Στ. Καφούνης στον πρωθυπουργό: Προτεραιότητα στο εμπόριο | xronos.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στ. Καφούνης στον πρωθυπουργό: Προτεραιότητα στο εμπόριο

20/03/25 - 9:00
Στ. Καφούνης στον πρωθυπουργό:  Προτεραιότητα στο εμπόριο

Επιστολή του προέδρου της ΕΣΕΕ στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 20-21 Μαρτίου  

Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που καθιστούν το εμπόριο «μοχλό» ανθεκτικότητας και καινοτομίας για την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία κατέθεσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στην Κυβέρνηση, με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο αναλυτικό παράρτημα που συνοδεύει την επιστολή, η ΕΣΕΕ εισηγείται στοχευμένες παρεμβάσεις που θέτουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εμπορίου. Παράλληλα, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να τις ενσωματώσει στη στρατηγική της, ενόψει της συζήτησης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2028 - 2034 που θα διεξαχθεί στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Μαρτίου.

Τα μέτρα που προτείνει η ΕΣΕΕ θέτουν το Εμπόριο ως βασική προτεραιότητα στο νέο ΠΔΠ. Ενδεικτικά, αναφέρονται: Η διαμόρφωση ειδικών φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η διεύρυνση του Προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» με τη δημιουργία ειδικού σκέλους, αποκλειστικά για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Η δημιουργία ενός ειδικού χρηματοδοτικού μηχανισμού στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής, ο οποίος θα υποστηρίζει εμπορικές επιχειρήσεις σε περιοχές με οικονομική υστέρηση.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για την ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων που πλήττονται από διαρθρωτικές μεταβολές.

Ευάλωτο το ελληνικό εμπορικό οικοσύστημα
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στην επιστολή του επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε ένα δυναμικό, αλλά ταυτόχρονα ευάλωτο εμπορικό οικοσύστημα το οποίο αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι διαρθρωτικές αδυναμίες και η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Σημειώνει παράλληλα ότι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη δεκαετία επιβάλλει μια πιο συνεκτική βιομηχανική πολιτική στην οποία το εμπόριο πρέπει να έχει κομβικό ρόλο, δεδομένου ότι περιλαμβάνεται και στα 14 στρατηγικά βιομηχανικά οικοσυστήματα της ΕΕ.

Καταλήγοντας στο κείμενο της επιστολής του ο Σταύρος Καφούνης σημειώνει τα εξής: «Για τους λόγους αυτούς, η ΕΣΕΕ ζητά την ανάδειξη του εμπορίου σε βασική προτεραιότητα στο νέο ΠΔΠ με τη διεύρυνση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων, στοχευμένες παρεμβάσεις για την προώθηση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης και με ισχυρή ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων συνοχής και απρόσκοπτης πρόσβασης στη χρηματοδότηση».

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr