Επάρκεια στα αμνοερίφια. Μικρό έως ανύπαρκτο το κέρδος για τους κτηνοτρόφους | xronos.gr
ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ

Επάρκεια στα αμνοερίφια. Μικρό έως ανύπαρκτο το κέρδος για τους κτηνοτρόφους

06/04/17 - 11:00

Θεολόγου Μαργαρίτης: Για πρώτη φορά ενόψει Πάσχα είναι τόσο χαμηλές οι τιμές, 2,5 ευρώ το κιλό το αρνί ζωντανό και 4 ευρώ σφαγμένο

Σε πολύ χαμηλή τιμή θα διαθέσουν στην αγορά τα αμνοερίφια τους και αυτό τους προκαλεί ζημία, σχολίασε μεταξύ άλλων στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Θεολόγου Μαργαρίτης. Αναφερόμενος δε, στην επάρκεια, ο κος Θεολόγου είπε ότι η Ροδόπη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κοινού της με εντόπια ζώα, πλην όμως οι κτηνοτρόφοι θα βγουν ζημιωμένοι καθώς οι έμποροι δίνουν πολύ λίγα χρήματα στους ίδιους για την αγορά των σφαγίων: «Για πρώτη φορά ενόψει Πάσχα είναι τόσο χαμηλές οι τιμές 2,5 ευρώ το κιλό το αρνί ζωντανά και 4 ευρώ σφαγμένα.

Η δικαιολογία είναι λόγω κρίσης. Σίγουρα έχει πέσει η αγοραστική δύναμη, ο κόσμος είναι σφιγμένος ωστόσο όμως είναι ένα τέχνασμα και αυτό. Εδώ φαίνεται η αδυναμία πρώτα των κτηνοτρόφων όσον αφορά την οργανωτική τους δομή, δεύτερον της πολιτείας να πάρει μέτρα, η πολιτεία είναι απούσα». Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες σφάχτηκαν πάνω από 800 με 1.000 αρνιά στα δημοτικά σφαγεία και η τιμή τους δεν ξεπερνάει τα 4 ευρώ. 


Ο κος Θεολόγου σημείωσε μεταξύ άλλων πως αν και τα ντόπια αμνοερίφια επαρκούν για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, δεν θα λείψουν και τα λεγόμενα «βαφτισμένα», δηλαδή εισαγόμενα σφάγια τα οποία θα «ελληνοποιηθούν», οπότε οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί: «Υπάρχει μεγάλη επάρκεια, ειδικά η περιοχή μας έχει πολλά. Προφανώς όμως αυτό δεν σταματάει το να υπάρξουν βαπτισμένα.

Όμως είναι στα χέρια της πολιτείας να κάνει τους ελέγχους. Οι κτηνοτρόφοι παλεύουμε, βέβαια υπάρχει μια μείωση στα κοπάδια όλων, ωστόσο υπάρχουν πολλά αρνιά και η ντόπια αγορά θα είναι γεμάτη από ντόπια αρνιά. Ένα αρνί για να γίνει 8 κιλά θέλει το λιγότερο 45 με 50 ευρώ. Για εμάς είναι θάνατος δεν συμφέρει να έχουμε αρνιά. Το λιγότερο αυτά τα αρνιά είναι 50 ημερών με 2 μηνών. Θα φύγουν στην αγορά και τριών και δύο μηνών αρνιά γιατί τα κράτησαν λόγω της τιμής, περίμεναν μια καλύτερη τιμή. Δηλαδή ο κτηνοτρόφος είναι μέσα. Ένα αρνί δύο μηνών τρώει όσο μια προβατίνα. Είναι δύσκολη η κατάσταση» 


Εν τω μεταξύ, αναλόγως δύσκολη με την κατάσταση στην αγορά, είναι η κατάσταση και στα συνδικαλιστικά του κτηνοτροφικού κλάδου, ο οποίος είναι τρόπον τινά σε «προεκλογική» περίοδο, όπως εξήγησε ο κος Θεολόγου, διευκρινίζοντας όμως ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία: «Εδώ και ένα τρίμηνο επειδή ήμασταν εκπρόθεσμοι βγήκε μια καινούρια προσωρινή γραμματεία και δεσμεύτηκε μέσα σε έξι μήνες να προχωρήσει στην εκλογική διαδικασία. Στις εκλογές που θα γίνουν δεν θα είμαι υποψήφιος, πιθανόν να συμμετέχω στο συμβούλιο αν το ζητήσουν οι συνάδελφοι.  

Σε δύο μήνες από τώρα θα κάνουμε και εδώ εκλογές» Πέρα από τις οργανωτικές δυσκολίες που παρουσιάζει η κτηνοτροφία ως κλάδος, ο κος Θεολόγου παρατηρεί ότι έχει υποστεί και μία μεγάλη αδικία το 2009 έναντι άλλων παραγωγικών κλάδων, η οποία την έχει βάλει σε πολύ δύσκολες ατραπούς, από τις οποίες είναι δύσκολο πλέον να βγει: «Βασικά τα 50% των προβλημάτων είναι τα ίδια μεταξύ κτηνοτρόφων και γεωργών, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει μια άλλη διαφορά. Η αρχή της αδικίας άρχισε το 2009 που όλοι πήραν μόνο οι κτηνοτρόφοι δεν πήραν από εκείνο το πακέτο και θα το λέμε συνέχεια. Αυτοί που πήραν πολλά ζητούν να τα επιστρέψουν. Αλλά εκείνα τα λεφτά έπιασαν τόπο. Τα πλεονάσματα είναι από το υστέρημα των συνταξιούχων και των μισθωτών δεν είναι της παραγωγής, αν δεν παράγουμε δεν πρόκειται να πιάσουμε κανέναν στόχο». 


ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ
Εν τω μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα και η καθιερωμένη οδηγία από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχετικά με το πως πρέπει να γίνεται η σφαγή των ζώων καθώς επίσης και η διάθεση τους, όπως και η διάθεση των αυγών: Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει της αυξημένης ζήτησης ορισμένων κατηγοριών τροφίμων ζωικής προέλευσης την περίοδο του Πάσχα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω: 

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του: 
1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία και υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
2.  Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητές
3. Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και σήμανση προέλευσης (συνήθως ορθογώνια σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους, ως εξής:
- Αμνοερίφια ελληνικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν ωοειδή σφραγίδα και σφραγίδα προέλευσης (Ελλάς) χρώματος μπλε - Αμνοερίφια κοινοτικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν ωοειδή σφραγίδα και σφραγίδα προέλευσης (π.χ. Βουλγαρία) χρώματος μπλε - Αμνοερίφια που εσφάγησαν στην Ε.Ε. (εκτός Ελλάδας) φέρουν ωοειδή σφραγίδα και σφραγίδα προέλευσης σε χρώμα επιλογής της χώρας προέλευσης (π.χ. ερυθρό ή μπλε) - Αμνοερίφια που εσφάγησαν εκτός Ε.Ε. φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα προέλευσης σε χρώμα καστανό

4. Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο οποίο δεν έχουν διενεργηθεί οι παραπάνω έλεγχοι και το οποίο δε φέρει σήμανση καταλληλότητας.
5. Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί) δεν πρέπει να φέρουν αλλοιώσεις (όπως αλλαγή χρώματος, οζίδια, κύστεις, δυσάρεστη οσμή κλπ) και πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες, όπου προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.ά.). Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7οC για το κρέας και τους 3οC για τα νωπά παραπροϊόντα. 
6. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη (θερμοκρασία μικρότερη των -18οC) και να διατίθενται με τη συσκευασία τους, η οποία φέρει τις απαραίτητες επισημάνσεις σχετικά  με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής. Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.

Β.  Όσον αφορά τα αυγά:
1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). 
Ο αριθμός αυτός από τελείται από τρία τμήματα: μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί), κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL =  Ελλάδα), κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095)
2. Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού
3. Το χρονικό  διάστημα διατήρησης των αυγών είναι  28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.

Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε  όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. 
Τέλος ενημερώνουμε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr