Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Τι προβλέπει ο καθηγητής Οικονομικών ΔΠΘ και πως αναμένεται να επηρεάσει Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση η πολιτική Τραμπ
Για την πολιτική δασμών του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Περικλής Γκόγκας, παραθέτοντας την πρόβλεψή του για τη διάρκεια αυτής της πολιτικής καθώς και το πώς και κατά πόσο επηρεάζει την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αρχικά, ο Περικλής Γκόγκας δήλωσε πως «πιστεύω πως ακόμη και ο ίδιος ο Τραμπ δεν καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει». Ο καθηγητής Οικονομικών υποστήριξε πως αν και επιχειρηματίας «ο Τραμπ έχει χρεοκοπήσει 15 επιχειρήσεις» μεταξύ αυτών αεροπορικές εταιρίες, αεροδρόμια, «ακόμη και καζίνο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικό λάθος του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τον Περικλή Γκόγκα αποτελεί η δήλωση πως τους δασμούς τους πληρώνει η χώρα εξαγωγής, «κάτι το οποίο προφανώς δεν ισχύει» όπως επεσήμανε καθώς «τους δασμούς τους πληρώνουν οι καταναλωτές στη χώρα εισαγωγής», συμπλήρωσε.
Πώς επηρεάζει τη χώρα μας;
Αναφορικά με το συγκεκριμένο ερώτημα ο Περικλής Γκόγκας δήλωσε πως «εμάς δεν μας επηρεάσει άμεσα». Ισχυροποιώντας το επιχείρημά του, ανέφερε πως οι εξαγωγές στις ΗΠΑ από την Ελλάδα είναι, στο 4% με 5% των εξαγωγών της χώρας, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 1% του συνολικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μας, επομένως «άμεσα δεν μας επηρεάσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, έμμεσα θα υπάρχουν προβλήματα και καταθέτοντας ποσοστά, ανέφερε πως συνολικά το 55% των εξαγωγών της Ευρώπης πηγαίνουν στις ΗΠΑ και η Ελλάδα εξάγει το 25% περίπου των προϊόντων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως «στον βαθμό που πλήξουν οι δασμοί των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ίσως αυτό πλήξει τις εξαγωγές μας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες» εκτίμησε.
Από την άλλη πλευρά, θέτοντας μία θετική οπτική, ο Περικλής Γκόγκας δήλωσε για τους δασμούς των ΗΠΑ πως «για εμένα το θετικό είναι ακόμη και να ισχύσει, δεν θα ισχύσει για πάνω από ένα εξάμηνο», γιατί οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές, ανέφερε συνεχίζοντας, και θα λήξει ως μία συμφωνία λήξης των δασμών, «χωρίς να παραδεχτεί κανείς ότι έκανε λάθος». Σε μία εποχή όπου χρειαζόμαστε υπολογιστές, αεροπλάνα, τεχνητή νοημοσύνη και γενικότερα μεγάλη εξειδίκευση «είναι αδύνατο να ευσταθούν τέτοιες τεχνικές στο διεθνές εμπόριο», τόνισε.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News