Μοντέρνα ψηφιδωτά και με υλικά ανακύκλωσης | xronos.gr
ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΔΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Μοντέρνα ψηφιδωτά και με υλικά ανακύκλωσης

08/06/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Με την ματιά της Έφης Κωνσταντίνου που μας ξεναγεί στο εργαστήριό της στην Καρυδιά και μιλά με πάθος για την προσήλωσή της σε αυτή την μορφή τέχνης

Συνειδητοποιημένο άτομο που δημιουργεί με πολύ μεράκι, που σπουδάζει ζωγραφική  δίπλα στο ζωγράφο Γιάννη Γκοτοβό και μοντέρνο  ψηφιδωτό τα τελευταία χρόνια συνδυάζοντας σχολές γνώσης και τεχνικών από το la Scuola mosaikisti del Friuli στην Ιταλία με επισκέψεις στο πανεπιστήμιο αλλά και συνεργασία μέσω internet η Έφη Κωνσταντινίδου-Κωνσταντίνου μας εκπλήσσει ευχάριστα με την πρόσκλησή της στο σπίτι της στην Καρυδιά. Ένα χώρο που αποπνέει την αίσθηση της δημιουργίας, που έχει τα δικά του εργαστήρια με όλα τα κομφόρ και τα εργαλεία που παραμένει ευάερο, ευήλιο και φιλόξενο με προσωπικά έργα στους τοίχους που μαρτυρούν την αγάπη της για την τέχνη. 


Μια αγάπη που πήρε σάρκα και οστά όταν ολοκλήρωσε την επαγγελματική της καριέρα στο υπουργείο Πολιτισμού για να ικανοποιήσει το νεανικό της απωθημένο να τελειώσει την Σχολή Καλών Τεχνών. Άρχισε να ψάχνεται και μπήκε σε δύο τμήματα που αγαπούσε με αποτέλεσμα 8 χρόνια να πηγαινοέρχεται στην Ξάνθη στην Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και να εξελίσσεται στο σχέδιο και την ζωγραφική ενώ παράλληλα γράφηκε σε ιταλικό πανεπιστήμιο για μαθήματα ψηφιδωτού. 


«Τα μαθήματα είναι εξαιρετικά, οι γνώσεις που σου δίνουν είναι πάρα πολλές, σου λένε όλα τα επαγγελματικά τους μυστικά που στην Ελλάδα δυστυχώς δεν τα λένε, σε κάνουν ουσιαστικά  μέλος της σχολής τους, έχεις πρόσβαση σε όλα τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους με έκπτωση, όπως αγοράζει η σχολή να αγοράζεις και εσύ και παρακολουθούν την πορεία σου οι δάσκαλοι της σχολής μέσω διαδικτύου. Δηλαδή εγώ τώρα στέλνω τις δουλειές μου μέσω email στην δασκάλα μου που βρίσκεται στην Νότιο Αφρική και τοποθετεί κάποια ψηφιδωτά και όποτε θέλω φεύγω και πάω κάνω τα σεμινάρια που θέλω στην Ιταλία. 


Από την Σχολή βγαίνουν πολύ εξειδικευμένοι τεχνίτες ψηφιδωτών και καθηγητές που θα διδάξουν την τέχνη ξεκινώντας από το πρώτο βήμα που είναι να μάθεις πως δούλεψαν οι Ρωμαίοι τα ψηφιδωτά και οι κλασικοί, μετά κάνεις βυζαντινό ψηφιδωτό και ακολούθως πας στο μοντέρνο, όπου ανήκει η δική μου δουλειά και είναι το πιο δύσκολο γιατί πρέπει να διδαχτείς και τα κλασικά ψηφιδωτά και αρμονία χρωμάτων για να καταλήξεις σε κάτι που θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα και από εκεί και πέρα πειραματίζεσαι με όλα τα υλικά. Προσωπικά το υλικό μου δίνει την ιδέα στο τι θα σχεδιάσω και τι θα φτιάξω, όπως για παράδειγμα ένα κόκαλο που το βρήκα στην θάλασσα, σκέφτηκα ότι μπορεί να γίνει ένας κορμός για δέντρο και συνέχισα».


Η Έφη Κωνσταντίνου ετοιμάζει έργα για μια μεγάλη έκθεση, ενώ σκέφτεται και την δημιουργία ενός κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά όπου θα τα δίνεται η δυνατότητα να έχουν ένα όραμα, να χαίρονται και να δημιουργούν πράγματα μέσα σένα ζωντανό εργαστήριο.



Είναι ικανοποιημένη που σοβαροί άνθρωποι της τέχνης, όπως ο Μάνος Στεφανίδης διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη της έκαναν καλές κριτικές, που  φίλοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια και την εξέλιξη του ψηφιδωτού όπως η ίδια το υπηρετεί με μια άλλη πινελιά χρωμάτων υλικών  από τον τόπο. Εκεί εντάσσονται ξύλα σμιλεμένα από το κύμα της θάλασσας, παλιά μάρμαρα. Σκουριασμένα σίδερα, ψηφίδες ελληνικής και εισαγωγής, πλακάκια, κόκαλα, γυαλιά και βότσαλα δείχνοντας την ιδιαίτερη καλλιτεχνική της ματιά σε συνδυασμό με τις γνώσεις και τις τεχνικές που ήδη έχει αποκτήσει. Η σχολή που παρακολουθεί την βοήθησε να κατακτήσει την ελευθερία της σκέψης και της έμπνευσης, να προχωρήσει στο σμίξιμο ετερόκλητων υλικών και να τα παντρέψει δουλεύοντας με την μαρτελίνα, το σφυρί, η πρέσα, τις διάφορες πένσες και όλα τα απαραίτητα ώστε να μπορεί να βγει και το χειρονακτικό μέρος της δουλειάς. Ατέλειωτες δημιουργικές ώρες περνά στο εργαστήριό της όπου και από υλικά ανακύκλωσης μπουκάλια και διαλεγμένες πέτρες γεννιούνται τα ψηφιδωτά που κοσμούν όλους τους χώρους, εσωτερικούς κι εξωτερικούς του σπιτιού κάνοντάς μας και ως περιοχή υπερήφανους που έχουμε μια τέτοια εμπνευσμένη δημιουργό.

Μελαχροινή Μαρτίδου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr