ΑΜΘ: Τα λιγότερα χρήματα στη Ροδόπη για τους επιπλέον καθαρισμούς ρεμάτων | xronos.gr
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΜΘ: Τα λιγότερα χρήματα στη Ροδόπη για τους επιπλέον καθαρισμούς ρεμάτων

29/01/21 - 9:00

Ο Χρ. Μέτιος προανήγγειλε αντιπλημμυρικό έργο για την πλημμυροπαθή Ανατολική Ροδόπη, ενώ παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει «Μητρώο Ρεμάτων»

Τα λιγότερα χρήματα «διοχετεύονται» στη Ροδόπη για επιπλέον καθαρισμούς ρεμάτων, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της ΠΑΜΘ, αποκαλύφθηκε το βράδυ της Τετάρτης 27/01 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Συγχρόνως, πάντως, ο περιφερειάρχης προανήγγειλε έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της Ανατολικής Ροδόπης, το οποίο όμως ακόμη είναι σε βρεφικό επίπεδο, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης έκανε γνωστά τα ελάχιστα οχήματα που διαθέτει η Π.Ε. Ροδόπης για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστάσεων.

Επερώτηση στον απόηχο της κακοκαιρίας
Την συζήτηση που διήρκησε περί της μίας ώρας (μέσω τηλεδιάσκεψης), προκάλεσε με επερώτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Κωνσταντίνος Εξακουστός, με θέμα ενημέρωση για τον καθαρισμό των ρεμάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ για το έτος 2020. Ο περιφερειακός σύμβουλος έκανε λόγο για ζημιές σε περιουσίες κατοίκων κι επιχειρήσεων, κυρίως σε Ροδόπη κι Έβρο, και είπε: «υπήρχε ο χρόνος από τη διοίκηση, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού των ρεμάτων. Το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο τα καιρικά φαινόμενα ήταν εξαιρετικά και θα μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες». Πρόσθεσε, επίσης, πως «το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας δεν μπορεί πλέον να αποτελεί δικαιολογία και μάλιστα για έμπειρους αυτοδιοικητικούς, όπως ο περιφερειάρχης και οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες, που κάνουν χρόνια διοίκηση».

Ο κος Εξακουστός κατηγόρησε την Διοίκηση για έλλειψη σωστής προετοιμασίας και ρώτησε μεταξύ άλλων τα εξής: «ερωτάται ο περιφερειάρχης πόσα και ποια ρέματα καθαρίστηκαν με μέριμνα των υπηρεσιών της ΠΑΜΘ το 2020, το ύψος της δαπάνης, ποιος είναι ο προγραμματισμός για το 2021. Πέρσι που είχα κάνει αντίστοιχη ερώτηση είχε εξαγγείλει ο κος Πέτροβιτς Μητρώο Ρεμάτων, πως προχώρησε αυτό; Έχουν αξιολογηθεί κάποια ρέματα ως πιο επικίνδυνα, με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας;».

Ποιός φταίει;
Προλογικά της τοποθέτησής του, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος έδωσε το γενικότερο πλαίσιο συντρεχουσών αρμοδιοτήτων πολλών φορέων, αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, θέλοντας να υπεραμυνθεί των ενεργειών της διοίκησής του.

«Το θέμα απασχολεί το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεχώς», είπε για τους καθαρισμούς ποταμών-ρεμάτων-κοιτών και δήλωσε: «Στα μέσα του 2018 με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης πέρασε ο καθαρισμός των ρεμάτων συνολικά στις Περιφέρειες. Αυτό θεωρώ ήταν λάθος, γιατί ένα ρέμα μπορεί να ξεκινάει στο βουνό. Στο βουνό υπάρχουν δάση, άρα είναι υπόθεση Δασαρχείων. Δεν είναι εύκολο η Περιφέρεια να κάνει παρέμβαση σε περιοχή που είναι δάσος. Συνεχίζει (το ποτάμι) στην πεδιάδα που είναι ευθύνη δική μας και πολλές φορές καταλήγει σε πόλεις, που έχουν την ευθύνη οι Δήμοι. Δεν είναι εύκολο να μπούμε μέσα σε πόλεις και να κάνουμε εργασίες».

«Δεν υπάρχει Μητρώο ρεμάτων»
Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης παραδέχθηκε ότι μπορεί να πέρασε ένας και πλέον χρόνος από την εξαγγελία του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς περί συγκρότησης Μητρώου Ρεμάτων, πλην όμως όπως είπε «δεν υπάρχει ένα Μητρώο» και δικαιολογήθηκε ως εξής: «Έγιναν πολλές προσπάθειες με τους Δήμους, να καταγράψουμε το σύνολο των ρεμάτων και να δούμε σε τι κατάσταση είναι, πόσα από αυτά καθαρίστηκαν νωρίτερα ή όχι. Συνεπώς, υπάρχει μία μεγάλη δουλειά και είναι κάτι που ετοιμάζεται τώρα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει και νέα απόφαση της κυβέρνησης γι’ αυτό το θέμα».

Τα λιγότερα χρήματα στη Ροδόπη
Αναφορικά με το τι έκανε η Περιφέρεια ΑΜΘ για τον καθαρισμό ποταμών-ρεμάτων-κοιτών το 2020, αποδείχθηκε πως η Ροδόπη τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 έχει λαμβάνειν τα λιγότερα χρήματα σε εργολαβίες. Πάντως, εκτός από τις επιπλέον εργολαβίες που εργάζονται κάθε χρόνο στις Π.Ε., σύμφωνα με τον περιφερειάρχη εργάζονται συγχρόνως μηχανήματα κι εργαζόμενοι της Περιφέρειας, οι οποίοι πάντως είναι λίγοι (βλ. παρακάτω).

Σύμφωνα με τα ποσά που έγιναν γνωστά, το 2020 για μισθώσεις μηχανημάτων (εργολαβίες) δαπανήθηκαν τα εξής χρήματα ανά Περιφερειακή Ενότητα: 600.000 ευρώ στην ΠΕ Έβρου, 500.000 στην ΠΕ Ροδόπης, 1,2εκ στην ΠΕ Ξάνθης, 1εκ στην ΠΕ Καβάλας, 1,1 εκ στην ΠΕ Δράμας. Συνολικά, δαπανήθηκαν περίπου 4,4εκ ευρώ για έργα τα οποία «έχουν ολοκληρωθεί, πέρα από τις εργασίες που κάνει το προσωπικό της Περιφέρειας» σύμφωνα με τον κο Μέτιο.

Αναφορικά με τα ποσά για το 2021, αυτά θα είναι αυξημένα, προανήγγειλε ο περιφερειάρχης, σε όλους τους νομούς… εκτός από τη Ροδόπη. Ο προγραμματισμός για το 2021 περιλαμβάνει επιπλέον εργολαβίες της τάξης των 7,1εκ ευρώ, χωρισμένα ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής: 1εκ ευρώ στην ΠΕ Έβρου, 500.000 στην ΠΕ Ροδόπης, 2,3 εκ στην ΠΕ Ξάνθης, 1,5εκ στην ΠΕ Καβάλας, 1,9εκ στην ΠΕ Δράμας.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, τρία αντιπλημμυρικά έργα –δύο στην ΠΕ Ξάνθης κι ένα στην ΠΕ Δράμας- έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ο λόγος για τον χείμαρρο Κοσύνθου ΠΕ Ξάνθης (7,6εκ δημοπρατείται την Άνοιξη), τον χείμαρρο Κιμμερίων (3,1εκ ολοκληρώνεται μέσα στο 2021) και τον χείμαρρο Καλλιφύτου στην ΠΕ Δράμας (4,2εκ σε εξέλιξη ο διαγωνισμός).

Έρχεται έργο για την Αν. Ροδόπη
Στο περιθώριο της συζήτησης, ο περιφερειάρχης θύμισε πως από το 2019 έχουν δεσμευτεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ πόροι 500.000 ευρώ «για να γίνει η μελέτη διευθέτησης -και μπορεί να συμπληρωθεί με περισσότερο προϋπολογισμό- για το ανατολικό τμήμα της Ροδόπης, στο οποίο έχουμε τα περισσότερα προβλήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει έρθει σε επικοινωνία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, καθώς στόχος είναι να αποτυπωθεί το «τι παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε και σε ορεινότερο επίπεδο», όπως τεχνικά έργα και αναδασώσεις, ενώ επίσης εξέφρασε την ετοιμότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ να χρηματοδοτήσει ή να βρει χρηματοδότηση για όλα τα έργα που θα υποδειχθούν. Παρόλα αυτά, όπως διαπιστώνει κανείς, το έργο δεν έχει προχωρήσει ακόμη και άγνωστη παραμένει η έκταση των παρεμβάσεων και το χρονοδιάγραμμα υλοποποίησής τους.

ΠΕ Ροδόπης: μηχανήματα και χειριστές
Την πρόσφατη πρωτοβουλία του για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τους καθαρισμούς και τις αμμοληψίες υδατορεμάτων, που έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, «διαφήμισε» ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος δήλωσε πως τα αντιπλημμυρικά έργα «δεν είναι θέμα ενός ανδρός», ενώ χαρακτήρισε τους καθαρισμούς «ασπιρίνη» στο πρόβλημα, ισχυριζόμενος πως η μόνιμη λύση είναι και η προταθείσα από τον ίδιο στην ΓΓ. «Τεράστιο θέμα», χαρακτήρισε σε άλλη αποστροφή του τα αντιπλημμυρικά, ζητώντας ειδική συνεδρίαση του Σώματος επ’ αυτού.

Αναφορικά με τη Ροδόπη συγκεκριμένα, μετέφερε δύο επιχειρήματα για να αμυνθεί του τι έχει ή δεν έχει κάνει η Περιφερειακή Ενότητα για την προστασία κατοίκων και περιουσιών. Πρώτον είπε: «αθροιστικά η λεκάνη απορροής της Ροδόπης είναι γύρω στα 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αποτελεί περίπου το 1,5% της χώρας σε έκταση. Αν πούμε να καθαρίσουμε όλες τις κοίτες, τα ποτάμια και τις λεκάνες απορροής, δεν μπορώ να φανταστώ πόσα χρήματα θα χρειαστούν». Και δεύτερον, έκανε γνωστό το έμψυχο δυναμικό και τον στόλο που έχει στη διάθεσή της η ΠΕ Ροδόπης, που όπως είπε είναι 1 gcb, 1 μπουλντόζα, 2 φορτωτές, 2 φορτηγά, 1 γκρέιντερ με 4 χειριστές.

Πρότεινε, επίσης, πως αντιπλυμμηρικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στα ορεινά, με τη δημιουργία ταμιευτήρων και μικρών τεχνητών έργων που «θα καθυστερούν τη διέλευση του νερού στα πεδινά», διότι –όπως υποστήριξε- «όταν το νερό φτάνει στα πεδινά δυστυχώς είναι αργά».

Μαυρομμάτι: Δεν έγινε έργο μεταξύ των πλημμυρών
Όπως διαβάσατε στον χθεσινό «Χ», η Περιφέρεια ΑΜΘ άφησε ανοιχτό το σπασμένο ανάχωμα στο Μαυρομμάτι, στο μεσοδιάστημα των δύο πλημμυρών, αφήνοντας επί της ουσίας κατοίκους και περιουσίες στο έλεος του καιρού. Ο Χρήστος Μέτιος ενημέρωσε το Σώμα για την παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων στο κτίριο της ΠΑΜΘ και είπε: «ενώ έχουμε αναθέσει μία μικρή εργολαβία 20.000 ευρώ για να αποκατασταθεί εκεί το ανάχωμα του ποταμού Λίσσου, δεν κατέστη δυνατό αυτό να γίνει, λόγω του ότι υπήρχαν πολλές λάσπες και δεν μπορούσε να γίνει». Εξέφρασε, επίσης, τη βούληση της Περιφέρειας να καλύψει τα έξοδα διαμονής των κατοίκων σε ξενοδοχεία, ενώ ισχυρίστηκε πως «θα αποζημιωθούν όλοι όσοι έχουν πληγεί».

Την ύπαρξη αυθαίρετα χτισμένου δρόμου στο Μαυρομμάτι «έδειξε» ως την αιτία της πλημμύρας ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. «Υπάρχει ένας ολόκληρος δρόμος μέσα στην κοίτη του ποταμού, ο οποίος λειτουργεί ως ανάχωμα κι έτσι έσπρωξε το νερό προς το χωριό», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr