Ελλάδα: Η πρώτη χώρα διεθνώς που αποκτά ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες | xronos.gr
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Ελλάδα: Η πρώτη χώρα διεθνώς που αποκτά ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες

28/04/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Το ειδικό χωροταξικό καθορίζει μεταξύ άλλων, ζώνες μέσα στις οποίες μπορούν να αναπτύσσονται οι υδατοκαλλιέργειες χωρίς φόβο προσφυγής από τρίτους

Για τη διαδικασία ένταξης πράξεων των μέτρων που αφορούν την υδατοκαλλιέργεια και πιο συγκεκριμένα τα μέτρα «Υδατοκαλλιέργεια», «Μεταποίηση και Εμπορία», «Εκσυγχρονισμός αλιευτικών σκαφών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013, ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι, στο πλαίσιο ημερίδας, για το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού που υλοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Κομοτηνή, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Γιώργου Ούστουγλου. 
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατέχει σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή και διάθεση αλιευμάτων συλλεκτικής αλιείας. Η παραγωγή ήταν 28.737 τόνοι για το έτος 2007 και αντιπροσωπεύει το 31% της συνολικής ποσότητας για την Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ο Στρυμονικός κόλπος, η Καβάλα, η Θάσος, το Θρακικό Πέλαγος αποτελούν το πιο ισχυρό αλιευτικό πεδίο στην Ελλάδα. Στην Περιφέρεια, συγκεντρωτικά, υπάρχουν 720 σκάφη παράκτιας αλιείας,68 σκάφη μέσης αλιείας (γρι γρι, μηχανότρατες), ενώ οι απασχολούμενοι είναι περίπου 2.000 άτομα.


Στην Περιφέρεια δραστηριοποιούνται 37 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με συνολική παραγωγή 1.523 τόνους ψαριών. Μισθώνονται 18 λιμνοθάλασσες από αλιευτικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες, όπου ακολουθείται ένα εκτατικό σύστημα διαχείρισης, σύμφωνα με το οποίο δεν χορηγείται σύνθετη τροφή στα ψάρια, ούτε γίνονται εμπλουτισμοί με γόνο προερχόμενο από ιχθυογεννητικούς σταθμούς. Τα αλιεύματα των λιμνοθαλασσών, δηλαδή, είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας, ενώ εφαρμόζονται “πράσινες” μέθοδοι διαχείρισης, φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, σημειώνοντας ότι,  «η συλλεκτική αλιεία αποτελεί σημαντικό τμήμα της τοπικής οικονομίας και πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη αυτής».

ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ 

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα διεθνώς που αποκτά ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες. Αυτό τουλάχιστον, δήλωσε στη διάρκεια της ημερίδας, η προϊσταμένη της διεύθυνσης χωροταξίας  του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ελένη Κάρκα η οποία ήταν και η υπεύθυνη για την εκπόνηση και έγκριση του ειδικού χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες. 
Το ειδικό χωροταξικό ήταν απαραίτητο όπως είπε καθώς, «η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί μια πολύ σημαντική δραστηριότητα για την Ελληνική οικονομία, αφού πλέον τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας είναι το πρώτο εξαγωγικό προϊόν του πρωτογενούς τομέα και επιπλέον είμαστε μια χώρα που έχουμε δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στους επιχειρηματίες. Δηλαδή υπήρξε ένα τρομοκρατικό καθεστώς για τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας, αφού ακυρώνονταν οι άδειες τους από τον οποιονδήποτε θεωρούσε ότι τον ενοχλεί η εγκατάσταση τους στην περιοχή του. Επομένως υπό αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας και επειδή πραγματικά ο παράκτιος χώρος μας είναι μια ζώνη υψηλής ανταγωνιστικότητας, όπου συγκεντρώνονται πάρα πολλές δραστηριότητες, ήταν απαραίτητο να υπάρξει ένας σχεδιασμός».  Έτσι εγκρίθηκε το ειδικό χωροταξικό από τον περασμένο Νοέμβριο, που κατά κύριο λόγο καθορίζει ζώνες μέσα στις οποίες μπορούν να αναπτύσσονται οι υδατοκαλλιέργειες χωρίς φόβο προσφυγής από τρίτους, ενώ προβλέπονται και μεμονωμένες χωροθετήσεις είτε σε υφιστάμενες θέσεις, είτε σε περιοχές όπου δεν μπορούν να δημιουργηθούν ζώνες. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν μπει κανόνες για αποστάσεις υδατοκαλλιεργειών, για τις συνθήκες λειτουργίας τους σε σχέση με τουριστικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις με στόχο στο μέλλον η δραστηριότητα να προχωρεί απρόσκοπτα στην χωροθέτηση της. 


ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ 

Όσον αφορά στις δράσεις που προβλέπει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αλιείας τις απαντήσεις έδωσε η Μαρία Βασιλείου, προϊσταμένη της ειδικής υπηρεσίας εφαρμογής δράσεων Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας. Σύμφωνα με την ίδια, έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα για την αλιεία, μέτρα για τις υδατοκαλλιέργειες, για την μεταποίηση των αλιευτικών προϊόντων και την εμπορία αυτών, καθώς και διάφορες άλλες δράσεις που αποσκοπούν στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης των παραγωγικών δραστηριοτήτων. 

Όλγα Τσιούλφα

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr