Κομοτηναίοι φωτογράφοι παρουσιάζουν την τέχνη τους

«Τεράστιο κόστος» στην οικονομία από την εκλογολαγνεία, βλέπει ο υποψ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
«Υπάρχει ένα τεράστιο κόστος στην οικονομία από την εκλογολαγνεία και την αναμονή. Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει κι αυτό σημαίνει ότι όλα μπαίνουν σε μία περίοδο στασιμότητας». Αυτό εκτίμησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη ο Δημήτρης Μάρδας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Ο οικονομολόγος προειδοποίησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024, αφού όπως εξήγησε: «Έρχεται… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναφέρει το πρωτογενές πλεόνασμα που οφείλουμε να έχουμε στον προϋπολογισμό του 2024 (που προκύπτει από τα έσοδα πλην τις δαπάνες αφαιρουμένων των τόκων των δανείων που πληρώνουμε). Αυτό θα ανέρχεται στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, όπως είχε συμφωνηθεί παλαιότερα που ήταν στο 2,2%… Κάτι που το λέμε εδώ και μήνες».
Πάντως, σύμφωνα με τον κο Μάρδα ακούγεται ότι θα αναθεωρηθεί το σε αναστολή από το 2019 Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που πρόβλεπε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. «Αλλά μη χαιρόμαστε γιατί από τη μια πλευρά θα ισχύσουν τα ήδη προβλεπόμενα (δηλ. έλλειμμα ίσο με το 3% του ΑΕΠ), αλλά οι χώρες με μεγάλο χρέος οφείλουν να συντάξουν Μνημόνιο από μόνες τους που θα εγκριθεί από την Επιτροπή. Η χρηματοδότηση των αναγκών όμως των υπερχρεωμένων κρατών δεν θα γίνεται μέσω δανεισμού της μορφής που γνωρίσαμε. Κάθε κράτος-μέλος οφείλει να βρει τα χρήματα που χρειάζεται από μόνο του» προειδοποίησε.
Καμπανάκι Κομισιόν για τα κράτη με μεγάλο δημόσιο χρέος
Την ώρα που οι συζητήσεις για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκονται σε εξέλιξη, η Κομισιόν ανακοίνωσε τις συστάσεις της βάσει των οποίων τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν στην σύνταξη των προγραμμάτων σταθερότητας που θα κατατεθούν έως το τέλος Απριλίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής», δεδομένου ότι η ρήτρα διαφυγής που έδινε ευελιξία στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να απενεργοποιηθεί στο τέλος του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει, ιδιαίτερα στα κράτη-μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα, μία εύλογη και συνεχή μείωση του ή διατήρηση του σε συνετά επίπεδα, με ποσοτικούς στόχους όσον αφορά τα πλεονάσματα και τις δαπάνες. Όπως τονίζεται, «μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και λόγω της νέας μεταπανδημικής πραγματικότητας, δεν είναι σκόπιμο να επιστρέψουμε στην αποκλειστική εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας & Ανάπτυξης που ίσχυαν πριν από την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2020».
Με βάση τις συστάσεις της Κομισιόν, στα σχέδια των κρατών θα πρέπει να υπάρξει σαφής αναφορά για τις εξελίξεις των τιμών στην ενέργεια και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων στήριξης, μέσα από τη σταδιακή κατάργησή τους. Όπως αναφέρει «εάν οι τιμές χονδρικής στην αγορά ενέργειας παραμείνουν σταθερές και το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος μετακυλίεται στις τιμές λιανικής, όπως προβλέπεται σήμερα, τα μέτρα κρατικής ενεργειακής στήριξης θα πρέπει να καταργηθούν περαιτέρω το 2024 και οι σχετικές εξοικονομήσεις θα συμβάλουν στη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News