Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Υψηλότερες τιμές αποζημιώσεων, εφαρμογή Γεωργικού Αποθεματικού για μη ασφαλισμένους κλπ
Πρέπει να ισχύσουν και για τα τμήματα της Ροδόπης που επλήγησαν
Την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν για τους αγρότες της Θεσσαλίας και για τους αγρότες του Έβρου που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.
Όπως είπε ο υπουργός, το ύψος των αποζημιώσεων ανά προϊόν θα είναι ταυτόσημο με εκείνο της Θεσσαλίας, ενώ και εκείνοι που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού.
Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων καταβλήθηκαν χθες, ενώ θα ισχύσει και στην περίπτωση του Έβρου το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, και στον Έβρο θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή - επίσης δωρεάν - των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν νόμιμα.
Επί πλέον ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε την διαμόρφωση ρύθμισης για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες της Θεσσαλίας, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης.
Να ισχύσουν και στη Ροδόπη
Τα μέτρα αυτά πρέπει να ισχύσουν και στις πληγείσες περιοχές της Ροδόπης, αφού ούτως ή άλλως στην ομιλία του ο Λευτέρης Αυγενάκης αναγνώρισε τις πληγές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η πυρκαγιά στον Έβρο και σε τμήμα της Ροδόπης, χωρίς αμφιβολία, ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο εφέτος το καλοκαίρι».
Για τις καταστροφικές ζημιές στον Έβρο είπε τα εξής: «Οι καταστροφές στο περιβάλλον ήταν ανυπολόγιστες καθώς το 94% των ενός εκατομμυρίου - και πλέον- στρεμμάτων που κάηκαν ήταν δασικές εκτάσεις. Αλλά και στην αγροτική παραγωγή είχαμε σημαντικές ζημιές. Στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου υπεβλήθησαν 1.133 δηλώσεις για 67.589 στρέμματα που κάηκαν - κυρίως ελαιόδενδρα και αμπέλια- και 25 δηλώσεις για την απώλεια 6.658 ζώων και 1.700 κυψελών».
Σύμφωνα με τον Λευτέρη Αυγενάκη η κυβέρνηση ήταν από την πρώτη στιγμή παρούσα, δίπλα, στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου ολικής ανασύνταξης της οικονομίας της περιοχής. Ήδη έχει συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή για το σκοπό αυτό, υπό την προεδρία του Χρήστου Τριαντόπουλου και τη συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, που θα καταθέσει σύντομα προτάσεις. Η Επιτροπή θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τις προτάσεις για ανάπτυξη της Θράκης, που έχει υποβάλλει η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News