Τι θα δούμε το αθλητικό Σαββατοκύριακο στη Ροδόπη
«Αντιγηραντικό, αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό», λέει η Έλπη Μπλεκάτση
«Σουσάμι: Ο βασιλιάς των ελαιούχων σπόρων. Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειάς του», η ονομασία ημερίδας που έρχεται στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, για να μας θυμίσει μια ...παλιά καλλιέργεια, που όμως ξαναγίνεται επίκαιρη.
Το σουσάμι όμως ...άνοιξε πριν την ημερίδα, με συνέντευξη Τύπου, στην οποία η πρόεδρος της Τοπικής Οικονομίας Ροδόπης Αλλάζω, Έλπη Μπλεκάτση, και ο γεωπόνος, Κώστας Μπούντας, σας καλούν να παρευρεθείτε στην ημερίδα της Παρασκευής 7 Απριλίου και ώρα 19:00, με δωρεάν είσοδο. Εκεί, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γεωπόνος, πρώην διευθυντής ΕΛΓΟ - Δήμητρα, Αβραάμ Νικολαΐδης.
«Ένας από τους σκοπούς του ΤΟΡΑ είναι η αναδιάρθρωση και η ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, μέσω της προαγωγής τοπικών προϊόντων, υφιστάμενων καλλιεργειών αλλά και νέων», μας ενημερώνει η κα Μπλεκάτση, η οποία αναδεικνύει τα θετικά γνωρίσματα της τροφής: «Το σουσάμι είναι αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό, αντιυπερτασικό, βοηθάει στην αποτοξίνωση των πνευμόνων από το κάπνισμα, και είναι και αντιγηραντικό, είναι η βάση για το ταχίνι και τον χαλβά».
«Διατροφικό θησαυρό», χαρακτηρίζει το σουσάμι ο Κώστας Μπούντας, «που έχει μπει πολύ δυναμικά στα χωρικά ύδατα της υγιεινής διατροφής».
Ο ίδιος αναδεικνύει πως η παραγωγή της περιοχής, σε σύγκριση με τους 40.000 τόνους που εισάγονται πανελληνίως κάθε χρόνο, είναι μηδαμινή, γι’ αυτό οι Θρακιώτες παραγωγοί μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση τους στην καλλιέργεια. «Με νέες ποικιλίες, που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σαν καλλιέργειες, με τεχνολογική εξέλιξη και εμπειρία στην περιοχή, αποφασίσαμε να προσχωρήσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο για την καλλιέργεια».
Ο γεωπόνος μιλάει για συγκροτημένα βήματα κι όχι άλματα κι αναδεικνύει πως «με οργάνωση και λίγη ...φαντασία, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας προϊόντα, όπως το παστέλι της Καλαμάτας, και να είναι ένα προϊόν με όνομα θρακιώτικο».
Θρακιώτικα, δηλαδή ελληνικά, και γιατί τα προϊόντα της χώρας μας είναι αγνά: «Δεν υπάρχουν διατροφικά σκάνδαλα με ελληνικά προϊόντα, γι’ αυτό πρέπει ο Έλληνας καταναλωτής να τα προτιμά, κι ας είναι λίγο πιο ακριβά, γιατί είναι ασφαλή και ποιοτικά», καταλήγει ο ομιλητής.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News