Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Την παραδοχή έκανε από τη Λάρισα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Χρ. Κέλλας, γνωστοποιώντας παράλληλα τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το ΥΠΑΑΤ
Την ανάγκη να διοχετευτούν περισσότεροι πόροι για τη στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, αναγνώρισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, κατά την παρέμβασή του στο πάνελ με θέμα «Κτηνοτροφία: Προκλήσεις, Καινοτομίες και φυλές» στο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το «Πρώτο Θέμα», με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής» στη Λάρισα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων υλοποιεί μέτρα, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ύψους 19 δισ. ευρώ έως το 2027, που συμβάλλουν στην ανάπτυξή και της κτηνοτροφίας, μέσω προσέλκυσης νέων στην παραγωγή, στην ενίσχυση των απομακρυσμένων και μειονεκτικών περιοχών και στη λήψη μέτρων για ενίσχυση του αγροτικού κόσμου. Ακόμη, ο Χρ. Κέλλας τόνισε ότι πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση και η επιστημονική κατάρτιση των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, γι’ αυτό και το ΥΠΑΑΤ υλοποιεί πρόγραμμα με επιδότηση 40.000 ευρώ για νέους αγρότες. Η αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, όπως drones και τεχνητής νοημοσύνης, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, επιτρέπουν την παρακολούθηση της υγείας των ζώων, ανίχνευση των ασθενειών και βελτιστοποίηση της διατροφής τους.
Κτηνοτροφία
Όσον αφορά τις εξαγωγές, επεσήμανε ότι τα ζωικά προϊόντα και η στήριξη της κτηνοτροφίας είναι στενά συνδεδεμένα, καθώς η ανταγωνιστικότητα των εξαγώγιμων προϊόντων εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση του εγχώριου κτηνοτροφικού τομέα, αλλά και η κτηνοτροφία από την αυξανόμενη ζήτηση ελληνικών προϊόντων, κάνοντας ειδική αναφορά στην εξαγωγή φέτας σε 80 χώρες.
Ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε σε σειρά ενισχύσεων με πόρους του ΣΣΚΑΠ όπως: 556 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στη ζωική παραγωγή, 12 εκατ. ευρώ για τη περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων, 38 εκατ. για τη βελτίωση των αγροδασικών συστημάτων, 95 εκατ. ανά έτος για τρία χρόνια για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους, 235 εκατ. το χρόνο για τη διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, 586 εκατ. ευρώ για τη βιολογική γεωργία, 26,9 εκατ. για τη διατήρηση και βελτίωση των γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία, 55,2 εκατ. για τη διατήρηση αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, 28 εκατ. ευρώ για τη καλή μεταχείριση (ευζωία) των παραγωγικών ζώων.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News