Εισαγγελική παρέμβαση για το Death Note στην Ροδόπη | xronos.gr
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

Εισαγγελική παρέμβαση για το Death Note στην Ροδόπη

07/07/18 - 10:00
23434-70.jpg

Το γιαπωνέζικο (παιδικό) σήριαλ αφορά έναν ήρωα ο οποίος καταγράφει σε τετράδιο όσους θέλει να πεθάνουν, θεωρείται ότι πηρεάζει  αρνητικά ιδίως τους νέους

Την παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνας Μελισσάρη, προκάλεσε το γιαπωνέζικο σίριαλ που φέρει το όνομα "Death Note", το οποίο επηρεάζει εφήβους ανά τον κόσμο, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ενδοσχολικού bullying ακόμη και δολοφονία. 

Η Εισαγγελία θέλοντας να προλάβει "σοβαρό κίνδυνο" έστειλε ενημερωτικά σημειώματα προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, προς κοινοποίηση σε όλα τα σχολεία αρμοδιότητάς τους, καθώς και προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης και προς την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Ροδόπης.


Τί είναι το Death Note
Το συγκεκριμένο γιαπωνέζικο σήριαλ, αποτελεί σειρά ιαπωνικών manga, και περιγράφει τη ζωή του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. 

Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειές του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία "κοινωνία που σαπίζει" και να γίνει ο ίδιος κριτής και "θεός ενός νέου κόσμου" οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του "L".

Αρχικά, το μάνγκα δημοσιεύτηκε σε σελίδες περιοδικού, ενώ η μεταφορά σε κινούμενα σχέδια έπαιξε στην ιαπωνική τηλεόραση. Η σειρά ενέπνευσε επίσης ταινίες, μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια. Το μάνγκα κυκλοφορεί και στα ελληνικά.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία Ροδόπης, η δημοτικότητα του "Death Note" σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών καθώς έχουν βρεθεί διάφορα τετράδια με τίτλο Death Note, με ονόματα συμμαθητών ή καθηγητών.

Άξιο αναφοράς είναι πως η κυκλοφορία του "Death Note" έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. 

Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στην χώρα με το όνομα "Mangamoord" (Φόνος του Manga). 

Τα παραπάνω, καθώς και άλλα στοιχεία, οδήγησαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης να πράξει προληπτικά, αποστέλλοντας τα ενημερωτικά σημειώματα, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί και όσοι φορείς σχετίζονται με ανηλίκους να ενημερωθούν, προκειμένου να υπάρξει έγκυρη πρόληψη του εν λόγω φαινομένου.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr