Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Είναι γενική απαίτηση η εξιχνίαση, ανακάλυψη και τιμωρία του οικονομικού εγκλήματος» είπε ο Δημήτριος Κανελόπουλος, γενικός διευθυντής της σχολής και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Τις εργασίες του τριήμερου σεμιναρίου κήρυξαν χθες το πρωί ο Δημήτριος Κανελόπουλος, γενικός διευθυντής της σχολής και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο Ιωάννης Τέντες, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Ιωάννης Καραβοκύρης, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, διευθύντρια επιμόρφωσης Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, o αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, πρόεδρος Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και ο πρύτανης του ΔΠΘ, Κώστας Ρέμελης Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Επικεφαλής στη β’ και γ΄ συνεδρίαση που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο με ενδιαφέρουσες θεματικές είναι ο Ιωάννης Τέντες, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Δημήτριος Κανελόπουλος, γενικός διευθυντής της σχολής και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου
Ως «σπασμωδική» χαρακτήρισε τη στάση του Έλληνα ποινικού νομοθέτη απέναντι στο φαινόμενο που περιγράφεται με τον γενικό όρο «οικονομικό έγκλημα» ο Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, πρόεδρος Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Παρουσίασε, μάλιστα, ως παράδειγμα τα φορολογικά αδικήματα, λέγοντας ότι: «οι αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις δημιούργησαν στον χώρο τους ένα κυριολεκτικό χάος, έτσι ώστε το έργο της νομολογίας που καλείται να ερμηνεύσει και να εφαρμόσει τις αλλοπρόσαλλες αυτές ρυθμίσεις να εμφανίζεται σισύφειο». Ο κ. Χαραλαμπάκης αναφέρθηκε και σε μία σειρά από ζητήματα διαχρονικού κυρίως δικαίου, που ανακύπτουν σε σχέση με τα «κλασσικά» εγκλήματα με την ευρεία έννοια οικονομικό αντικείμενο, όπως η πλαστογραφία, η απάτη και η υπεξαίρεση.
Δωροδοκία, διαφθορά, φορολογική αδιαφάνεια
Τις εργασίες του σεμιναρίου κήρυξε ο πρύτανης του ΔΠΘ, Κωνσταντίνος Ρέμελης, σημειώνοντας ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η Εθνική Σχολή Δικαστών έπραξαν άριστα επιλέγοντας το συγκεκριμένο επιστημονικό θέμα, ως αντικείμενο εργασιών του επιμορφωτικού σεμιναρίου. Ο κ. Ρέμελης ανατρέχοντας σε πρόσφατες διεθνείς έρευνες, διαπίστωσε ότι το οικονομικό έγκλημα εκδηλώνεται στη χώρα μας σε τρεις μορφές, της δωροδοκίας, της διαφθοράς και της φορολογικής αδιαφάνειας. Η σημαντικότερη, όμως, διαπίστωση είναι ότι το οικονομικό έγκλημα και στις τρεις αυτές μορφές προκαλεί πολύ σημαντικές συνέπειες στις σχέσεις του πολίτη με το κράτος. Επίσης ο πρύτανης διαπίστωσε ότι «η χώρα μας κατέχει μια καθόλου ζηλευτή θέση στην παγκόσμια κατάταξη της διαφθοράς. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα ζήτημα όχι μόνο της δικαιοσύνης, αλλά και της κοινωνίας μας γενικότερα η αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος. Επίσης, μελετώντας ένα πολύ ενδιαφέρον σύγγραμμα της πολύ γνωστής πλέον Γαλλίδας ανακρίτριας που διεξήγαγε όλες τις ανακρίσεις για τα οικονομικά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Γαλλία 10 περίπου χρόνια πριν, καταλαβαίνω ότι δεν αρκεί η ενεργοποίηση της δικαιοσύνης.
Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί όλη η κοινωνία, διότι είναι αυτή που τελικώς πληρώνει το κόστος», κατέληξε ο πρύτανης του πανεπιστήμιου, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες του σεμιναρίου.

Την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν θεματικές όπως: «Το οικονομικό έγκλημα μετά τη Συνθήκη της Λισσαβώνας», «Οικονομικά εγκλήματα: ανάμεσα στην απευθείας κλήση και το βούλευμα του Συμβουλίου», «Δικαστική συνεργασία – διεθνείς προεκτάσεις», «Το οικονομικό έγκλημα στην Ελλάδα σήμερα».
Τις εργασίες παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Καλαμίδας, ο Ιωάννης Τέντες, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Ιωάννης Καραβοκύρης, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, διευθύντρια επιμόρφωσης Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, o αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλοι. Οι εργασίες του σεμιναρίου συνεχίζονται σήμερα και αύριο στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΔΠΘ.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News