Ψαρεύουν μπλε καβούρια και όχι αθερίνα | xronos.gr
ΟΙ «ΙΤΑΛΟΙ» ΕΙΣΕΒΑΛΛΑΝ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ

Ψαρεύουν μπλε καβούρια και όχι αθερίνα

26/08/15 - 11:00
cover_604.JPG

Μοιραστείτε το

Τα μπλε καβούρια μπορεί να είναι νόστιμα, δεν παύει όμως να είναι και προβληματικά στη διαχείρισή τους από τους ψαράδες και όχι εύκολα εμπορεύσιμα Ρεπορτάζ: Δήμος Μπακιρτζάκης

Μπορεί να είναι νόστιμα, δεν παύει όμως να είναι και προβληματικά στη διαχείρισή τους από τους ψαράδες και όχι εύκολα εμπορεύσιμα. Τα μπλε καβούρια βγήκαν ξανά στο Θρακικό Πέλαγος σε μεγάλες ποσότητες και δυσχεραίνουν τη δουλειά των αλιέων. Εμφανίστηκαν σε τεράστιες ποσότητες τις δεκαετίες του ‘50 – ?60, όπως μαρτυρούν οι συνταξιούχοι πλέον αλιείς και πρόσφατα η εμφάνισή τους χρονολογείται από το 2009 και έπειτα. Την χρονική αυτή περίοδο τα μπλε καβούρια ή αλλιώς «ιταλοί», εμφανίζονται σε μεγάλους πληθυσμούς, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τα δίχτυα των ψαράδων, απελευθερώνοντας τα ψάρια. Επιπλέον η παρουσία του μπλε κάβουρα σηματοδοτεί τη μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων και στις λιμνοθάλασσες, όπως έκανε γνωστό στο «Χ» ο Στέλιος Μπαλάσης πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστωνίδας. Η επικράτηση του καύσωνα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ευνόησε την εμφάνισή τους σε πολύ μεγάλους πληθυσμούς με τον κ. Μπαλάση να λέει χαρακτηριστικά «θα μας φάνε κι εμάς. Στο βυθό είναι σα να περπατάς πάνω στα καβούρια». 

Οι ψαράδες του συνεταιρισμού πιάνουν στα δίχτυα τους καβούρια και όχι ψάρια, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια να τα εμπορευτούν για να βγάλουν εισόδημα από την πώλησή τους. Τα αρσενικά έχουν ζήτηση, κάνει γνωστό ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, αλλά οι ποσότητες που διακινούνται είναι μικρές και το ίδιο και το εισόδημα που αποφέρουν. «Περισσότερο πρόβλημα μας δημιουργούν παρά μας αποφέρουν εισόδημα. Δε μας αφήνουν να ψαρέψουμε την αθερίνα, που είναι προϊόν με μεγάλη ζήτηση και μάλιστα έχουμε συμβάσεις για εξαγωγές στην Ιταλία». Το μπλε καβούρι διαχειμάζει μέσα στη λάσπη κατά προτίμηση στη θάλασσα και το θηλυκό γονιμοποιείται μία φορά στη διάρκεια του βιολογικού κύκλου του. Γεννά περίπου 2 εκατ. αβγά (!), τα οποία εκκολάπτονται για 15 μέρες, αλλά επιβιώνει μόλις 1/500.000 αβγά. Τα αρσενικά «σεργιανίζουν» στις λιμνοθάλασσες και τα θηλυκά στη θάλασσα. Έτσι εξηγείται το ότι τα θηλυκά μετακινούνται σε περιοχές χαμηλής αλατότητας για να ζευγαρώσουν και σε περιοχές μεγαλύτερης αλατότητας (πιο βαθιά στη θάλασσα) για την ωοαπόθεση. Το καλοκαίρι αλιεύεται σε μεγάλες ποσότητες, τον χειμώνα φαίνεται πως μεταναστεύει σε μεγαλύτερα βάθη και αυτό ερμηνεύει τη σημαντική ελάττωση του πληθυσμού.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Το μπλε καβούρι είναι ξενικό είδος και ζει στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο τα τελευταίο 60 χρόνια. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εδραιωθεί με πληθυσμούς στο βόρειο Αιγαίο και κατά περιόδους εμφανίζεται σε μεγάλους πληθυσμούς. Η εμπορική του αξιοποίηση όμως δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτή. Και προς αυτήν την κατεύθυνση δεν προσπαθούν μόνο οι ψαράδες, αλλά και οι επιστήμονες. Ειδικότερα όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας και ερευνητής στο ΙΝΑΛΕ Καβάλας Μάνος Κουτράκης «κάνουμε προτάσεις τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να μελετήσουμε τη βιολογία του, αλλά και τον κύκλο της ζωής του, ώστε να ξέρουμε τα χαρακτηριστικά του, πως μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, ώστε να αξιοποιηθεί και εμπορικά».
Το μπλε καβούρι δεν είναι είδος διαδεδομένο στην Ελλάδα, όμως πληροφορούμαστε ότι ήδη μια ταβέρνα στην Νέα Πέραμο ενέταξε το είδος στο μενού της και αυτό κερδίζει σιγά σιγά την πελατεία του. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr