Κομοτηνή: Καθηγητής χαστούκισε μαθήτρια μέσα στην τάξη!

Προσβλέπουν σε μία αγαστή συνεργασία με κοινό όφελος πρώτα από όλα για τους φοιτητές, για την ακαδημαϊκή κοινότητα και την βελτίωση της αποδοτικότητας των πανεπιστημίων
Έδωσαν τα χέρια στην επίσημη συνεργασία με ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών, κατάρτιση κοινών προτάσεων σε ερευνητικό πεδίο και κοινή διεθνή παρουσία. Οι πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου έθεσαν σε εφαρμογή χθες το πρωί σε κοινή συνεδρίαση στο κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής το πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων.
Παρόντες στη συνεδρίαση από το ΔΠΘ ήταν ο πρύτανης Κώστας Ρέμελης και οι αντιπρυτάνεις ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας Γιώργος Κώστα και οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης Βασίλειος Τουρασής και από το πανεπιστήμιο Αιγαίου ο πρύτανης Πάρις Τσάρτας ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας αν. καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης, η αντιπρύτανης έρευνας και στρατηγικού σχεδιασμού καθηγήτρια Αγγελική Δημητρακοπούλου και ο αντιπρύτανης οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης καθηγητής Ιωάννης Κάλλας.

ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Τα επίπεδα στα οποία μπορεί να υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο συνεργασίας, όπως το χαρακτήρισε, παρουσίασε ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Ρέμελης. Αυτά είναι «οι ανταλλαγές καθηγητών, προκειμένου να καλυφθούν τα πολύ σημαντικά κενά σε ότι αφορά τα μέλη ΔΕΠ, διότι έχουμε τα ίδια προβλήματα ως σχετικά νέα πανεπιστήμια. Το πανεπιστήμιο του Αιγαίου πλησιάζει το 30ο έτος λειτουργίας, εμείς το 40ο , αλλά ακόμα τα κενά σε επίπεδο διδακτικού – ερευνητικού προσωπικού είναι τεράστια. Με τις περικοπές στις οποίες προέβη από πέρσι, αλλά κυρίως φέτος το υπουργείο Παιδείας, δεν επαρκεί ο αριθμός των μελών ΔΕΠ. Επιπλέον η μείωση σε ό,τι αφορά τους ειδικούς επιστήμονες είναι τέτοια που οδηγεί σε ουσιαστική κατάργηση.
Συνεπώς μπορούμε μέσα από κάποιες άτυπες διαδικασίες να ανταλλάξουμε καθηγητές με ειδικεύσεις που δεν υπάρχουν σε κανένα τμήμα του άλλου πανεπιστημίου. Ένα άλλο επίπεδο είναι οι φοιτητικές ανταλλαγές, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, δηλαδή φοιτητές μπορούν να παρακολουθούν ένα έτος κοινά μαθήματα που διδάσκονται σε αντίστοιχα τμήματα. Επίσης συνεργασίες μέσω διαδικτύου, κοινές προσπάθειες κατάρτισης κοινών προτάσεων στο ερευνητικό πεδίο και κάποια ζητήματα που αφορούν διεθνή παρουσία των πανεπιστημίων με ίδρυση ορισμένων summer school τα οποία σκοπό θα έχουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πανεπιστημίων της αλλοδαπής».
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Η προσπάθεια υπογραφής πρωτοκόλλων με πανεπιστήμια της Ελλάδας άρχισε πριν από περίπου 7 μήνες μετά από αρκετή προεργασία, έκανε γνωστό ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τσάρτας. Βασικά κριτήρια ήταν «να συνεργαστούμε με πανεπιστήμια όπως το Δημοκρίτειο με το οποίο έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Είναι ένα περιφερειακό δυναμικό πανεπιστήμιο». Τα κοινά χαρακτηριστικά επισήμανε και ο κ. Ρέμελης σημειώνοντας τα εξής, «το πανεπιστήμιο Αιγαίου ταλαιπωρείται από αυτό τον κατακερματισμό των τμημάτων και των σχολών σε μια έκταση εντονότερη και χειρότερη από αυτή που βρισκόμαστε εμείς.
Είμαστε θύματα του νεοελληνικού τρόπου ανάπτυξης του ελληνικού πανεπιστημίου, λίγο-πολύ με τα ίδια κριτήρια επεκτάθηκε ΚΑΙ το πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Πιστεύουμε ότι πολλά από αυτά τα λειτουργικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούμε κατά ένα καλύτερο τρόπο μέσα από συνεργασίες ανάμεσα στα δύο ιδρύματα ή ακόμη και σε επίπεδο κοινών διεθνών συνεργασιών με ιδρύματα της αλλοδαπής, όπως η Κύπρος, άλλα και πανεπιστήμια γειτονικών χωρών».

ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Κοινός στόχος των πρυτανικών αρχών των δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι να εντοπιστούν τα σημεία εκείνα με τα οποία μπορούν να ισχυροποιήσουν μέσω συνεργασιών, την παρουσία τους στον ακαδημαϊκό χώρο, εν μέσω δυσμενών οικονομικών συγκυριών. «Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή και προβληματισμό την κατάσταση, δηλαδή τις μεγάλες δυσκολίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο, σε εκπαιδευτικό και κυρίως σε οικονομικό και οργανωτικό. Ένας βασικός τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες που τείνουν να γίνουν καθημερινότητα είναι να έχουμε συνέργειες με νόημα, συγκροτημένες, συστηματικές, οι οποίες θα αναδεικνύουν τα δυνατά στοιχεία τα οποία το κάθε πανεπιστήμιο έχει και μπορεί να δώσει στο άλλο», είπε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισε ο ίδιος, έχει συμβάλει «η δουλειά που γίνεται στην Σύνοδο των Πρυτάνεων τα τελευταία 2 χρόνια. Οι σχέσεις που έχουμε αποκτήσει σε προσωπικό επίπεδο που δεν είναι καθόλου ασήμαντες, βοήθησαν πάρα πολύ στο να καταλάβουμε πόσα κοινά στοιχεία υπάρχουν και πόσο κοινά προβλήματα έχουν τα πανεπιστήμια. Δε νομίζω ότι ήταν ποτέ πριν τόσο κοινός στόχος αυτό. Επισημαίνω και τις προσωπικά καλές σχέσεις, έχουν μεγάλη σημασία γιατί τα πρόσωπα παίζουν ρόλο. Έχει μεγάλη σημασία ότι μπορείς να συζητάς με συναδέλφους σε ένα επίπεδο που καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο».
Το πανεπιστήμιο Αιγαίου και το πανεπιστήμιο Θράκης ευελπιστούν σε μία αγαστή συνεργασία με κοινό όφελος πρώτα από όλα για τους φοιτητές, για την ακαδημαϊκή κοινότητα και την βελτίωση της αποδοτικότητας των πανεπιστημίων.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News