Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής ξεσηκώνεται κατά του ΕΟΠΥΥ | xronos.gr
ΜΟΛΙΣ ΕΞΙ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής ξεσηκώνεται κατά του ΕΟΠΥΥ

15/03/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Αναγκάζονται να πληρώνουν επισκέψεις και εξετάσεις, ενώ καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους Μπαλάκι από το ΙΚΑ στα νοσοκομεία οι ασφαλισμένοι οι οποίοι για να αποφύγουν την αναμονή μηνών, προτιμούν να πληρώνουν

Μόλις έξι ιδιώτες γιατροί από τη Ροδόπη, είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενώ απουσιάζουν πολλές ειδικότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν, όπως θα έπρεπε, οι επαγγελματίες και να αναγκάζονται να πληρώνουν τις επισκέψεις στο γιατρό, αλλά και τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν, αν και καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Αυτό καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, με επιστολή του προς το αρμόδιο συνδικαλιστικό του όργανο, αλλά και το υπουργείο Υγείας. Ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, καθώς όπως είπε και ο πρόεδρος του συλλόγου Αντώνης Φραντζής, έχουν συμπληρωθεί ήδη τρεις μήνες από την έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού και καμία θετική εξέλιξη δεν έχει υπάρξει. 

ΜΟΛΙΣ ΕΞΙ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 

Το πρόβλημα ξεκινά από τους γιατρούς της Ροδόπης, οι οποίοι έχουν δηλώσει την αντίθετη άποψη τους, στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, οργανισμός που ξεκίνησε ως προβληματικός και εκτιμάται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζει ο κλάδος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μόλις έξι γιατροί από την περιοχή μας, να έχουν συμβληθεί υπογράφοντας τις σχετικές συμβάσεις. Φυσικά αυτός ο αριθμός δεν είναι ικανός να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους και έτσι οι τελευταίοι είναι αναγκασμένοι  να πληρώνουν από την τσέπη τους.  Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον εμπορικό κόσμο της περιοχής, που κατανοεί μεν τα προβλήματα του νέου συστήματος, ζητά όμως και το αυτονόητο, το δικαίωμα στην υγεία. 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 

Μιλώντας στο «Χ», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αντώνης Φραντζής, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν στην αρχή της χρονιάς, με τον Ιατρικό Σύλλογο, οπότε και συζητήθηκε το θέμα. Ξεκαθαρίζει παράλληλα, ότι δεν υπάρχουν διαφορές με τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά το υπουργείο θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Μάλιστα η επιστολή προς υπουργείο Υγείας αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «σαν ασφαλισμένοι βρεθήκαμε δίπλα σας αλλά δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής, καθώς οι ασφαλισμένοι στερούνται το εξασφαλισμένο δικαίωμα τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εδώ και μήνες. Παρακαλούμε λοιπόν, να δοθεί ένα τέλος στη δυσχερή αυτή κατάσταση και να βρεθεί μία τουλάχιστον αμοιβαία αποδεκτή λύση προκειμένου οι ασφαλισμένοι να μπορούν να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα». Περιγράφοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και ο εμπορικός κόσμος, ο κ. Φραντζής δήλωσε ότι «αυτή την στιγμή οι γιατροί, δεν αποδέχονται την πρόταση που τους έχει κάνει ο ΕΟΠΥΥ, δεν τα βρίσκουν, δεν υπογράφουν συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν γιατροί και ο δικός μας φορέας, ο ΟΑΕΕ να μας στέλνει στο ΙΚΑ και στα νοσοκομεία, όπου περιμένουμε μήνες για ένα ραντεβού. Μας παραπέμπουν μετά από τρίμηνο ή τετράμηνο. Από την άλλη εμείς πληρώνουμε κανονικά τις συνδρομές μας, οι τελευταίοι εναπομείναντες δηλαδή που πληρώνουν και δεν έχουμε παροχές και αναγκαζόμαστε, για να αποφύγουμε την αναμονή  να πηγαίνουμε στους παλιούς γιατρούς του ΟΑΕΕ και να πληρώνουμε αναγκαστικά από την τσέπη μας, γιατί είναι αδύνατο να περιμένουμε μήνες». 

ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε Έβρο και Ξάνθη, όλο και περισσότεροι γιατροί αποφασίζουν τελικά να συμβληθούν με το ΕΟΠΥΥ, αποδεχόμενοι τους όρους του νέου Ενιαίου Οργανισμού. Την ίδια ώρα στη Ροδόπη, εκτός από τον μικρό αριθμό των συμβεβλημένων καλύπτονται μόνο δύο ειδικότητες, είναι οι καρδιολόγοι και οι παθολόγοι. «Ψάχνω συνέχεια στον ΕΟΠΥΥ ποιοι είναι συμβεβλημένοι γιατροί. Βασικά είναι μια κατάσταση που διαιωνίζεται, έχουν περάσει τρεις μήνες από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ και δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε. Τον Ιατρικό Σύλλογο τον κατανοούμε, είναι ένα κομμάτι της πόλης μας.  Οι γιατροί για τους δικούς τους λόγους δεν συμφωνούν στην πρόταση που τους έκανε το υπουργείο και είναι κατανοητό. Το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει κάτι. Φυσικά και αυτοί πρέπει να αμειφθούν γι’ αυτό που κάνουν, αλλά από την άλλη, πρέπει να έχουμε και εμείς διαθέσιμους γιατρούς».  Ο Εμπορικός Σύλλογος προωθώντας το θέμα και στην Ομοσπονδία των Εμπορικών Συλλόγων, ελπίζει πως το υπουργείο Υγείας θα ευαισθητοποιηθεί και θα δώσει τέλος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες οι άνθρωποι της αγοράς. 

Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr