκριμένων έργων, αλλά και στην πρόσφατη κόντρα που δημιουργήθηκε για την οικονομική ευρωστία του δήμου.
Και φυσικά όλα αυτά θα αξιολογηθούν ανάλογα από τους πολίτες. Η μάχη ξεκινά και στο δήμο Κομοτηνής, αφού οι βασικοί αντίπαλοι προετοιμάζονται εδώ και πολύ καιρό πριν.
Διάλογος από τις επόμενες καλένδες, διαφοροποιήσεις στελεχών μόνο γραπτά και στα όργανα του κόμματος, μοναδικός ομιλητής ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, λίγη αυτοκριτική για να εντοπιστούν ότι φταίνε κάποιες άστοχες δηλώσεις, κάποιες παλινωδίες και το έλλειμμα υπευθυνότητας που υπήρχε στα στελέχη, τέρμα στο πένθος και συναγερμός μάχης για τη νίκη, είναι οι λίγες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τα τεκταινόμενα της παρωδίας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τα λάθη, οι αδυναμίες συγκρότησης μιας σωστής στρατηγικής και πολιτικής, κρύφτηκαν σαν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Κριτική και αυτοκριτική πήραν παράταση, αφού ως αρχηγός την ώρα της μάχης θα πρέπει να δώσει τέλος σε φαινόμενα εσωστρέφειας και ηττοπάθειας, που ήδη έχουν ξεκινήσει.
Εξάλλου δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά, ούτε να κάνει μεγάλες αλλαγές και διορθώσεις της τελευταία στιγμής, γιατί θα έδινε εντελώς λανθασμένα μηνύματα. Ποντάρισε στην αρχηγική του εμφάνιση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι φωνές των επικριτών του σώπασαν.
Γνωρίζοντας ότι στον Αλέξη Τσίπρα οφείλουν το ότι έγιναν κόμμα εξουσίας και κυβέρνηση. Με μία τέτοια όμως πολιτική στάση και σιωπή, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να πείσουν εκ νέου τους πολίτες. Και κυρίως να πετύχουν τη συσπείρωση και να κινητοποιήσουν τον κομματικό τους μηχανισμό για τις επόμενες εκλογές.
Παρόλα αυτά τα προβλήματα όμως, προφανώς ποντάρουν ότι η χαλαρή ψήφος κρύβει πάντοτε παγίδες μέχρι και την τελευταία στιγμή. Αν και θαύματα όμως δεν γίνονται στην πολιτική, αφού τελικά ότι σπέρνεις αυτό θερίζεις. Και πολλά πλέον που έγιναν, είναι αδύνατον να κρυφτούν.
Παρόλα αυτά όμως και με το δίκιο το επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα δικά του στελέχη, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει έπαρση και σιγουριά, ούτε φαινόμενα αλαζονείας, αφού εύκολα μπορούν να ανατραπούν πολλά, παρά την πρώτη μεγάλη νίκη.
Και το παιχνίδι θα παιχτεί στη συσπείρωση το πόσοι πολίτες θα προσφύγουν τελικά στις κάλπες και φυσικά στην είσοδο και άλλων κομμάτων στη βουλή. Και προφανώς θα πρέπει να κρατηθούν στα ποσοστά των πρώτων εκλογών για σιγουριά.
Γιατί η είσοδος δύο ή τριών άλλων μικρότερων κομμάτων που βρίσκονται ήδη ένα σκαλί πριν τη βουλή θα ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη της αυτοδυναμίας. Από το 37,5% σε πεντακομματική βουλή, θα χρειάζεται 40% με την είσοδο των μικρών και είναι αμφίβολο αν συγκεντρώσει 151 βουλευτές.
Και οι πολίτες στις πρώτες εκλογές έστειλαν το μήνυμα της αυτοδυναμίας στη ΝΔ. Αλλά ποιος γνωρίζει ποιο θα είναι το δεύτερο μήνυμα; Μπορεί να είναι και για κυβερνήσεις συνεργασίας. Από τη χαλαρή ψήφο και την ευμετάβλητη ψηφοθηρική διάθεση των πολιτών όπως φάνηκε από τις πρώτες εκλογές, τα πάντα είναι πιθανά
Αν και το πρόσφατο μήνυμα Ανδρουλάκη ότι δεν πρόκειται να κάνει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ακόμα και αν υπολείπονται και δυο-τρεις βουλευτές, δεν αφήνει περιθώρια δεύτερων σκέψεων. Γιατί η μόνη διέξοδος η οποία μένει σε μία τέτοια αρνητική περίπτωση για τη ΝΔ, είναι η Ελληνική Λύση.
Που εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη, ούτε προσανατολισμός προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεπώς για τη Νέα Δημοκρατία είναι μονόδρομος πλέον η αυτοδυναμία. Έστω και στο νήμα οριακά. Κι όχι με το όνειρο των 180 βουλευτών που ορέγονται κάποιοι.
Και η έλλειψη ισχυρού αντιπολιτευτικού πόλου, αλλά και η αντιπαλότητα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά και στη σοσιαλδημοκρατία, δυσκολεύει να πετύχουν συσπείρωση και συμμετοχή στις κάλπες. Συνεπώς θα δοθεί και μάχη σε επικοινωνιακό επίπεδο, για να παραμείνει πεντακομματική η βουλή. Πολλές μεταβλητές.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News