Σεισμός κοντά στην Κωνσταντινούπολη – Πολύ αισθητός στη Θράκη

Ξεπέρασαν το σκόπελο της πρότασης μομφής η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός όπως ήταν αναμενόμενο, παρόλο που συνοδεύτηκε αργότερα και με τη διαγραφή από την κοινοβουλευτική τους ομάδα του βουλευτή Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη, για τα απαράδεκτα σχόλια που έκανε έναντι της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντοτε διαγράφει βουλευτές όταν προσβάλλουν το κύρος του θεσμού, ή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ξεφεύγουν από κάποιες κόκκινες γραμμές, έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών, που ανέχονται και χειρότερα σχόλια και συμπεριφορές από τους βουλευτές τους.
Παρόλο που αργότερα όμως τους επαναφέρει από ότι φαίνεται στην κοινοβουλευτική του ομάδα, μετά από την απαραίτητη συγνώμη και αφού βέβαια επανορθώσουν στα όσα έχουν πει ή πράξει.
Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι πολιτικά και δημοσκοπικά για τη Νέα Δημοκρατία που βάλετε πανταχόθεν, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και έχει να αντιμετωπίσει και την αγανάκτηση των πολιτών.
Κι επόμενο είναι όλα τα στελέχη να χρειάζονται τη δύσκολη αυτή ώρα, που και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν με κάθε τρόπο να εργαλειοποιήσουν το μεγάλο κύμα των συλλαλητηρίων.
Δυστυχώς όμως οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν ότι όχι μόνο δεν το καταφέρνουν αυτό, αλλά κρίνονται και από τη στάση και τις πολιτικές τους, αφού καταλογίζονται στη συνείδηση των πολιτών ότι τα κόμματα τουλάχιστον που κυβέρνησαν, δεν είναι άμοιρα ευθυνών.
Πάντως στο στελεχιακό κοινοβουλευτικό δυναμικό όλων των κομμάτων υπάρχει μία μερίδα βουλευτών που όχι μόνο δεν ταιριάζουν ιδεολογικά με το κόμμα μας, αλλά αποτελούν και καταφανή παραφωνία για θέματα ισότητας, ρατσισμού, δημοκρατίας και έχουν μια ροπή για φασίζουσες νοοτροπίες.
Μια μερίδα που δείχνει ότι διαφοροποιείται αισθητά από την κοινή μέση κομματική γραμμή. Και σε αυτά τα πρόσωπα χρειάζεται επειγόντως να γίνει ξεσκαρτάρισμα, αν θέλουν να πείσουν τους πολίτες και ψηφοφόρους.
Ειδάλλως θα πρέπει να τα χρεώνονται πολιτικά όλα αυτά όσοι τους επέλεξαν και το κόμμα τους. Και φυσικά και οι πολίτες που τους στηρίζουν τοπικά όταν μάλιστα έχουν και καλύτερες επιλογές για την περιοχή τους. Όσο και αν στηρίζονται ορισμένοι σε μηχανισμούς και κομματικές οργανώσεις, ή γνωρίζουν πολύ καλά την τέχνη της ψηφοθηρίας.
Κατανοητό επίσης είναι ότι αν ένα κόμμα δεν είναι πολυσυλλεκτικό και πολυκομματικό δεν έχει και ελπίδες να αναλάβει να κυβερνήσει τη χώρα. Είναι δύσκολο όμως να αγκαλιάζεις σε ένα κόμμα ανθρώπους που κινούνται από την αριστερά, το κέντρο, αλλά και τη δεξιά, κάτω από την ίδια ιδεολογική ομπρέλα.
Και πολλές φορές ακόμα ανοίγει η βεντάλια αυτή των ευρύτερων συνεργασιών ακόμα και στα δύο άκρα, κυρίως για να εξουδετερώσει τάσεις ανόδου που υπάρχουν σε μικρότερα κόμματα, από τον ακροδεξιά μέχρι και την άκρα αριστερά.
Κι αναγκάζονται να κάνουν και ιδεολογικές εκπτώσεις, αλλά και να ασπάζονται οι περισσότεροι ιδέες και συμπεριφορές βουλευτών και υπουργών, που δεν έχουν καμία συνάφεια και σχέση με τα όσα πρεσβεύει το κόμμα τους και η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου βέβαια που τους στηρίζει.
Τα εν δυνάμει κόμματα εξουσίας στη χώρα μας έχουν πολλά «παρατράγουδα» στις τάξεις τους. Όπως και υπουργούς που κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά, αλλά και ορισμένους που λειτουργούν ως «λαγοί» για να συγκρατούν τα άκρα. Αλλά και πολιτικά «παπαγαλάκια» για να περάσουν δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις και επιβραβεύονται για αυτό.
Υπάρχουν ακραιφνείς υποστηρικτές αντικοινωνικών νομοθετημάτων και φοροεισπρακτικών πολιτικών, αλλά και πονηρών νομοσχεδίων που φέρνουν και καθολικές αντιδράσεις. Όλα τα έχει ένα μεγάλο κόμμα.
Ένα συνονθύλευμα ανθρώπων, τάσεων, ιδεολογιών με τις απαραίτητες ισορροπίες, αλλά και τις πολιτικές και κοινωνικές εκπτώσεις που γίνονται, για να στηριχθεί ένας κομματικός μηχανισμός. Ξένοι στο ίδιο κόμμα και ίσως για αυτό και εύκολα αλλάζουν στρατόπεδα, για να επιβιώσουν πολιτικά.
Θα υπάρξει όμως μεγαλύτερη πίεση και η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα, αφού το θέμα των Τεμπών θα είναι στην επικαιρότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι μόνο με τα συλλαλητήρια, αλλά και λόγω της προανακριτικής επιτροπής.
Και φυσικά κυρίως με την αντιπολιτευτική γραμμή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εκτιμούν και επιμένουν ότι ενδεχομένως αυτό το πρόβλημα είναι η Αχίλλειος πτέρνα της τωρινής κυβέρνησης. Και θα πρέπει να επενδύσουν πολιτικά πάνω σε αυτό για να την πλήξουν.
Άρα με τέτοιο έντονο δημόσιο διάλογο και πιέσεις, μάλλον ο επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός είναι σε ημερήσια διάταξη και προ των πυλών. Γιατί η κυβέρνηση χρειάζεται το lifting της σε πολλά υπουργεία, για να σταματήσει τη διαρροή ψηφοφόρων και υποστηρικτών.
Και για να αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι πραγματικά έλαβε το μήνυμα από τους πολίτες και ότι έχει την τόλμη και τη διάθεση για θα διορθώσει πολλά πράγματα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και στον κρατικό μηχανισμό.
Και στα δύσκολα που έχει να αντιμετωπίσει επόμενο είναι ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες διαφορετικές κινήσεις, με όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα σε κάθε ανασχηματισμό. Και πέραν της γνωστής τακτικής ανακύκλωσης των ίδιων προσώπων.
Και το νέο κυβερνητικό σχήμα για να μπορέσει να πλευρίσει και κάποιες τάσεις που αντιπολιτεύονται μέσα στο κόμμα, είτε με την αφωνία τους, είτε με τη διαφορετική πολιτική που εκφράζουν και τον αρνητισμό, όπως οι υποστηρικτές των δύο πρώην πρωθυπουργών Καραμανλή και Σαμαρά, ώστε να συγκρατήσει δυνάμεις στο κόμμα.
Για να καταφέρει όμως ο πρωθυπουργός να πείσει τους πολίτες ότι έχει πραγματική διάθεση να κάνει σημαντικές αλλαγές και να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση και εικόνα, προφανώς θα σκεφτεί και πολύ σοβαρά την υπουργοποίηση κάποιων στελεχών που διάκεινται φιλικά προς τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
Και ένας εξ αυτών είναι και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπως αναφέρουν πολλά παραπολιτικά δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου. Και παρόμοιες προτάσεις και ελπίδες υπάρχουν και για υπουργοποίηση βουλευτή στο νομό Έβρου, που εκεί ακούγεται έντονα το όνομα του Αναστάσιου Δημοσχάκη.
Δεν γνωρίζει βέβαια κανείς αν ο πρωθυπουργός θα κάνει την υπέρβαση αυτή τη στιγμή για να αξιοποιήσει περισσότερα στελέχη και να διευρύνει την ομάδα του σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού πολλά θα εξαρτηθούν και από τις τελευταίες εκτιμήσεις με το επιτελείο του.
Αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να έχει το μερίδιο εκπροσώπησης στην κυβέρνηση και η Θράκη, που υποτίθεται όλοι την αγαπάνε προεκλογικά. Αλλά προς το παρόν όλοι κρατούν μικρό καλάθι όπως λέει και ο λαός, γιατί γνωρίζουν και το πώς λειτουργεί ο πρωθυπουργός, παρόλο που σε αυτόν τον ανασχηματισμό περιμένουν αλλαγές και κάποιες εκπλήξεις, με βάση αυτά που περιγράψαμε.
Ειδάλλως όπως συνηθίσαμε μέχρι τώρα θα έχουμε την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα και την αναβάθμιση αυτών που στα δύσκολα στηρίζουν στην κυβέρνηση με την παρουσία τους στα κανάλια και στο δημόσιο λόγο τους. Και θα μείνουν εκτός αυτοί που σιωπούν και απέχουν, για να μην έρχονται σε σύγκρουση και με το κομματικό τους ακροατήριο, στις περιοχές που ψηφίζονται.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News