Αγγέλα Γιαννακίδου: «Θα επιβιώσουμε με τον μόνο τρόπο που κατέχουμε: παράγοντας πολιτισμό» | xronos.gr
ΙΔΡΥΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

Αγγέλα Γιαννακίδου: «Θα επιβιώσουμε με τον μόνο τρόπο που κατέχουμε: παράγοντας πολιτισμό»

15/12/21 - 9:00
23423423-47_9.jpg

Βραβεύτηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα

«Θα επιβιώσουμε με τον μόνο τρόπο που κατέχουμε: παράγοντας πολιτισμό». Με τα λόγια αυτά η ιδρύτρια και διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγέλα Γιαννακίδου βραβεύτηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στην εξαιρετική εκδήλωση «Τραγουδώντας την ελληνική επανάσταση με 21 τραγούδια» πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα. Αφιέρωσε στους ανθρώπους της Θράκης αυτή την τιμητική διάκριση η κα Γιαννακίδου, η οποία τις τελευταίες δεκαετίας εργάζεται συστηματικά για τη διάσωση και διατήρηση πολιτισμού και της ιστορίας της Θράκης μέσα από το πολυεπίπεδο έργο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Ένα έργο πολύπλευρο που στόχο έχει όπως λέει η ίδια «να περάσουμε από τη συναισθηματική σχέση με τον τόπο μας στη συνειδητοποίηση μιας άλλης διαχείρισης, μέσα από το τρίπτυχο, Πολιτισμός - Δημιουργία - Οικονομία». Άποψη της κας Γιαννακίδου την οποία καταθέτει στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm είναι η εξής: «πρέπει να δούμε ποια θα είναι η παράδοση και η μνήμη του μέλλοντος που εμείς θα δημιουργήσουμε. Μαθαίνοντας έναν χορό και φορώντας μία παραδοσιακή φορεσιά δεν ξοφλάμε το χρέος μας απέναντι σε αυτό που λέγεται πολιτισμός, παράδοση, τόπος. Το κάνουμε και αυτό και είναι σημαντικό να το κάνουμε όμως είδαμε ότι δεν θα φτάνει για τη Θράκη, τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν».


Η Θράκη: Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανθρωπογεωγραφία 
Για την Αγγέλα Γιαννακίδου η Θράκη υπήρξε μια πρόκληση. Μια  περιβαλλοντική και πολιτισμική ποικιλομορφία, μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ανθρωπογεωγραφίας με όλες τις επιμέρους ιδιαιτερότητες και σε άλλα επίπεδα προσέγγισης.  «Αυτή η μεγάλη κληρονομιά είναι που από την αρχή ένιωσα ότι μας ζητάει να την αξιοποιήσουμε, τη γη και την ιστορία, τη ψυχή, τη δύναμη και το μόχθο των ανθρώπων» θα πει η ίδια. Γι’ αυτό σήμερα παράλληλα με πολλαπλές ενέργειες και δράσεις προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής σε έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους με τον τόπο. Την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας και την προώθηση της αξίας του τόπου με στόχο την οικονομική ενδυνάμωση και την πολιτιστική μας επιβίωση.


Τα προϊόντα ΡΙΖΑ
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το δίκτυο χειροτεχνών από την ορεινή Ξάνθη μέχρι τους μεθοριακούς οικισμούς στον Έβρο ποταμό που διαμόρφωσε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και γέννησε την ΡΙΖΑ. 

Επιστρατεύοντας διδάγματα της παράδοσης και την επίμοχθα κατακτημένη δεξιοτεχνία τους, λαϊκοί τεχνίτες και τεχνίτριες με την καθοδήγηση του ΕΜΘ και την Αγγέλα Γιαννακίδου, δημιούργησαν τα προϊόντα ΡΙΖΑ. 

Τα καλλιτεχνήματα περιλαμβάνουν: Ύφανση: Τα πολύκλωνα νήματα που μας συνδέουν με τη δημιουργική δύναμη της παράδοσης. Ξυλογλυπτική: Μονόξυλα σκαφίδια, τάσια, γκλίτσες, σφοντύλια, γραμμικές συνθέσεις και παραστάσεις ζώων. Η μαγεία της ποιμενικής ξυλογλυπτικής. Μοναξιά και τέχνη. Κεντίδια: Μια βιογραφία της γυναικείας οικιακής χειροτεχνίας.

Μάλιστα στην ορεινή Ξάνθη όπου δραστηριοποιούνται γυναίκες της περιοχής αποκαταστάθηκε ένας χώρος όπου θα μπορούν να εργάζονται και ο χώρος αυτός θα λειτουργήσει ως σταθμός πώλησης των προϊόντων τους, μας ενημερώνει η κα Γιαννακίδου που συνεχίζει να επενδύει στην εκπαίδευση γυναικών. Άλλωστε όπως λέει «οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά, είναι φορείς της ζωής και της δημιουργίας».
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr