Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (23-04-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Όσα δήλωσαν ο αντιπρύτανης Έρευνας & Καινοτομίας Γιώργος Μπρούφας και το μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΔΠΘ Μαρία Μιχαλοπούλου
Με μεγάλη συμμετοχή στην παρακολούθηση φοιτητών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 10 Μαρτίου η έναρξη για προσέλευση και εγγραφές του προγράμματος Innovation Generator. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Κόμβου Καινοτομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που έχει σχεδιαστεί για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της καινοτομίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μέσα από την ενθάρρυνση και αξιοποίηση της έρευνας και την υποστήριξη καινοτόμων ιδεών, σχεδίων και ομάδων. Φέτος ενεργοποιείται εκ νέου, μετά από το 2023, και της Mantis Beyond Innovation, το οποίο είναι ένα 360 Tech Innovation Agency και λειτουργεί ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και Innovation Enabler του προγράμματος για την ενεργοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας, την επιχειρηματική εκπαίδευση των συμμετεχόντων αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των αναπτυσσόμενων λύσεων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα περάσει από Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Ξάνθη Καβάλα και Δράμα, δηλαδή όλες τις πόλεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Οι ιδέες γίνονται πράξεις
Ο αντιπρύτανης ΔΠΘ Έρευνας & Καινοτομίας και υπεύθυνος του προγράμματος Γιώργος Μπρούφας, ανέφερε πως το Innovation Generator αξιοποιείται μέσα από ένα πρόγραμμα «Πανεπιστήμια Αριστείας», το οποίο προκηρύχτηκε πέρσι τον Απρίλιο και παραχώρησε στο πανεπιστήμιο οικονομική υποστήριξη, μέσα από το αρμόδιο Υπουργείο. «Φιλοδοξία μας είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες ώστε να γίνει ένας θεσμός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Μπρούφας.
Η Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΔΠΘ, δήλωσε πως «το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από ό, τι φανταζόμαστε» προσθέτοντας ότι μέσω αυτού του προγράμματος οι φοιτητές μπορούν να εξελίξουν τις ιδέες τους σε κάτι πιο γόνιμο και παραγωγικό. Δεν παρέλειψε να αναφέρει την επιτυχία πέντε ομάδων οι οποίες είχαν καταφέρει να μπουν στον κύκλο της «Θερμοκοιτίδας», καθώς και μία ομάδα η οποία κατάφερε να φτάσεις επιτυχημένους 30 under 40 καθώς η ιδέα της προχώρησε πολύ.
Τί είναι το Το DUTh Innovation Generator;
Πρόκειται για ένα δίμηνο πρόγραμμα καινοτομίας που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του Πανεπιστημίου να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Σκοπός του προγράμματος είναι η γέννηση και η ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε 3+1 θεματικές ενότητες από ομάδες φοιτητών/-τριών και ερευνητών/-τριών του ΔΠΘ καθώς και η καλλιέργεια επιχειρηματικών δεξιοτήτων μέσα από Bootcamp Trainings και Mentoring Sessions. Στο τέλος του Προγράμματος οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ένα Pitching Competition και οι καλύτερες ομάδες θα διεκδικήσουν έπαθλα καθώς και την δυνατότητα συμμετοχής στο «Venture Builder», ένα Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Ωρίμανσης για την περαιτέρω ανάπτυξη των ιδεών τους και την προετοιμασία τους για ίδρυση startup.
Γιατί να συμμετέχει κανείς;
Μέσα από το πρόγραμμα αποκτά κανείς επιχειρηματική κατάρτιση, καθώς έχει πρόσβαση σε εργαλεία και σε σεμινάρια καινοτομίας που θα βοηθήσουν στη εξέλιξη της ιδέας του. Επιπρόσθετα οι ιδέες του θα διαμορφωθούν με όσο το δυνατόν πιο κατάλληλο τρόπο μέσα από έμπειρους αναλυτές και θα υπάρχει η ευκαιρία για γνωριμία με εκπροσώπους της αγοράς. Φυσικά, το έπαθλο είναι η πρόσβαση σε επιπλέον προνόμια και δυνατότητα συμμετοχής σε Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Ωρίμανσης για την ίδρυση startup για τις καλύτερες ομάδες.
Ομιλίες πραγματοποίησαν οι: Χρήστος Νικολούδης, Founder & CEO at Mantis Beyond Innovation - Επικεφαλής Έρευνας για την Καινοτομία της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Βασίλης Αθανασιάδης, Business Creation & Strategy Manager, Mantis Beyond Innovation, Νίκος Αγγελλούσης, Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Αθανάσιος Χατζηνικολάου, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Δημήτριος Δημητρίου- Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Πέτρος Σελέκος- Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής, Ελισσάβετ Γκανιάτσου- Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημήτρης Χούφτερης- Founder at Orycto.
Οι φάσεις του προγράμματος αναλυτικά:
Φάση 1 - Εκδήλωση Ενδιαφέροντος- Έως 26/03
Γνωριμία με σύγχρονες προκλήσεις και εφαρμογές από εκπροσώπους της αγοράς και ειδικούς, δημιουργία μιας καινοτόμου ιδέας και δήλωση συμμετοχής.
Φάση 2 - Επιχειρηματική Κατάρτιση-31/03 - 03/04
Μια εβδομάδα ολοήμερων πρακτικών εκπαιδεύσεων για την διαμόρφωση ομάδων και καινοτόμων ιδεών μέσα από σεμινάρια και mentoring.
Φάση 3 – Συμβουλευτική-10/04 - 12/05
Μια εβδομάδα ολοήμερων πρακτικών εκπαιδεύσεων για την διαμόρφωση νέων καινοτόμων ιδεών μέσα από σεμινάρια και workshops.
Φάση 4 - Τελικός Διαγωνισμός-13-15/05
Συνέχισε στη φάση ωρίμανσης και επικύρωσης για να δοκιμάσεις πρακτικά όσα έμαθες. Έμπειροι σύμβουλοι και ειδικοί θα είναι δίπλα σου για να σε κατευθύνουν.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News