Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Διαδραστική ξενάγηση στη Μαξιμιανούπολη - Μοσυνούπολη Κομοτηνής με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης παρακολούθησε ο "Χ"
Βρίσκεται μόλις επτά χιλιόμετρα από την Κομοτηνή, αλλά διαχρονικά παραμένει ένας αναξιοποίητος αρχαιολογικός θησαυρός "παγιδευμένος" κάτω από τη γη της Ροδόπης και τις ανθρώπινες ιδιοκτησίες. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πόλεις κατά τους ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους και τους επόμενους αιώνες, γνωστή αρχικά ως Μαξιμιανούπολη και μετά ως Μοσυνούπολη, που φημολογείται ότι είχε χιλιάδες κατοίκους, ούσα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βορείου Ελλάδος μετά την Θεσσαλονίκη για ένα διάστημα.
Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα ο χώρος παραμένει εν πολλοίς άγνωστος και τουριστικά αναξιοποίητος, καθώς έχουν ανασκαφεί μόνο τα ερείπια ενός ναού, κάποιοι τάφοι εντός και τμήματα του τείχους. Ο λόγος είναι πως η "πόλη" βρίσκεται κάτω από ιδιοκτησίες - αγρούς, κοινώς πρέπει πρώτα να υπάρξει βούληση, μετά διαθέσιμα χρήματα, κατόπιν να γίνουν απαλλοτριώσεις, άρα πρόκειται για μία μακροχρόνια και εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.
Ο "Χ" συνομίλησε με την τμηματάρχη βυζαντινών της εφορείας αρχαιοτήτων Ροδόπης Σοφία Ακριβοπούλου, η οποία σημείωσε πως "πρόκειται για μία πολύ μεγάλη πόλη, η οποία ιδρύεται στην ρωμαϊκή περίοδο κι έχουμε ήδη επαρκή στοιχεία από τον 4ο αιώνα και στη βυζαντινή περίοδο μετονομάζεται σε Μοσυνούπολη. Τότε ήταν μία πολύ σημαντική πόλη και αναφέρεται συχνά στις ιστορικές πηγές", για να μας δείξει τον περίκεντρο ναό, "ο οποίος ανασκάφηκε στη δεκαετία του '90 και είναι πιθανότατα ο επισκοπικός ναός και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση". Μάλιστα το τείχος είχε διαστάσεις 400 επί 800 μέτρα, σε σχήμα παραλληλόγραμμο, κάτι που το καθιστά ένα τείχος πάρα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που σώζεται στην Κομοτηνή.
Μία σημαντική εκδήλωση - περιήγηση
Την ευκαιρία να περιηγηθούμε στον χώρο είχαμε χάρη σε εκδήλωση της εφορείας αρχαιοτήτων Ροδόπης. Πιο συγκεκριμένα, η περιήγηση έγινε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς 2018. Στόχος του εορτασμού δεν είναι απλώς να προβάλει μια τυπική αναδρομή της ιστορίας των πόλεων από την πόλη-κράτος έως τη σύγχρονη μεγαλούπολη και τα δίκτυα πόλεων υπό το πρίσμα της πολεοδομικής ή θεσμικής τους οργάνωσης, αλλά αντίθετα η κάλυψη της ανάγκης η πόλη να εκτεθεί ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο σε όλες του τις διαστάσεις (δημογραφική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική), και τη δυναμική του (οριζόντια και κάθετη κινητικότητα, συμμετοχή και περιθωριοποίηση, ενσωμάτωση και απόρριψη κ.ά.).
"Θέλουμε να αναδείξουμε - με διαδραστικό τόπο - ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία της περιοχής μας", είπε στον "Χ" η αρχαιολόγος - μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα, η οποία έχει κερδίσει το στοίχημα της συμμετοχής, μιας που χάρη σε αυτές τις δράσεις εκατοντάδες Κομοτηναίοι και μη έχουν γνωρίσει τον τόπο. "Κάνουμε τις δράσεις, γιατί βλέπουμε ότι τις αγαπάει ο κόσμος", σημείωσε η κα Δαλακούρα που μας εξήγησε ότι πλέον γίνεται άνοιγμα και εκτός πόλης. Οι δράσεις αυτές συνήθως συγκεντρώνουν πολλές δεκάδες συμμετοχές, απλώς η συγκεκριμένη ξενάγηση συγκέντρωσε περί των είκοσι συμμετεχόντων, οι οποίοι αψήφησαν το κρύο και την βροχή για να περιηγηθούν σε αυτό τον ιστορικό τόπο.






Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News