Το αλφαβητάρι της καλής διατροφής «κλειδί» στην επίδοση των μαθητών | xronos.gr
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Το αλφαβητάρι της καλής διατροφής «κλειδί» στην επίδοση των μαθητών

23/02/11 - 12:00
diatrofi_mathitwn.jpg

Μοιραστείτε το

Η διαιτολόγος διατροφολόγος, Φαίη Καλλίδου, μίλησε για την υγιεινή διατροφή των παιδιών που επηρεάζει σημαντικά την απόδοσή τους στις σχολικές απαιτήσεις Ρεπορτάζ Σταύρος Φανφάνης

«Αν από μικρός μάθεις πώς να τρως σωστά,  αυτό θα σε βοηθήσει και στην ενήλικη ζωή σου», υπογραμμίζει η διαιτολόγος  διατροφολόγος, Φαίη Καλλίδου, η οποία και προσκεκλημένη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής μίλησε σε ειδική εκδήλωση στην πόλη μας για τη διατροφή σε σχέση με τη σχολική επίδοση. Η  εκδήλωση οργανώθηκε με τη στήριξη της περιβαλλοντικής ομάδας, που φέτος έχει ως θέμα την αγωγή υγείας κι εστιάζει στη διατροφή κι άσκηση, ενώ συμμετείχαν και τέσσερις μαθητές που διάβασαν αποσπάσματα των εργασιών τους. Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπεύθυνος των προγραμμάτων, Κλεόβουλος Ηλιάδης,  ενώ στο τέλος απαντήθηκαν κι ερωτήσεις του κοινού.



Πολλοί ήταν οι γονείς που ανταποκρίθηκαν, προκειμένου να ακούσουν από τα χείλη της ειδικού θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή. Οι ανάγκες των μαθητών, μάλιστα,  για θρεπτικά συστατικά είναι διπλά αυξημένες, αφενός λόγω της ταχύτατης σωματικής τους ανάπτυξης και αφετέρου γιατί πρέπει να αντεπεξέλθουν πνευματικά  στις απαιτήσεις  του σχολείου. Πολλοί δε γνωρίζουν ότι μάθηση αποτελεί  μια από τις πιο απαιτητικές πνευματικές εργασίες που προϋποθέτει  αυτοσυγκέντρωση και υψηλή ικανότητα αντίληψης.  Για να  έχουν, λοιπόν, υψηλή επίδοση  στα μαθήματα οι μαθητές χρειάζονται  σωστή διατροφή με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, που εξασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια στον οργανισμό τους, χωρίς ωστόσο να τον επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες.

Εκεί η κ. Καλλίδου αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία με τα κυλικεία και τις δυνατότητες επιλογής του παιδιού, υπογραμμίζοντας την ευθύνη των μεγάλων να βγάλουν μέσα από τα  παιδιά  που έχουν ένα πιο οξύ μυαλό όλη την ενέργεια τους, ώστε να έχουν μεγαλύτερη σχολική απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης.

Παρουσίασε τα  νεότερα δεδομένα σε σχέση με παγιωμένες συνήθειες ή και παγιωμένες αντιλήψεις της ελληνικής κουλτούρας. Λένε πχ, πιες χυμό στις εξετάσεις για να γράψεις καλύτερα ή φάε σοκολάτα γιατί βοηθάει. Όλα αυτά δεν αποτελούν τη μαγική συνταγή, ενώ έδωσε ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο για τα παιδιά, τι μπορούν οι γονείς τους να τους προμηθεύουν, είτε από το σπίτι – είτε από κάποιο φούρνο και γενικά το μεσημεριανό τους, το βραδινό τους, πώς πρέπει να είναι συνδυασμένο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη και καλύτερη απόδοση στις απαιτήσεις του διαβάσματός τους.



Η κ. Καλλίδου φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm μιλώντας για το θέμα, που πρέπει να το αντιμετωπίσουν ουσιαστικά οι γονείς εφαρμόζοντας  ένα πλάνο διατροφής.

Βλέπουμε ότι το θέμα είναι επίκαιρο, καθώς και το υπουργείο παιδείας σκέφτεται να αλλάξει το περιεχόμενο  των προσφερόμενων ειδών στα σχολικά κυλικεία.
-Είναι λογικό, γιατί ακόμη το υπουργείο Παιδείας ή κάποιος ειδικός δεν έχει μπει μέσα στους χώρους αυτούς, επομένως ο κάθε υπεύθυνος κυλικείου έπαιρνε τρόφιμα από όπου ίσως οικονομικά τον συνέφερε ή έφευγαν παραπάνω από τα παιδιά, επομένως δεν υπάρχει κάποιος ανώτερος φορέας, που να λέει ότι πρέπει αυτά να υπάρχουν.

Θεωρείτε ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να ετοιμάζουν κάτι από το σπίτι και να το παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο;

-Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο αυτή λύση. Μπορεί το παιδί να πάρει κάτι πάρα πολύ θρεπτικό και υγιεινό, γιατί εμείς προσπαθούμε οι θερμίδες που παίρνουμε να είναι θρεπτικές. Να περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που μας βοηθάνε. Μπορεί κάλλιστα αυτό ένα παιδί να το προμηθευτεί και από τον φούρνο. Θα έλεγα ότι η χειρότερη επιλογή για κάποιο παιδί είναι τα προϊόντα τα έτοιμα με τα πάρα πολλά συντηρητικά. Από τον φούρνο, πλέον, στις μέρες μας μπορούμε να βρούμε πάρα πολλά πράγματα που μπορεί ένα παιδί να φάει, γιατί καταλαβαίνω και τον χρόνο των γονέων που είναι πολύ πολύτιμος το πρωί και φυσικά, πάρα πολύ λίγος για να ετοιμάσει κάτι για το παιδί. Υπάρχουν πάρα πολλές εναλλακτικές για κάποιο παιδί και φυσικά και τεράστιες επιλογές, τις οποίες οι γονείς δε θέλουν να τις δουν, όχι όμως ότι δεν υπάρχουν και μπορεί να είναι και εύκολες.

Μέχρι τώρα οι γονείς λόγω χρόνου, ίσως έβαζαν σε δεύτερη μοίρα τη διατροφή του παιδιού στο σχολείο. Η σωστή διατροφή, όταν μάθει ένα παιδί να τρέφεται σωστά από μικρό, δημιουργεί και ένα είδος παιδείας και κουλτούρας και στον τρόπο διατροφής του; Μήπως, έτσι, καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε και την παιδική παχυσαρκία, που είναι έντονη στην Ελλάδα;
-Εννοείται, γιατί σ’ αυτή την ηλικία δημιουργούνται όλες μας οι συνήθειες, είτε αυτό λέγεται διατροφή, είτε παιδεία και τα λοιπά. Επομένως, αν από μικρός μάθεις πώς να τρως σωστά, αυτό φυσικά θα σε βοηθήσει και στην ενήλικη ζωή σου, γιατί μου λένε να ξέρεις τα γονίδια, τα γονίδια υπάρχουν, είναι λογικό σε κάποιους ανθρώπους να παίζουν καθοριστικό ρόλο, απλά τα γονίδια πρέπει να βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να εκφραστούν. Μπορεί όλοι μας κατά  ένα μεγάλο ποσοστό να έχουμε γονίδια παχυσαρκίας μέσα μας, αν όμως εγώ δεν τα βοηθήσω αυτά τα γονίδια μέσω μιας όχι και τόσο καλής διατροφής ή μη κάνοντας καθόλου άσκηση σε όλη μου την ζωή, τότε αυτά τα γονίδια θα βγουν. Μπορεί να μη βγουν στα 30, αλλά μπορεί να βγουν στα 20 ή στα 40, αλλά αν προσπαθώ, κάνω μια σωστή διατροφή, γυμνάζομαι και κάνω και άλλα πράγματα, αυτά τα γονίδια μπορεί να μην εκφραστούν στον βαθμό που θα εκφραζόταν».
Πραγματικά, ήταν πολύ θετική η πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου που θα συνεχίσουν και με άλλα θέματα προσέγγισης, όπως θα πει η πρόεδρος, Στέλλα Μάντσιου, ενώ τα έσοδα της εκδήλωσης είχαν ανθρωπιστικό, φιλανθρωπικό στόχο.


Συμβουλές διατροφής για μαθητές από τον Πανελλήνιο σύλλογο Διαιτολόγων-Τεχνολόγων
Διατροφής

1 Τα παιδιά δεν πρέπει να φεύγουν  για το σχολείο νηστικά, καθώς σύμφωνα με ελληνική μελέτη, όσα δεν τρώνε πρωινό,  ζυγίζουν 3 κιλά παραπάνω. Μια πρόταση για βιαστικούς μαθητές, ώστε να διατρέφονται σωστά τα παιδιά είναι  3 απλά μπισκότα και ένα ποτήρι  ημι-αποβουτυρωμένο γάλα.

2 Αν οι γονείς απουσιάζουν στην εργασία τους  την ώρα  που γυρνούν στο σπίτι οι μαθητές,  είναι προτιμότερο  να αφήνουν το φαγητό για τα παιδιά τους ήδη σερβιρισμένο σε  ατομικές μερίδες στον φούρνο. Κι αυτό, γιατί    τα άλλα άτομα που μπορεί να είναι στο σπίτι εκείνη την ώρα όπως η  γιαγιά, ο παππούς ή η οικιακή βοηθός  σερβίρουν κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερη  ποσότητα φαγητού από τη συνιστώμενη.

3 Αν οι μαθητές αθλούνται, χρειάζονται έξτρα ενέργεια, που παρέχεται από μικρά γεύματα. Τα γεύματα αυτά καλό είναι να καταναλώνονται τουλάχιστον μια ώρα πριν την άθληση και μισή με μια ώρα μετά το τέλος της προπόνησης.  Οι κανόνες για τη σωστή διατροφή των  μαθητών  απαγορεύουν να πηγαίνουν οι μαθητές νηστικοί  στην προπόνηση, γιατί  έτσι ωθούνται στην λαιμαργία. Επίσης, οι μαθητές δεν πρέπει να πηγαίνουν για σπορ διψασμένοι,  γιατί  από την απώλεια  ηλεκτρολυτών καταπονείται  ο οργανισμός τους, ενώ παράλληλα, κινδυνεύουν να υποστούν  αφυδάτωση.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr