Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά στη χειραγώγηση του κλάδου | xronos.gr
ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά στη χειραγώγηση του κλάδου

07/06/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Η γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας πραγματοποιείται στην Αθήνα, όπου θα εκπροσωπηθεί η Ροδόπη

Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, όχι στην κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων, απόλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, κατάργηση του νόμου ? πλαισίου για την αξιολόγηση και του νόμου 4024/2011, παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία. Με αυτές τις θέσεις θα πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, οι δάσκαλοι της Ροδόπης. Κατέληξαν σε αυτές τις προτάσεις, μετά τη γενική συνέλευση τους, που φιλοξενήθηκε στο χώρο της αντιπεριφέρειας Ροδόπης, το πρωί της Τετάρτης. 
Εκεί το παρόν έδωσαν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί για να δηλώσουν την αντίθεση τους, στην πολιτική που έχει οδηγήσει την παιδεία στο αδιέξοδο. Σύσσωμοι τάχθηκαν κατά των μέτρων που κάνουν φτωχότερα τα σχολεία και ζήτησαν το ελληνικό σχολείο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών. Οι δάσκαλοι ζήτησαν να καταργηθούν το μέτρο της αξιολόγησης και τόνισαν πως είναι αναγκαία η  εξέλιξη τους, βαθμολογικά και μισθολογικά. Εξάλλου η πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, Γιώτα Βενετοπούλου κάλεσε τους δασκάλους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να δράσουν.  «Ακούστηκε κάποια στιγμή ότι για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού θα παίζει ρόλο και η επίδοση των μαθητών της σχολικής μονάδας. Γνωρίζουμε όλοι ότι η επίδοση των μαθητών της σχολής μονάδας δεν αφορά μόνο το πόσο προσπάθησε ο εκπαιδευτικός αλλά και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες», είπε και ζήτησε ο δάσκαλος να υπερασπιστεί το σχολείο, καθώς έχει στα χέρια του το μέλλον της επομένης γενιάς.  

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 

Με φόντο τα δύο μνημόνια, τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, τις ελλείψεις σε προσωπικό και βιβλία, τα προβλήματα θέρμανσης στην καρδιά του χειμώνα,  αλλά και τις λιποθυμίες λόγω υποσιτισμού σε σχολικές μονάδες, οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στην Αθήνα μετά τις 20 Ιουνίου, όπου θα καταθέσουν τις προτάσεις και το διεκδικητικό τους πλαίσιο για την επόμενη διετία. Στη γενική συνέλευση της Ροδόπης, οι εκπαιδευτικοί πήραν το λόγο και έθεσαν τα προβλήματα, διαμορφώνοντας τοπικά την πρόταση του συλλόγου. Με εντυπωσιακή συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων διαμόρφωσαν τις προτάσεις του για τη συμμετοχή ενόψει της συνάντησης που προγραμματίζεται τις επόμενες ήμερες. Ήταν ενδεχομένως η πρώτη φορά, που η σχολική κοινότητα μαζικά και δυναμικά, παραβρέθηκε στη γενική συνέλευση, είπε  Γιώργος Ιωαννίδης εκπαιδευτικός και  πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης. Όπως εξήγησε, «οι συγκυρίες είναι τέτοιες που στη γενική συνέλευση «δεν πέφτει καρφίτσα κάτω». Για πρώτη φορά σύσσωμοι όλοι οι εκπαιδευτικοί παραβρίσκονται, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον τους για το μέλλον της εκπαίδευσης και των μελλοντικών εξελίξεων. Έτσι οι προτάσεις που γίνονται είναι πραγματικά επιστημονικού επιπέδου και είναι μια από τις πιο παραγωγικές διαδικασίες που έχω παρακολουθήσει τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα μέσα από τις προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν και θα προωθηθούν προς την Διδασκαλική Ομοσπονδία. 
Ο εκπαιδευτικός διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, την ελληνική κοινωνία και την εκπαίδευση γενικότερα».


ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 

Η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της, όμως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το φετινό χειμώνα. Με μεγάλες καθυστερήσεις τα βιβλία κατάφεραν να φτάσουν στα σχολεία, όπου σε πολλές περιπτώσεις, υπήρχαν λειτουργικά προβλήματα, λόγω της περικοπής των χρηματοδοτήσεων. Οι διευθυντές κλήθηκαν να λύσουν πραγματικούς γρίφους για να καλύψουν με τα πενιχρά έσοδα, τις τεράστιες ανάγκες μίας σχολικής μονάδας και των μικρών μαθητών. Ήταν φανερά τα προβλήματα σχολίασε και ο κ. Ιωαννίδης λέγοντας ότι, «φοβούμαστε πως με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα επιδεινωθούν τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν ούτε οι καθαρίστριες, ούτε τα πετρέλαια, ούτε η ΔΕΗ, ούτε οι άλλες δαπάνες που είναι απαραίτητες. Βλέπουμε κάτι ανάλογο να συμβαίνει σήμερα με την ασφάλιση μας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πολύ φοβόμαστε ότι το ίδιο θα συμβεί και με την παιδεία. Ήδη το βιώνουμε αυτό και ενώ στην αρχή του πρώτου μνημονίου είχε ξεκαθαριστεί ότι δεν θα πληγεί η παιδεία και η υγεία, βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος και για τους εκπαιδευτικούς όπως και για τους γιατρούς, με ελλείψεις στα  νοσοκομεία και στα σχολεία».
Όσον αφορά την αξιολόγηση,  όπως είπε, το ζήτημα δεν είναι αξιολόγηση, αλλά σε ποια κριτήρια βασίζεται αυτή, «κατά πόσο θα είναι αντικειμενική και αξιοκρατική ούτως ώστε να υπάρξει βελτίωση του έργου του εκπαιδευτικού και όχι τιμωρία του».  

ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 

Για ένα σχολείο που μετατρέπεται σταδιακά σε επιχείρηση μίλησε, ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και δάσκαλος στο 12ο δημοτικό σχολείο. Μίλησε για εμπορευματοποίηση της παιδείας και την ανάγκη οι γονείς πλέον να αντιδράσουν μαζί με τα παιδιά τους. «Επειδή υπάρχει κρίση και δεν μπορούν να βγάλουν κέρδη οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία από αλλού, προσπαθούν να το κάνουν μέσα και από την υγεία και την εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει αξιολόγηση! Πολλοί λένε να αξιολογηθούν οι δάσκαλοι γιατί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η κοινωνία το απαιτεί και το θέλει, αλλά λέμε από τώρα και προειδοποιούμε και τους γονείς ότι αυτή η αξιολόγηση έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και στις ΗΠΑ. Έχει ένα σκοπό, πέρα από τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις εκπαιδευτικών, έχει σκοπό να διαφοροποιήσει τα σχολεία. Να έχουμε ακόμη και μέσα στην πόλη της Κομοτηνής άλλα σχολεία πλούσια και άλλα σχολεία φτωχά». 

Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr