Τα «Θρακικά Μετέωρα» της Ανατολικής Ροδόπης

Μέσα από μία μουσικοχορευτική εκδήλωση με παράλληλη έκθεση λύρας αναδείχτηκε η ιστορία κι η αξία του οργάνου για τους Ποντίους και τους Θρακιώτες
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής & Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» πραγματοποίησε την ετήσια θεματική μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στη λύρα, το απόγευμα της Κυριακής στο κεντρικό αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής.
Συμμετείχαν οι χορευτικές ομάδες του Συλλόγου, ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής και παρουσιάστηκε εισήγηση για τη λύρα από τον Αναστάσιο Μωυσιάδη, απόφοιτο του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική και ειδίκευση στην Ποντιακή Λύρα και τον Αλέξανδρο Κοκκαλίδη, μουσικό. Συμμετείχαν, επίσης, οι καλλιτέχνες: Αναστάσιος Πετρόπουλος (ποντιακή λύρα, τραγούδι), Αλέξανδρος Κοκκαλίδης (θρακιώτικη λύρα), Βαγγέλης Γιαννακόπουλος (ποντιακή λύρα), Ραφαήλ Ιακωβίδης (νταούλι) και Γιώργος Παπαδόπουλος (κρουστά).
Έκθεση ποντιακής και θρακιώτικης λύρας
Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση ποντιακής και θρακιώτικης λύρας με την επιμέλεια της μουσειολόγου Νάγιας Δαλακούρα. Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής.
Η Νάγια Δαλακούρα δήλωσε πως «η συνεργασία μας με τον Μορφωτικό Σύλλογο “Εύξεινος Πόντος” είναι πολύχρονη για αυτό και τώρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης δημιουργήσαμε αυτή την πολύ μικρή αλλά πολύ σημαντική έκθεση με ομώνυμο θέμα». Στη συνέχεια, αναφερόμενη στις θεματικές της έκθεσης, δήλωσε πως υπάρχουν τρεις θεματικές: η μία αφορά αυθεντικές λύρες της Ροδόπης, κατασκευασμένες από πόντιους πρόσφυγες, η δεύτερη αφορά τα τρία διαφορετικά είδη λύρας και η τρίτη αφορά τις λύρες της Θράκης, με μία σύγχρονη λύρα κατασκευασμένη από τον Αλέξανδρο Κοκκαλίδη, και μία λύρα εξαιρετικά σημαντική, έκθεμα του λαογραφικού μουσείου Νέου Σιδηροχωρίου, είναι η λύρα του Γεώργιου Γκόρη.
Ο Στέλιος Νικολάου, πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Κομοτηνής & Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος» δήλωσε πως η φετινή θεματική αφορά την λύρα, την ποντιακή και θρακιώτικη, «δύο εντελώς διαφορετικές λύρες» όπως δήλωσε και στη συνέχεια ανέφερε πως συγκεκριμένα η θρακιώτικη λύρα «αποτελεί ένα από τα αδικημένα μουσικά όργανα του τόπου μας».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News