Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Η ζωονόσος «τα έχει ισοπεδώσει όλα» στον κάμπο από τον Νέστο έως και τον Νότιο Έβρο, ενημέρωσε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής ΠΑΜΘ Νίκος Φωτεινιάς
Οι απώλειες ζώων και οι προσβεβλημένες κτηνοτροφικές μονάδες πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο 10ήμερο
Μορφή ενδημίας έχει πάρει στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη η ζωονόσος της ευλογιάς, με περισσότερα από 45.000 αιγοπρόβατα να έχουν ήδη θανατωθεί και περισσότερες από 240 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό, με αποτέλεσμα τεράστιο πλήγμα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο της ακριτικής Ελλάδας.
Η περιγραφή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ Νίκου Φωτεινιά στο ράδιο Χρόνος 87.5fm είναι ενδεικτική της κατάστασης. Η ζωονόσος «τα έχει ισοπεδώσει όλα» στον κάμπο από τον Νέστο έως και τον Νότιο Έβρο, ενημέρωσε. Αναφορικά με τους αριθμούς, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητας της ΑΜΘ έχει θανατωθεί τετραψήφιος αριθμός αιγοπροβάτων. Τα αρνητικά πρωτεία διατηρεί ο Νότιος Έβρος με 17.000 θανατώσεις, ενώ ακολουθούν η Ροδόπη με 11.000 (και 45 μολυσμένες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις), η Ξάνθη με περισσότερες από 10.000 θανατώσεις κι η Καβάλα που ξεπέρασε τις 9.000. «Δυστυχώς οι απώλειες στα νούμερα ανεβαίνουν δραματικά, καθώς όλα τα κοπάδια είναι γεννημένα», παρατήρησε ο προϊστάμενος.
Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη αρκετές μονάδες που έχουν διασωθεί χάρη στην ευλαβική κι αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων υγιεινής κι έτσι αυτοί που θα καταφέρουν να διασώσουν τα κοπάδια τους αναμένεται, όταν διατεθούν τα προϊόντα τους στην αγορά, να έχουν ένα καλό εισόδημα, αλλά η καταστροφή στο ακριτικό κτηνοτροφικό κεφάλαιο είναι πραγματικά αποκαρδιωτική. Όσο για τις δημόσιες υπηρεσίες Κτηνιατρικής, παραμένουν υποστελεχωμένες να τρέχουν πίσω από τα πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα και τις αποζημιώσεις.
Επιμένει κι αντέχει η ζωονόσος
Σύμφωνα με τον Νίκο Φωτεινιά οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν προσβληθεί τα μαντριά τους πρέπει να τηρούν τα μέτρα με αυστηρότητα, καθώς η μεταδοτικότητα και η αντοχή του ιού είναι πάρα πολύ μεγάλη, ειδικά σε περιβάλλον ξηρό. Χαρακτηριστικό είναι πως παρατηρείται έντονα η μηχανική μεταφορά του νοσήματος, ακόμη και μέσω της σκόνης ή των παπουτσιών και των ρούχων των κτηνοτρόφων, εάν για παράδειγμα πάνε στο καφενείο του χωριού με τα ρούχα του μαντριού.
Τέλος, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής ΠΑΜΘ ο εμβολιασμός σε καμία περίπτωση δεν είναι ενδεδειγμένη λύση, διότι θα κάνει τα κτηνοτροφικά προϊόντα του τόπου β’ ποιότητας για μία δεκαετία.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News