Νέος αντιδήμαρχος Έργων ο Λαζαρίδης - Αντικαθιστά τον Καρασταύρου
Ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ροδόπης Γ. Δαλθανάσης δηλώνει πως πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής τιμής
Αυξήσεις εντοπίζονται στις τιμές και του ψωμιού στους φούρνους της Κομοτηνής, καθώς όπως τονίζει ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ροδόπης Γιώργος Δαλθανάσης «στη μισόκιλη φραντζόλα ψωμιού, η τιμή θα διαμορφωθεί από τα 1.20 μέχρι τα 1.30+, όπου τόσο είχε το κιλό».
Η τιμή που διαμορφώνεται όμως δεν οφείλεται στους αρτοποιούς όπως ο ίδιος υποστηρίζει μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fm, καθώς όπως λέει «οφείλεται στις αυξήσεις που έχουν πάρει όχι μόνο τα άλευρα, αλλά και η ενέργεια, το καύσιμο και το ηλεκτρικό ρεύμα». Κατά τον ίδιο αυτή τη στιγμή, στην Κομοτηνή συγκεκριμένη τιμή στο ψωμί δεν υπάρχει. «Η αγορά είναι ελεύθερη και ανάλογα με το κοστολόγιο του ο καθένας, ορίζει τις τιμές του. Πέρα από τα υλικά για τη ζύμη πρέπει να υπολογιστούν και οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης των οχημάτων, τα ασφαλιστικά των εργαζομένων και τα μεροκάματά τους. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν για την τελική τιμή ενός προϊόντος» πληροφόρησε.
Με ενδεικτική τιμή μιλώντας, σήμερα το μαλακό αλεύρι το κιλό κοστίζει 92 λεπτά του ευρώ, ενώ βρισκόταν στα 60 λεπτά του ευρώ, όπως είπε. Τα άλευρα ακρίβυναν ήδη από τον Ιούνιο και «τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία που δεν μπορούν να γίνουν εισαγωγές πλέον, όλες οι χώρες που είναι στην παραγωγή σιτηρών δεν εξάγουν πια και τα κρατούν για δική τους χρήση» ανέφερε ο κος Δαλθανάσης.
Χτύπησε και “καμπανάκι”, καθώς δεν αναίρεσε την πιθανότητα να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, υπογραμμίζοντας πως «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και χρειαστεί να εισάγουμε τα σιτηρά από Αμερική και από Καναδά, θα αυξηθούν παραπάνω οι τιμές λόγω μεγαλύτερης απόστασης».
Στον επίλογό του απευθύνθηκε προς την κυβέρνηση καλώντας την να λάβει σοβαρότερα μέτρα για την προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των επαγγελματιών, ώστε όλοι «να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News