Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
"Οι γεύσεις έχουν μνήμες και η παράδοση είναι ο πολιτισμός μας", αναφέρει η Πόντια μαγείρισσα Ευθυμία Παντελίδου
Δεκαέξι ποντιακά πιάτα, μας περίμεναν το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου στο Θρυλόριο. Εκεί, στήθηκε ένα υπαίθριο ...Master Chef κι εμείς επιβραβεύσαμε τον ουρανίσκο μας, όπως κι όλοι όσοι βρέθηκαν στο Θρυλόριο, με ...16 πιάτα! Εκατοντάδες μέλη συλλόγων, μαζί με παρευρισκόμενους, βρέθηκαν στον οικισμό, προκειμένου να μαγειρέψουν, παρακολουθήσουν και, φυσικά, να γευτούν το 3ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας.
Η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Κερασούντα και Το Γαρς" αποτελεί μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της ποντιακής κουζίνας, μέσα από έναν διαγωνισμό μαγειρικής, σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.
Η τρίτη χρονιά ήταν, μέχρι στιγμής, και η πιο επιτυχημένη, με ευρεία συμμετοχή και αυξημένες προσδοκίες για την ερχόμενη! "Κάθε χρόνο η εκδήλωση μεγαλώνει και μας δείχνει τα σημάδια της επιτυχίας για το μέλλον. Μιλώντας με τα σωματεία όλης της Ελλάδας, εισέπραξα τον ενθουσιασμό τους, άρα του χρόνου θα είναι ακόμη περισσότερα", επιβεβαιώνει σχετικά η πρόεδρος Χρύσα Μαυρίδου και μιλάει για την αξία της γαστρονομίας ως δύναμη διάδοσης της παράδοσης. "Όλοι οι άνθρωποι εδώ υπηρετούν τον πολιτισμό, είναι εδώ με δικά τους έξοδα, και θέλουν να προβάλλουν την ποντιακή κουζίνα και διατροφή, για να την εισάγουμε ως υγιεινή γαστρονομική πρόταση στον σύγχρονο κόσμο και στη σύγχρονη νοικοκυρά ως μια γρήγορα λύση, μιας και η μαγειρική μας είναι λιτή χωρίς πολλά ...τερτίπια, αλλά με υλικά αγνά, νόστιμα κι απαραίτητα! Ακόμη και το βούτυρο, το προσφέρουμε ισορροπημένα στις οικογένειές μας", αναφέρει. Πυροσκί, σουρβά, σαρμαδάκια, φασούλε, και πολλά άλλα φαγητά, ήταν μεταξύ των δεκαέξι πιάτων, όπου "από μια μπουκιά από το καθένα, ο κόσμος θα μείνει χορτασμένος", όπως κατέληξε η κα. Μαυρίδου. Στην παρουσίαση της βραδιάς ήταν η Πόντια ηθοποιός Βούλα Γεωργιάδου!
Φυσικά, τον πρώτο λόγο στη διοργάνωση είχαν οι σύλλογοι και οι μάγειρές τους. Μαγείρισσα στον σύλλογο Ποντίων χορευτών Καβάλας, η Μαρία Αθανασιάδου, δίνει τη δική της πρόταση που ακούει στο όνομα ...κιντέατα. "Μαγειρεύουμε κιντέατα, ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά του Πόντου και, συγχρόνως, ένα φαγητό φάρμακο. Είναι φάρμακο, λόγω των ιδιοτήτων της πρώτης ύλης, που είναι οι τσουκνίδες. Εξ ου και η εμφάνισή του! Ακόμη έχει σκόρδο, φρέσκο δυόσμο, καλαμποκίσιο αλεύρι, αλάτι και λίγο κόκκινο πιπέρι", μας λέει και, μολονότι το πρασινωπό χρώμα δεν μας έλκει, τελικά δοκιμάζουμε και είναι πολύ νόστιμο. Όταν τη ρωτάμε πόσα χρόνια μαγειρεύει, σκέφτεται πότε άρχισε, γιατί μαγειρεύει 35 χρόνια, δηλαδή από τα 14 της. "Μαγειρεύω από πολύ μικρή, γιατί θέλω μέσα από τις γεύσεις να διατηρηθεί η παράδοση. Η κόρη μου μου λέει ότι θέλει να της μάθω να μαγειρεύει, και κάπως έτσι έμαθα εγώ από τη δική μου μητέρα, κι εκείνη από τη γιαγιά μου. Γι' αυτό είναι σημαντικό πως έχουμε νέο κόσμο στον σύλλογο και γι' αυτό συμμετάσχουμε σε όλες αυτές τις δράσεις", καταλήγει η μαγείρισσα.
Κι αν τα 35 χρόνια εμπειρίας σας φαίνονται πολλά, η Ευθυμία Παντελίδου από τον σύλλογο Νίψας Αλεξανδρούπολης, μπορεί δειλά-δειλά να φτάνει στην 'τρίτη ηλικία', παρόλα αυτά συνεχίζει να μαγειρεύει, κι αυτή πολύ νόστιμα. "Όλα τα χρόνια της ζωής μου θυμάμαι αυτά τα φαγητά. Με αυτά μεγαλώσαμε, γι' αυτό και προσπαθούμε να τα διατηρήσουμε και να τα μεταφέρουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Συμμετάσχουμε κάθε χρόνο στην εκδήλωση", μας εξηγεί και τονίζει την αξία της γαστρονομίας σε σχέση με την παράδοση. "Οι γεύσεις έχουν μνήμες και η παράδοση είναι ο πολιτισμός μας. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας και να τη μεταφέρουμε στους νεότερους. Γι' αυτό δίνουμε βήμα στους νέους, όπου τελευταία όλο και περισσότερο κλίνουν προς την παράδοση", αναδεικνύει με νοσταλγία.
ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Κάθε σύλλογος μαγείρεψε από ένα φαγητό, το οποίο έκρινε η κριτική επιτροπή, δίνοντας τρία βραβεία, ενώ το 'μπόνους' βραβείο ήρθε από το κοινό, το οποίο κλήθηκε κι αυτό να αποτυπώσει την προτίμησή του στην κάλπη.
Οι Νίκος Λυγερός, Ελένη Βασιλειάδου, Θανάσης Σαββίδης, Κική Εμμανουηλίδη, Νίκος Αλμπάνης, Ελένη Τομπουλίδου, Ανέστης Αρουτσίδης, Σάββας Βακιρτζής απάρτιζαν την κριτική επιτροπή, κι έδωσαν τα βραβεία τους ως εξής:
Ο αλευρίσιος χαλβάς Αργυρούπολης, από το Σύλλογο Ποντίων Καλαμαριάς, ήταν το πρώτο φαγητό που βραβεύθηκε από τους κριτές. Το δεύτερο βραβείο έλαβε το φαγητό κανωμένον σορβά του Ακνταγμαντέν, από τον σύλλογο Ποντίων Κρωμνικού Ξάνθης, και το τρίτο βραβείο το φαγητό πορτζ, από τον σύλλογο Ακρίτες Κρωμνικού Δράμας. Το βραβείο κοινού κέρδισε η μακαρίνα Τραπεζούντας από το σύλλογο Λευκόπετρας Ξάνθης.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News