Τα «Θρακικά Μετέωρα» της Ανατολικής Ροδόπης

Διαφωνίες, στατιστικά στοιχεία κι άλλα ζητήματα πυροδότησαν αντιπαράθεση μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Αλέξανδρου Παναγιωτίδη και του περιφερειακού συμβούλου αντιπολίτευσης Δημήτρη Λυμπεράκη
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του 5ου θέματος στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο αφορούσε την έγκριση υπογραφής συμφώνου συνεργασίας για τη δημιουργία τοπικού περιφερειακού δικτύου φορέων, με στόχο την πρόληψη και διαχείριση φαινομένων που απειλούν παιδιά. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Η ένταση ξεκίνησε με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Αλέξανδρου Παναγιωτίδη, ο οποίος τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το 2022-23, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης καταγράφεται ως η δεύτερη στην Ελλάδα στην ενδοσχολική βία, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό ξεπερνάει το 40%. «Το φαινόμενο έχει ξεφύγει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Έτσι, μετά από σχετικές συναντήσεις αρμόδιους φορείς, εισήγαγε την πρόταση υπογραφής συμφώνου συνεργασίας ίδρυσης τοπικού περιφερειακού δικτύου φορέων για την πρόληψη και διαχείριση φαινομένων και προβλημάτων που αφορούν παιδιά.
Ο περιφερειακός σύμβουλος αντιπολίτευσης Δημήτρης Λυμπεράκης, αρχικά δήλωσε πως είναι σύμφωνος για ένα τέτοιο εγχείρημα, ωστόσο αμφισβήτησε ευθέως την ακρίβεια των στοιχείων που έδωσε ο Αλέξανδρου Παναγιωτίδη, ρωτώντας: «Πού τα βρήκατε αυτά τα ποσοστά;», ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη τεκμηριωμένων δεδομένων πριν την υιοθέτηση ενός τέτοιου συμφώνου.
Τη συζήτηση περιέπλεξε περαιτέρω η παρέμβαση του Στέργιου Ηλιόπουλου, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της συμμετοχής της μουσουλμανικής μειονότητας στο υπό σύσταση δίκτυο. «Αφού γίνεται λόγος για τη Μητρόπολη, πρέπει να προταθεί και η συμμετοχή της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειας», υπογράμμισε, επισημαίνοντας την ανάγκη για ισότιμη εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων.
Αποχώρησε ο Δ. Λυμπεράκης
Η κορύφωση της έντασης ήρθε με τη δήλωση του Αλ. Παναγιωτίδη ότι «σε πολλά σχολεία τα περιστατικά βίας δεν καταγράφονται», προς απάντηση στον Στέργιο Ηλιόπουλο και τον Δημήτρη Λυμπεράκη, γεγονός που αναζωπύρωσε τη διαφωνία, οδηγώντας τελικά τον πρόεδρο του συμβουλίου να αφαιρέσει τον λόγο από τον Δημήτρη Λυμπεράκη και τον Αλέξανδρο Παναγιωτίδη. Από πλευράς της η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αλεξάνδρα Γκουλιάμα παρέθεσε πως το ποσοστό κακοποίησης σε σχολεία, από έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού» με επικύρωση και το από το ευρωπαϊκό δίκτυο για τα θέματα ενδοσχολικής βίας, ανέρχεται στο 31,9%.
Ο Δ. Λυμπεράκης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησε από την αίθουσα. Η συζήτηση ανέδειξε τόσο τη σοβαρότητα του θέματος της παιδικής κακοποίησης όσο και τις δυσκολίες σύμπλευσης στο πλαίσιο ενός ενιαίου περιφερειακού σχεδίου.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News