Με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα η ΑΕ Κομοτηνής

Με την πρόεδρο του συλλόγου Νερατζούλα Μαγαλιού καταγράφουμε το έθιμο
Τί κι αν είχε ψιλόβροχο και ο καιρός δεν έμοιαζε σε τίποτα ...Ιούνιο, παρόλα αυτά οι γυναίκες - μέλη του συλλόγου Γυναικών Σαπών αναβίωσαν - όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια - το έθιμο του Άη Γιάννη του Κλήδονα. Μπορεί το έθιμο να μην αναβίωσε στην πλατεία της κωμόπολης, αλλά στην έδρα του συλλόγου, ώστε να υπάρχει και στέγη για το φαγητό, παρόλα αυτά ...η παράδοση τιμήθηκε ως πρέπει.
Τα μέλη του συλλόγου, το βράδυ του Σαββάτου στις Σάπες, έφεραν τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια που είχαν φτιάξει τότε, για να τα κάψουν σύμφωνα με το έθιμο. "Όπως λέει και το τραγούδι: Ανάβουμε φωτιές στις γειτονιές του Άη Γιάννη. Τα παιδιά, και οι ελεύθεροι πηδούν από την φωτιά και λένε: Έξω οι ψήλοι και οι κοριοί και του χρόνου να 'μαστε γεροί. Το έθιμο έχει δύο σκοπούς, πρώτον είναι θέμα υγείας και δεύτερον οι ελεύθερες κοπέλες παίρνουν ...το αμίλητο νερό, το σκεπάζουν και την επόμενη μέρα το ανοίγουν. Και λένε ότι μπορείς να δεις μέσα στο νερό το πρόσωπο αυτού που αγαπάς", διηγείται σχετικά η πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Σαπών Νερατζούλα Μαγαλιού, και μας εξηγεί ότι "το έθιμο το κάναμε πιο παλιά με τον Οδηγισμό και τώρα εδώ και πέντε - έξι χρόνια το αναβιώνουμε με τον σύλλογο".
"Φέτος μας τα χάλασε ο καιρός, πέρσι το κάναμε στο κέντρο, γι' αυτό και το αναβιώνουμε εδώ στον σύλλογο", θα μας πει για την αιφνίδια αλλαγή τοποθεσίας. Στο έθιμο συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι, ενώ το παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, από κοινού με τον αντιδήμαρχο Μπάμπη Τσάτσα.
Ανατρέχοντας σε επιπλέον στοιχεία για το έθιμο, μαθαίνουμε πως το προσωνύμιο "Κλήδονας" προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "κλήδων" που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής. Ουσιαστικά ο "Kλήδονας" σχετίζεται με μια λαϊκή μαντική διαδικασία, η οποία λέγεται ότι αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.
Ο Άη Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη και γι' αυτό έπρεπε από την παραμονή οι κάτοικοι του χωριού να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικιακές δουλειές τους. Επίσης ο Αϊ Γιάννης αποκαλείται και Ριγανάς, επειδή την ημέρα αυτή έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη, η οποία έπρεπε να συλλεχθεί πρωί-πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου, αφού πίστευαν, ότι έτσι είχε μαγική δύναμη.
Συγκεντρώθηκαν χρήματα για τα παιδικά χωριά SOS
Άξιο αναφοράς είναι πως το περασμένο διάστημα, μέλη του συλλόγου πούλησαν χειροποίητο λικέρ προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα, τα οποία και χάρισαν στη νέα δομή των παιδικών χωριών SOS στις Σάπες.
Η κα Μαγαλιού, εκτός από την παραπάνω είδηση, μας ενημερώνει και για τις υπόλοιπες δράσεις του συλλόγου:
"Έχουμε συμμετοχή, παρά τον καιρό και τα πολλά γεγονότα στην περιοχή, όπως ο γάμος και το πανηγύρι στο Κίζαρι, δηλαδή πιστεύω ότι ο κόσμος αγκαλιάζει την εκδήλωση, όπως κι όλες τις εκδηλώσεις που κάνουμε κι αφορούν ήθη κι έθιμα, όπως η γιορτή της γυναικοκρατίας στις 8 του Γενάρη που είναι ένα παραδοσιακό έθιμο της Ανατολικής Θράκης, η γιορτή της μητέρας, της γυναίκας, τα παραδοσιακά μας θρακιώτικα κάλαντα για την Παναγιά, η ημέρα αγάπης, κι άλλα πολλά, όπως οι συμμετοχές μας σε εκδηλώσεις του Δήμου".





Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News