Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της δημοτικής αρχής αποφάσισε να βρεθεί στο χώρο, όπου επιθυμούν να εργαστούν οι χρυσοθήρες Ομόφωνα αρνητική ήταν η απόφαση του σώματος, όπου υιοθετήθηκε ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης Μαρώνειας Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Περίεργες καταγγελίες για αποψιλώσεις δένδρων, ακόμα και δημιουργία φραγμάτων με σύρματα στο δρόμο που οδηγεί στην έκταση των 9.000 στρεμμάτων μεταξύ Μαρώνειας και Κρωβύλης, τη χρήση της οποίας αιτήθηκε η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» για εξόρυξη χρυσού, διατυπώθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας – Σαπών. Η συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα το χρυσό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης μόλις μία μέρα μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος και η απόφαση ήταν ομόφωνα αρνητική. Πριν όμως τη λήψη της απόφασης η περιβαλλοντολόγος και μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης ? Έβρου κατά του χρυσού Σούλα Δραγουμάνη περιέγραψε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η επένδυση στην περιοχή.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΝΕΡΟΥ
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «το θέμα της εξόρυξης χρυσού σε Ροδόπη και Έβρο, κάθε άλλο παρά νεοεισερχόμενο είναι. Εδώ και πάνω από 13 χρόνια επιχειρείται από δυο πολυεθνικές εταιρείες ξένων συμφερόντων η αδειοδότηση και λειτουργία μονάδων εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού μέσω εκχύλισης του μεταλλεύματος με τοξικά χημικά αντιδραστήρια (κυανιούχα, συγκεκαλυμμένα ή μη). Το έργο χρυσός Σαπών αποτελεί μια εξαιρετικά βίαιη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον καθώς η υλοποίησή του αναμένεται να επιφέρει μέγιστη και μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον και αλλοίωση του τοπίου. Οι επιπτώσεις στα έμβια όντα και στο ευρύτερο περιβάλλον (έδαφος, νερό, ατμόσφαιρα) καλύπτουν περιοχές πολύ ευρύτερες από την περιοχή στην οποία εμφανίζονται οι μεταλλευτικές δραστηριότητες, ακόμα και πολλές δεκάδες χρόνια μετά τη διακοπή αυτών των δραστηριοτήτων. Οι επιπτώσεις οφείλονται στην ίδια την επέμβαση και κυρίως στα προς απόθεση επιβαρημένα επικίνδυνα απόβλητα. Η μεταλλουργία, τόσο του χρυσού, όσο και του χαλκού είναι μια υδροβόρα, ενεργοβόρα και σπάταλη χημική βιομηχανία, η οποία θα επιτείνει ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά το πρόβλημα επάρκειας υδάτων στις Σάπες».

Παράλληλα, η έναρξη της μεταλλείας θα οδηγήσει στην υπονόμευση της δυνατότητας τουριστικής ανάπτυξης μιας περιοχής «με βουνό και θάλασσα» όπως ο Δήμος Μαρώνειας ? Σαπών και γενικότερα απαξίωση άλλων πλεονεκτημάτων της περιοχής όπως είναι αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακοί οικισμοί, σπήλαια, γεωθερμικά πεδία, γεωργία και κτηνοτροφία, αλιεία και ιχθυοκαλλιέργειες, υδροβιότοποι, κλπ. Ειδικότερα όσον αφορά την περιοχή του Δήμου Μαρώνειας Σαπών η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ», δηλαδή η καναδική Eldorado Gold Corp, στις 14-3-2012 ζήτησε άδεια μεταλλευτικών ερευνών (ΑΒΜ 674) βάσει του Μεταλλευτικού Κώδικα (ΝΔ 210/1973 ΦΕΚ 277/Α΄/5.10.1973) από τη Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Ροδόπης για έκταση 9.900 στρεμμάτων στην περιοχή μεταξύ Μαρώνειας και Κρωβύλης. Η έκταση, μορφής πολυγώνου με 5 πλευρές, βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της (3/4) δυτικά της οδού Μαρώνειας ? Κρωβύλης.
ΘΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
Στη δυτική αυτή πλευρά της αιτούμενης ΑΜΕ (περιοχή «Αναδασώσεις») περιλαμβάνεται μια εκτεταμένη περιοχή στην οποία έγινε (ανα)δάσωση κατά τη δεκαετία του ’70 με φύτευση ποικίλων κωνοφόρων ειδών, τα οποία με την πάροδο των δεκαετιών έχουν εξελιχθεί σε δάσος. Το δάσος επιδρά στα εδάφη της περιοχής μελέτης, παρέχοντας προστασία από την διάβρωση και την απόπλυση του επιφανειακού γόνιμου εδάφους, αποτρέποντας τη δημιουργία χειμαρρικών φαινομένων, μειώνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών σε αγρούς και οικισμούς, επίσης παρέχει όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες του δάσους (ξυλεία, αναψυχή, φωλεασμός πανίδας, παροχή οξυγόνου). Μεγάλο μέρος της ζητούμενης από την εταιρεία έκτασης περιλαμβάνεται στο καταφύγιο άγριας ζωής του Ισμάρου. Εντός της ζητούμενης έκτασης περιλαμβάνεται το σπήλαιο της Μαρώνειας, σημειακή έκταση 13 στρεμμάτων η οποία εμπίπτει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 «ΦΥΣΗ 2000» και χαρακτηρίζεται ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (SCI: GR 1130008 MARONEIA SPILAION). Σε αυτό υπάρχουν 4 είδη θηλαστικών. Όλη η περιοχή της Μαρώνειας διαθέτει πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά ∙ ποτάμι, καθαρή θάλασσα, ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο, ποικιλόμορφα τοπία, δάση, όπως επίσης μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα της αρχαιοελληνικής κλασικής εποχής (οχύρωση πόλη, ιερό του Διονύσου), της ελληνιστικής (αρχαίο θέατρο), της ρωμαϊκής (πύλη Ανδριανού) και της βυζαντινής εποχής (τείχη, παλαιοχριστιανική βασιλική). Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η εκμετάλλευση του χρυσού έρχεται σε αντίθεση με το χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜΘ.

ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Την ολοκλήρωση της εισήγησης της κ. Δραγουμάνης ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Ο λόγος δόθηκε αρχικά στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, οι περιοχές των οποίων θίγονται άμεσα από μία ενδεχόμενη επένδυση χρυσού. Το ομόφωνο όχι της τοπικής κοινότητας στο χρυσό, μετέφερε στο σώμα ο πρόεδρος της Μπιλάλ Αιχάν, σημειώνοντας ότι «σε μια δεκαετία δεν θα υπάρχουν ζωντανά, το κυάνιο θα μπει στο νερό, στην θάλασσα, στους ανθρώπους, στα ζώα, σε μια δεκαετία η Θράκη θα σβήσει». Τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων εκ μέρους των εταιρειών χρυσού για να πετύχουν το στόχο τους, κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννου. Η κεντρική εξουσία μας έχει γραμμένους, αναρωτήθηκε ο κ. Αντωνιάδης αναφερόμενος στις αποφάσεις για ένταξη των επενδύσεων χρυσού στο fast track. Να πάρουμε τη δύναμη στα χέρια μας και να φυλάξουμε τον τόπο μας, πρότεινε ο πρώην αντιδήμαρχος Ορχάν Μουσταφά. Πληροφορίες ότι άνθρωποι της εταιρείας χρυσού έχουν φράξει δρόμο σε έκταση του Δήμου, μετέφερε ο δήμαρχος Ηλίας Ιωαννάκης, ενώ διατυπώθηκαν και καταγγελίες για αποψιλώσεις δένδρων. Με αφορμή τις παραπάνω ενέργειες κατατέθηκε πρόταση στο σώμα να σχηματιστεί επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του δημοτικού συμβουλίου και να επισκεφτεί τις επίμαχες περιοχές για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει. Παράλληλα έγινε γνωστή πρόταση του δημάρχου για αγορά της τοποθεσίας Οχιά έξω από τις Σάπες, τοποθεσία που θέλει η εταιρεία χρυσού για εξόρυξη, για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου.

ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
Το δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας Σαπών ουσιαστικά υιοθέτησε το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης Μαρώνειας το οποίο ανέγνωσε στο σώμα ο πρόεδρος Μιχάλης Μοσχίδης. «Εμείς οι πολίτες της Μαρώνειας συγκεντρωθήκαμε σήμερα 2-6-2012 στο κοινοτικό κατάστημα μετά από πρόσκληση του κοινοτικού συμβουλίου και αποφασίσαμε. Να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή μας. Να δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο ώστε να διαφυλάξουμε τον πραγματικό πλούτο του τόπου μας που είναι οι ελιές τα αμπέλια, ο αγροτουρισμός και η θάλασσά μας. Να διαφυλάξουμε την περιουσία μας, τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες και πάνω απ? όλα την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας. Να προστατεύσουμε την σπηλιά του Κύκλωπα, τις αναδασώσεις του Ισμάρου και τις πηγές του Πλατανίτη. Να συστήσουμε Οργανωτική Επιτροπή για τον συντονισμό των παραπέρα ενεργειών μας.
Η φύση η ιστορία και ο πολιτισμός της Μαρώνειας δεν εξαγοράζονται με κανένα τίμημα και δεν μπορούν με κανένα τρόπο να συνυπάρξουν με τις τριτοκοσμικού τύπου “επενδύσεις” που σχεδιάζει η εταιρεία. Ζητάμε: Να μην προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ στον τόπο μας. Να αλλάξουν οι αντισυνταγματικοί νόμοι που καταστρατηγούν όλες τις αρχές της αειφορίας και της πραγματικής ανάπτυξης ενός τόπου, αλλά και με θράσος παραβιάζουν συνταγματικά κατοχυρωμένες συνθήκες προστασίας του πολίτη».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News