Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Στον αυλόγυρο του τζαμιού οι προεκλογικές ομιλίες του γιατρού Μεχμέτ Εμίνογλου Ν.Δ., του δικηγόρου Ιλχάν Αχμέτ ΔΗ.ΣΥ. και του θεολόγου Αχμέτ Χατζηοσμάν ΠΑΣΟΚ Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
Στοίχημα επικράτησης των μειονοτικών βουλευτών στην ορεινή περιοχή, όπου υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες κόντρες, αφού και τα τρία ηχηρά ονόματα Μεχμέτ Εμίνογλου γιατρός, Αχμέτ Χατζηοσμάν θεολόγος και Ιλχάν Αχμέτ δικηγόρος που κατεβαίνουν από διαφορετικά κόμματα, τη Νέας Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη αντίστοιχα, δίνεται στο αμιγές μειονοτικό κοινό που βρίσκεται αντιμέτωπο, τόσο με την προσωπική του βούληση, όσο και με τις γραμμές που έρχονται από Τουρκία όπως και από τα ίδια τα κόμματα.

Η τελευταία προεκλογική εκδήλωση πάντα κλείνει με την προσευχή
στον ορεινό Κέχρο, όπου όλοι επωφελούνται της παρουσίας των πιστών κάθε ηλικίας που σπεύδουν για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, όσο και από το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα θα μιλήσουν όλοι ταυτοχρόνως, ασχέτως αν πρεσβεύουν διαφορετικές απόψεις και αντίπαλα κόμματα. Ανηφορήσαμε στην ορεινή Ροδόπη, ακολουθώντας τον δρόμο με τις δεκάδες στροφές, σκαρφαλώνοντας στα βουνά, κατάφυτα και πανέμορφα για να καταλήξουμε στο ήσυχο πετρόκτιστο χωριό που αποτελεί το κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Στα μετρημένα καφενεία των νέων και των μεγαλύτερων οι συζητήσεις είναι πολιτικές, ενώ με το που ολοκληρώνεται η προσευχή γίνεται η συμφωνία κυρίων και εναλλάσσονται στο βήμα μιλώντας από ένα τοιχίο του αυλόγυρου του τεμένους οι υποψήφιοι, προσπαθώντας ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα να κερδίσει το χειροκρότημα και το σεβασμό ή την προτίμηση του ετερόκλητου αυτού ανδρικού κοινού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παππούδες με σαλβάρια και ποτούρια, χατζήδες και νέοι άνθρωποι με λευκό καλπάκι δείγμα της θρησκευτικής προσήλωσης και του σεβασμού τους, ακούν μέσα στο λιοπύρι υπομονετικά όσα τους λένε οι υποψήφιοι εστιάζοντας στην κτηνοτροφία, στην υπόθεση των καπνών, στην καθημερινότητά τους, στην ανεργία, την εθνικής τους ταυτότητα, την έλλειψη νερών, την απρόσκοπτη λειτουργία των συλλόγων και ένα πλήθος άλλων θεμάτων. Το χαρακτηριστικό ήταν ότι ο Ιλχάν Αχμέτ μοίραζε προσωπικά ο ίδιος τα ψηφοδέλτιά του, τονίζοντας ότι είναι ο δικός τους άνθρωπος αλλά και αναφερόμενος στο προσωπικό ενδιαφέρον της Ντόρας Μπακογιάννη για την μειονότητα που το έχει δείξει έμπρακτα.

Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν που ασπαζόταν τα χέρια των γεροντότερων μοίρασε ένα πολυτελές φυλλάδιο με δεκάδες φωτογραφίες από συναντήσεις του με πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, της Τουρκίας και της Ευρώπης, ενώ δημοσίευε και την σχετική τροπολογία ως επίτευγμά του που αφορούσε την απόδοση μόνο του 20% του προστίμου για τα αυθαίρετα κτίσματα στα μέλη της μειονότητας.

Ο διευθυντής ΩΡΛ γιατρός Μεχμέτ Εμίνογλου έχοντας την συμπαράσταση του αδελφού του εκπαιδευτικού είχε και προσωπική συνομιλία με τους ανθρώπους που τον γνωρίζουν σαν ένα ακούραστο γιατρό δίπλα τους όποτε τον χρειαστούν και μέσα από το πόστο ευθύνης του στο νοσοκομείο Κομοτηνής.

Η μέρα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αφού ο κόσμος έπαιρνε το υλικό, το έβαζε στον κόρφο του και είναι άγνωστο ποιος τελικά από τους φακέλους αυτούς θα καταλήξει στην κάλπη. Καμιά γυναίκα δεν υπήρχε ούτε ως δείγμα ψηφοφόρου, αφού στις κοινωνίες αυτές το πρώτο λόγο έχει ο πάτερ φαμίλια και όλοι οι άλλοι απλά ακολουθούν τις επιλογές που θα αποφασιστούν και για το λόγο αυτό με την επικοινωνία αυτή κερδίζονται αμέσως δεκάδες και εκατοντάδες ψήφοι πακέτο.
Ο στόχος να υπάρξουν δύο μειονοτικοί βουλευτές κατά τους υποψηφίους θεωρείται εφικτός και γι’ αυτό γίνεται μεγάλος αγώνας να κερδίσουν όσο περισσότερους ψήφους μπορέσουν. Δεν έγινε γνωστό ακόμη αν έλθουν ψηφοφόροι από την Τουρκία, η οποία δείχνει ενδιαφέρον και παρακολουθεί όχι απλά μέσω του προξενείου, αλλά και με την τηλεοπτική κάλυψη του προεκλογικού κλίματος τα τεκταινόμενα στην Θράκη κάτι που συνήθως συμβαίνει.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News