Τώρα τα δύσκολα για τους επαγγελματίες της Κομοτηνής | xronos.gr
Η ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS

Τώρα τα δύσκολα για τους επαγγελματίες της Κομοτηνής

01/05/20 - 10:00

Σπ. Θυμικιώτης: «Πώς θ’ ανταπεξέλθουμε με τρεις μήνες χωρίς δουλειά κι έξοδα να τρέχουν;»

Τώρα έρχονται τα δύσκολα για τους επαγγελματίες της Κομοτηνής και η ώρα της κρίσης για την τοπική οικονομία. Ο κλάδος των καφετεριών-μπαρ κι ο κλάδος του εμπορίου που απασχολούν πολλούς εργαζομένους στην πόλη, βλέπουν τα μαγαζιά να παραμένουν κλειστά, ενώ την -όποια- κανονικότητα ν’ αργεί ακόμη πολύ, καθώς ακόμη και το μελλοντικό άνοιγμα των καταστημάτων, δεν σημαίνει τερματισμό των δυσκολιών, αλλά αφετηρία για μία ακόμη μάχη επιβίωσης.

Σε live συνέντευξη στον «Χ» μετέφεραν τα αιτήματα των κλάδων τους, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας Σπύρος Θυμικιώτης κι ο πρόεδρος των καταστηματαρχών ένδυσης-υπόδησης Κομοτηνής αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Γιώργος Κασάπης.

Ένα ακόμη μήνα σε λουκέτο τα καφέ-μπαρ
Όλο τον Μάιο σε λουκέτο παραμένουν τα καφέ-μπαρ, ενώ κι όταν ανοίξουν σταδιακά τον Ιούνιο, φαίνεται πως θα τηρούνται μεγάλες αποστάσεις κι αυστηρά μέτρα. «Κλείσαμε 13 Μαρτίου και καλούμαστε ν’ ανοίξουμε 1 Ιουνίου τα καφέ και κάποιοι χώροι εστίασης, ενώ αργότερα θ’ ανοίξουν λοιπά μαγαζιά και κέντρα διασκέδασης», είπε σχηματικά ο κος Θυμικιώτης, ο οποίος υπογράμμισε πως πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία, αλλά χαρακτήρισε τους όρους ανοίγματος των καταστημάτων που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής «σκληρούς».

Μεταφέροντας κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα, είπε πως «μας ζητούν να δουλεύουμε μόνο στον εξωτερικό χώρο και στο κάθε άτομο ν’ αντιστοιχούν 3 τ.μ.», κάτι το οποίο -προσαρμόζοντάς το στην πραγματικότητα της Κομοτηνής- εξήγησε πως στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα μαγαζί με μεγάλο εξωτερικό χώρο, «να χωράει 20 άτομα. Αλλά με 20 άτομα είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσεις ένα μαγαζί». Εκτίμησή του είναι θα υπάρξει τουλάχιστον 80% πεσμένος τζίρος στα καταστήματα καφέ-μπαρ τον Ιούνιο. Διερωτήθηκε επίσης «πως εμείς θ’ ανταπεξέλθουμε με τρεις μήνες χωρίς δουλειά και τα έξοδα να τρέχουν», ενώ έθεσε και το ζήτημα πως θα καταφέρουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίες στο ακέραιο, ενώ η πελατεία θα ‘ναι κατά πολύ μειωμένη.

«Θέλουμε τα αυτονόητα», είπε αναφορικά με τα αιτήματα του κλάδου, «για να μπορέσουμε ν’ ανοίξουμε». Βασική πρόταση του κλάδου είναι «ανάλογα με την καμπύλη κρουσμάτων, να μας επιτρέψουν ν’ ανοίξουμε πιο νωρίς και τα εσωτερικά μας μαγαζιά». Στα υπόλοιπα αιτήματα προς την κυβέρνηση, είναι η μείωση του ΦΠΑ, η στήριξη των επαγγελματιών για την διατήρηση του προσωπικού, η πλήρης κρατική επιδότηση των ενοικίων γιατί «και το 60% που μας ζητούν να δώσουμε είναι πάρα πολλά λεφτά» όπως είπε σχηματικά. Ζήτησε, επιπλέον, αναστολή ρυθμίσεων και οφειλών τουλάχιστον για όλο το 2020, εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων στη μουσική καθώς οι εταιρίες ζητούν κανονικά τα χρήματα παρ’ ότι τα καταστήματα δεν λειτουργούν, αλλά και επιδότηση από το κράτος των εξόδων για μάσκα, αντισηπτικά και οτιδήποτε άλλο θ’ απαιτηθεί για τους πελάτες, όταν τα καταστήματα ανοίξουν.

Ως προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κος Θυμικιώτης υπερτόνισε πως «θα πρέπει να κάνει κάτι πάνω από τις δυνατότητές της». Για το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων κοινόχρηστου χώρου, εξήγησε πως στις 31 Μαΐου «λήγει η τρίτη δόση του ετήσιου ενοικίου (χρήσης κοινόχρηστου χώρου), αλλά εμείς τρεις μήνες δεν θα ‘χουμε δουλέψει σε κοινόχρηστο χώρο». Εν προκειμένω ζήτησε γενναίες αποφάσεις, όπως η μη καταβολή των ποσών αυτών. Επίσης, ζήτησε μείωση των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου, όταν θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων. Τέλος, ζήτησε οι φετινές δημοπρασίες για θέσεις beach bar στις παραλίες του Δήμου Κομοτηνής «να γίνουν σε πολύ χαμηλότερη τιμή».

Μετράει αντίστροφα ο εμπορικός κόσμος
Στις 4 Μαΐου «υπολογίζαμε ότι θ’ ανοίξουμε», αλλά τελικά ο εμπορικός κόσμος ανεβάζει ρολά στις 11 Μαΐου, πληροφόρησε ο Γιώργος Κασάπης, ο οποίος βλέπει πως «μετά από 10 χρόνια κρίσης, ο επαγγελματικός κόσμος καλείται να σηκώσει ένα ακόμη βάρος και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», ενώ για το πρόσφατο παρελθόν ανακαλεί πως «χάσαμε μία πολύ σημαντική αγοραστική περίοδο, το Πάσχα».

«Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά οι τζίροι που χάνονται δεν ξαναγυρίζουν», αναγνώρισε ο επαγγελματίας, ο οποίος τελεί εν αναμονή διευκρινιστικών ανακοινώσεων από την κυβέρνηση για το πως ακριβώς θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, γιατί υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτηματικά. Και ο κος Κασάπης αναγνωρίζει πως πάνω απ’ όλα είναι η υγεία, αλλά «πρέπει να δούμε και την οικονομία», διατύπωσε, χαρακτηρίζοντας τον εμπορικό κόσμο «ραχοκοκαλιά της οικονομίας».

Το άνοιγμα των καταστημάτων, πάντως, βλέπει άλλους επαγγελματίες να ‘χουν ξεμείνει με χειμερινά εμπορεύματα κι άλλους να έχουν κάνει παραλαβές τις οποίες όμως δεν μπόρεσαν να πωλήσουν λόγω του λουκέτου. Γι’ αυτό, εξηγεί πως ο εμπορικός κόσμος έχει αιτήματα προς την κυβέρνηση για την επόμενη μέρα, όπως την αναστολή προκαταβολής φόρου, την επιδότηση του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, την επέκταση του μέτρου μείωσης ενοικίου για τουλάχιστον όλο το 2020, κι άλλα ζητήματα σχετικά με τη ρευστότητα. 

Τέλος, ο κος Κασάπης, αναγνώρισε ως θετικό πως η κρίση φαίνεται να έχει δημιουργήσει την διάθεση για στήριξη της τοπικής αγοράς, ζητώντας την αγοραστική στήριξη των συντοπιτών μας στα τοπικά καταστήματα, όταν αυτά ανοίξουν.

Βίντεο:

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr