2 χρόνια e-Αιμοδότες, 2 χρόνια εθελοντικής αιμοδοσίας και προσφοράς | xronos.gr
1026 ΕΝΕΡΓΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

2 χρόνια e-Αιμοδότες, 2 χρόνια εθελοντικής αιμοδοσίας και προσφοράς

14/03/23 - 8:00
2 χρόνια e-Αιμοδότες,  2 χρόνια εθελοντικής  αιμοδοσίας  και προσφοράς

Μοιραστείτε το

Τα γενέθλιά της γιόρτασε η εφαρμογή των μαθητών του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ Κομοτηνής 

Ρεπορτάζ Αλεξάνδρα Καρδαμήλα

Το καταστροφικό δυστύχημα στα Τέμπη εκτός από την χρόνια παθογένεια του σιδηροδρομικού δικτύου στη χώρα ανέδειξε και την αλτρουιστική στάση πολλών Ελλήνων, οι οποίοι έσπευσαν να δώσουν αίμα υπερκαλύπτοντας στο διπλάσιο τις ανάγκες που προέκυψαν.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, 2 χρόνια λειτουργίας γιόρτασαν οι e-Αιμοδότες στις 11 Μαρτίου 2023, 2 χρόνια για την εθελοντική αιμοδοσία και την προσφορά στο συνάνθρωπο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της συμπλήρωσης δύο ετών λειτουργίας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.

Η εφαρμογή αγκαλιάστηκε από την Κομοτηνή
Πρόκειται για μία εφαρμογή που έφερε την αιμοδοσία στη ψηφιακή εποχή ξεκινώντας από τη νέα γενιά και συγκεκριμένα τους μαθητές του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ Κομοτηνής, Άγγελο-Μιχαήλ Χουβαρδά (ετών 18) και Λέανδρο Κουρτίδη (17 ετών) αλλά και των καθηγητών τους, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το πλούσιο πνευματικό και ηθικό πλούτο τόσο της νέας γενιάς αλλά και των εκπαιδευτικών. Στόχος της εφαρμογής είναι η προάσπιση της αξίας της εθελοντικής αιμοδοσίας, της αφαίρεσης αιμοπεταλίων και της δωρεάς μυελού των οστών.

Μερικές φορές οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια, ωστόσο στην περίπτωση των e-Αιμοδοτών παρουσιάζουν τον τρόπο που η Κομοτηνή και όχι μόνο έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια. Η εφαρμογή για κινητά έχει 1029 (700 στην Κομοτηνή) ενεργές συσκευές με 872.846 προβολές και 77.924 μοναδικούς επισκέπτες.

«550-600.000 φιάλες οι ανάγκες της Ελλάδας»
«Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται ούτε αγοράζεται, ούτε πωλείται παρά μόνο προσφέρεται» ανέφερε η Παγώνα Κόφα, ΤΕ επισκέπτρια Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, κατά την ομιλία της για την προσέλκυση νέων αιμοδοτών-εθελοντών. Όπως ενημέρωσε ο μέσος όρος ζωής του πληθυσμού έχει αυξηθεί γι’ αυτό οι ανάγκες για αίμα συνεχώς αυξάνονται. Το καλοκαίρι, η πανδημία, οι εορτές (Πάσχα-Χριστούγεννα), αλλά και τραγικά γεγονότα προβληματίζουν τις νοσοκομειακές υπηρεσίες καθώς εκεί παρατηρούνται τα χαμηλότερα αποθέματα αίματος.

«Η Ελλάδα θέλει ετησίως 550.000-600.000 φιάλες αίματος και είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που εισάγει αίμα. Παρότι η χώρα μας είναι πρώτη όσον αφορά την αιμοδοτική συνήθεια είναι και πρώτη χώρα στις μεταγγίσεις», ανέφερε η Π. Κόφα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγα έστειλε τα συγχαρητήρια της διαδικτυακά και τόνισε πως εξαιτίας των πολλών ανθρώπων με μεσογειακή αναιμία στην χώρα μας, απαιτείται αίμα σε συνεχείς δόσεις. «Η Κομοτηνή μας έχει συνηθίσει σε πολύ καλά πράγματα και δείχνει διάθεση προσφοράς προς τους άλλους ανθρώπους, πράγμα εξαιρετικά καλό για την περιοχή και όλη την χώρα», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός.

Συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση
Ο Αλέξανδρος Μωρέλλας health program manager του Ιδρύματος Ωνάση στάθηκε στο γεγονός πως η οργάνωση των παιδιών ήταν πρωτόγνωρη για εκείνους και σε συνδυασμό με το ανεκτίμητο κοινωνικό όφελος της εφαρμογής, το Ίδρυμα Ωνάση αγκάλιασε την προσπάθεια και δέχτηκε να καλύψει οικονομικά ορισμένες ανάγκες τους. Ένας από τους στόχους του Ιδρύματος, όπως επισήμανε ο κος Μωρέλλας είναι η ολοκλήρωση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου το 2024. «Τα γενέθλια της εφαρμογής σημαίνουν πολλά γενέθλια για ανθρώπους που βρίσκουν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», συμπλήρωσε και ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

Κατά τον δια ζώσης χαιρετισμό της η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» Μάγδα Γιαμουστάρη έφερε στη μνήμη της την κατάσταση της πανδημίας, πριν ξεκινήσει η εφαρμογή, στην οποία η ανάγκη οργάνωσης και ενημέρωσης των ανθρώπων ήταν μεγάλη. «Αυτή τη στιγμή 20 Νοσοκομεία στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την εφαρμογή των παιδιών μας και για εμάς δεν είναι μόνο χαρά είναι και μεγάλη περηφάνια», δήλωσε και μετέφερε τα δικά της συγχαρητήρια στις οικογένειες των παιδιών και στην εκπαίδευση του Νομού Ροδόπης.

Η αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Μαίρη Κοσμίδου συνεχάρη ιδιαίτερα συγκινημένη τα παιδιά και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που συνέ δραμαν στην προσπάθεια.

«Στην Κομοτηνή έχουμε την χαρά η νεολαία και οι άνθρωποι του δήμου μας να διακατέχονται από αξίες όπως ο εθελοντισμός και η αιμοδοσία», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Συντονισμού & Καθημερινότητας Δήμου Κομοτηνής Κίμωνας Λεχούδης. Μάλιστα, εξέφρασε τη χαρά του όταν οι e-Αιμοδότες ήταν οι πρώτοι του χρησιμοποίησαν το ψηφιακό μητρώο εθελοντών του δήμου Κομοτηνής την ημέρα αντιμετώπισης του καρκίνου.

Ο Αντώνης Γραβάνης πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στάθηκε στο γεγονός πως τα παιδιά μέσω της εφαρμογής κατάφεραν να συμπληρώσουν ένα μέρος του κενού που υπάρχει σε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, την προσφορά αίματος.

Γραπτό χαιρετισμό στέλνοντας τις δικές τους ευχές απέστειλαν η υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο πρόεδρος ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαπας και ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr