Το ΓΕΛ Σουφλίου εκπροσώπησε θεατρικά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής! | xronos.gr
ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΘΕΑΤΡΟ

Το ΓΕΛ Σουφλίου εκπροσώπησε θεατρικά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής!

05/05/17 - 11:00

Μαθήτρια Αθανασία Κρικελά: "Διέξοδο στην καθημερινότητα το θέατρο"

Θεατρική Άνοιξη Εφήβων. Ή αλλιώς όταν έφηβοι δημιουργούν θέατρο και φέρνουν ...την άνοιξη. Την άνοιξη του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής πάντως ...έφερε το ΓΕΛ Σουφλίου, το οποίο και επικράτησε στον διαγωνισμό που αφορούσε στα σχολεία της Θράκης με τρεις ψήφους, έναντι δύο που συγκέντρωσε το μειονοτικό λύκειο Κομοτηνής.


Πιο αναλυτικά, το Δίκτυο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού σε συνεργασία με όλες τις Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Περιφερειακών Ενοτήτων Ηπείρου Μακεδονίας και Θράκης, έδωσε την ευκαιρία σε μια παράσταση από κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να "ανέβει" στο κρατικό θέατρο βορείου Ελλάδος, όπως έγινε και με τον "Ματωμένο Γάμο" από το λύκειο Σουφλίου. Έτσι, τα θέατρα Βέροιας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κομοτηνής, Σερρών, στο πλαίσιο της Θεατρικής Άνοιξης, πάτησαν σανίδι ...κι αναμένουμε τον νικητή!


"Η επιτροπή αποφάσισε με μόλις μία ψήφο διαφορά ως νικητή του ΓΕΛ Σουφλίου. Αυτό όμως που τόνισε όλη η επιτροπή ήταν ο απίστευτος ενθουσιασμός που έδειξαν και τα δύο σχολεία και η άμιλλα που έδειξαν μεταξύ τους", μας ενημερώνει η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, η οποία ήταν και στην επιτροπή αξιολόγησης μαζί με τους Κατερίνα Σχοινά (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), Σπύρου Κιοσσέ (συγγραφέας), Αθανασία Πουπουζή (ηθοποιός), Αλή Φεφζί (εικαστικός, σκηνογράφος). Το θετικό για την Σοφία Μενεσελίδου είναι πως τα παιδιά έδειξαν να χαίρονται τη στιγμή. "Τα παιδιά αλληλοχειροκροτήθηκαν, βγήκαν φωτογραφίες και, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν πολύ χρόνο προετοιμασίας, είχαμε καλά θεατρικά σημάδια. Ήδη υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για του χρόνου, όπου θα προσπαθήσουμε η προκήρυξη να βγει πιο νωρίς", εξηγεί.


11 ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ 2 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ
Χθες το βράδυ "ανέβηκε" η παράσταση της "Κομοτηνής", με εκπρόσωπο το Σουφλί, κι αναμένουμε το αποτέλεσμα. Πριν από το ταξίδι προς τη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με τους μαθητές-ηθοποιούς.


Μια από αυτούς και η Αθανασία Κρικελά αντιμετωπίζει το θέατρο ως διέξοδο από την καθημερινότητα. "Το θέατρο μας βοηθάει να διοχετεύσουμε την έντασή μας και να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας", μας λέει. Η ίδια ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο εδώ και πολλά χρόνια, και θα συνεχίζει να ασχολείται ως φοιτήτρια. 


Το να παρουσιάσουν αυτό το έργο ήταν για εκείνη και τους φίλους της μια πρόκληση. "Φάνταζε σαν ένα άπιαστο όνειρο το να ανεβάσουμε Λόρκα. Όμως, οι κόποι μας εδώ και τόσους μήνες ανταμείφθηκαν και παρουσιάσαμε ένα αξιοθαύμαστο -κατά την άποψή μου- αποτέλεσμα. Κάναμε πρόβες μετά το σχολείο, μερικές φορές και πέντε ώρες! Όλοι είμαστε φίλοι, έχουμε καλή χημεία, κι αυτό μας βοηθάει στο καλό αποτέλεσμα. Μας αρέσουν οι προκλήσεις, γιατί όλα τα παιδιά της ομάδας θέλουμε το ...κάτι διαφορετικό. Η θεατρική άνοιξη μας έδωσε μια πολύ ωραία εμπειρία και ήρθαμε σε αλληλεπίδραση και με άλλα σχολεία που ασχολούνται με το θέατρο", κατέληξε.


Στο πλευρό των μαθητών και οι υπεύθυνες καθηγήτριες Μαρία Πατσιά και Σπυριδούλα Καραγιάννη. Η πρώτη μας μιλάει για τη θεατρική παράδοση του Σουφλίου. "Πολλά χρόνια τώρα, σε γυμνάσιο και λύκειο, λειτουργούμε τις θεατρικές μας ομάδες. Είναι μια παράδοση στο Σουφλί! Τα παιδιά είναι ευχαριστημένα, ζουν την θεατρική άνοιξη και μας εξέπληξαν ευχάριστα γιατί, ενώ συνήθως προτιμούν κωμωδίες, φέτος επέλεξαν ...Λόρκα. Τα παιδιά στην αρχή ζορίστηκαν με τους ρόλους, όμως στη συνέχεια μπήκαν σε αυτούς και τα κατάφεραν περίφημα. Όσοι παρακολούθησαν την παράσταση έγιναν κι αυτοί κοινωνοί του έργου", κι έχει να πει τα καλύτερα για την πρωτοβουλία του δικτύου: "Η θεατρική άνοιξη είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία, καθώς οι πανελλήνιοι θεατρικοί μαθητικοί διαγωνισμοί έχουν ατονήσει τα τελευταία χρονιά".
Θέατρο όπως ...Σουφλί!

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr