Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Ο μηχανισμός πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα και τα επόμενα σχέδια του Σωματείου ΑμεΑ Π.Ε. Ροδόπης
"Σήμερα καταφέραμε να πείσουμε το νέο μέλος του σωματείου, τον Τάσο, ένα χρόνο μετά το ατύχημά του να μπει πρώτη φορά στη θάλασσα. Είναι πολύ σπουδαίο να βλέπεις έναν άντρα 60 ετών να κάνει μέσα στη θάλασσα σαν μικρό παιδί. Τελικά η ζωή έχει και τις ομορφιές της".
"Ο φίλος Χασάν με την παρέα του από την Τουρκία απόλαυσε το μπάνιο του με το seatrac, έκανε το ντουζάκι του με αξιοπρέπεια και έφυγαν όλοι μαζί απόλυτα ευχαριστημένοι για την γείτονα χώρα".
"Στη θάλασσα στο Φανάρι με την εθνική ομάδα σε αμαξίδιο της Βουλγαρίας απολαύσαμε το μπάνιο στο μηχανισμό seatrac, γεγονός που το έζησαν οι συνάδελφοι από την γείτονα χώρα σαν κάτι μαγικό".
Ιστορίες επιτυχίας του μηχανισμού πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, μοιράζεται μαζί μας το Σωματείο ΑμεΑ Π.Ε. Ροδόπης και δηλώνει απερίφραστα πως ο μηχανισμός seatrac ήταν μόνο η αρχή. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει σειρά επαφών με αρμόδιους φορείς, ενόψει του επόμενου καλοκαιριού. Συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ομοσπονδία και το Σωματείο ΑμεΑ Π.Ε. Ροδόπης προγραμματίζει επαφές με την Περιφέρεια, τον Δήμο Κομοτηνής αλλά και φορείς όπως η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης με αφορμή προβλήματα που διαπιστώθηκαν το φετινό καλοκαίρι και ιδιαίτερα με την προσέλευση τουριστών-ΑμεΑ από γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά φυσικά και του εσωτερικού τουρισμού ΑμεΑ.
"Ευελπιστούμε ότι με καλή διάθεση και συνεργασία θα επιλύσουμε αρκετά προβλήματα με σκοπό πάντα την αναβάθμιση του τουρισμού και της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών", δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου Τρύφωνας Καρούντζος και μας εξηγεί ποια είναι αυτά τα προβλήματα: "η πειραματική χρήση αυτού του μηχανισμού πήγε εξαιρετικά καλά και ήταν μια προσφορά του Δήμου Κομοτηνής και του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη. Κι εγώ ο ίδιος δεν περίμενα τέτοια προσέλευση κόσμου και από δικούς μας και Βούλγαροι και Τούρκοι, αλλά πρέπει να είναι πιο μελετημένες οι καταστάσεις. Ένα παράδειγμα απλό δεν σεβόντουσαν τα parking των ατόμων με αναπηρία στην παραλία", λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει "για φέτος αυτό που μας έλειψε, για να μιλήσουμε για ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόσβασης στη θάλασσα, είναι ότι δεν υπήρχε κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος γύρω από το μηχάνημα. Δεν αρκεί μόνο το μηχάνημα, πρέπει να έχεις διαμορφώσει και τον περιβάλλοντα χώρο, π.χ. ξύλινες ράμπες, είχαμε κάτι ράμπες πλαστικές οι οποίες δεν ευνοούν στην μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία. Όμως μου έδωσε την υπόσχεση ο δήμαρχος ότι του χρόνου θα διαμορφώσουμε σωστά τον χώρο".
Παράλληλα η έλλειψη υποδομών, όπως WC, δημιουργεί απογοήτευση και προβληματισμό. Όπως αναφέρει η ο κος Καρούντζος, από τα σύνορα με τη Βουλγαρία μέχρι το Φανάρι, που είναι ο τελικός προορισμός δεν υπάρχει τουαλέτα WC για το κοινό, ένα οργανωμένο παρκινγκ και το χειρότερο δεν υπάρχει κατάλληλο οδικό δίκτυο. "Δεν είναι δυνατόν από τα σύνορα μέχρι το Φανάρι να μην υπάρχει μια τουαλέτα", τονίζει.
Άνθρωποι από την Βουλγαρία και την Τουρκία που χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό, το είδαν σαν κίνητρο για να έρθουν ξανά στο Φανάρι, μας ενημερώνει ο κος Καρούντζος όμως τονίζει "λείπει από την περιοχή ένας μικρός οικισμός 2-3 σπιτάκια τα οποία θα είναι προσβάσιμα.
Δεν μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από την Τουρκία και να έρθει να κάνει το μπάνιο του στο Φανάρι. Ενώ αν υπήρχαν 2-3 σπιτάκια τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ένα διασυνοριακό πρόγραμμα, με ένα ΕΣΠΑ, δεν είναι υποχρεωτικό να πληρωθεί με πόρους του Δήμου ή της Περιφέρειας, τότε θα ήταν διαφορετικά. Ο ξένος γνωρίζοντας ότι υπάρχει και σπίτι προσβάσιμο για να μείνει θα πάει και σε μια ταβέρνα να φάει οπότε ο καταστηματάρχης θα φτιάξει και τουαλέτα για ΑμεΑ θα φτιάξει και τη ράμπα του στο Φανάρι".
Ο ειδικός μηχανισμός πρόσβασης ΑμεΑ στην παραλία Φαναρίου στη θέση «Ιουλία» θα είναι διαθέσιμος για τους λουόμενους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.



Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News