Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Πραγματοποιήθηκε το πρώτο μάθημα ποντιακής γαστρονομίας με πάνω από 10 συμμετέχουσες με πιάτο τα «τσιριχτά» και «κερκέλια»
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» πραγματοποίησε με επιτυχία το πρώτο μάθημα Ποντιακής Γαστρονομίας την Τετάρτη 5 Απριλίου το απόγευμα στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου. Το πρώτο έδεσμα που μαγείρεψαν πάνω από 10 γυναίκες του χωριού ήταν τα λεγόμενα «φουσκωτά» ή αλλιώς «τσιριχτά» και «κερκέλια».
Με μεγάλο κέφι και μεράκι όλες οι συμμετέχουσες ακολούθησαν τις οδηγίες των δύο μεγαλύτερων Κούλας Σιδηροπούλου και Ελευθερίας Μαυρίδου που έδειξαν πως πρέπει να γίνονται τα ποντιακά «τσιριχτά» και «κερκέλια». Η μαγείρισσα Κούλα Σιδηροπούλου μιλώντας για τα «κερκέλια» που έφτιαχνε είπε πως φτιάχνονται και μοιράζονται στα παιδιά σύμφωνα με την παράδοση, είναι πασχαλινά κεράσματα, που φτιάχνονται το Σάββατο του Λαζάρου και μοιράζονται στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων. Τα συστατικά είναι μαγιά, νερό και αλεύρι που στη συνέχεια γίνονται μια σφιχτή ζύμη.
Η ποντιακή γαστρονομία στο επίκεντρο
Η πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου είπε πως η ιδέα υπήρχε ακόμα από τότε που ξεκίνησαν οι μέρες ποντιακής γαστρονομίας την εορτή της Αγίας Μαρίνας. «Στο πλαίσιο αυτό σκεφτήκαμε να κάνουμε μαθήματα, γιατί αυτό το κομμάτι της παράδοσης πρέπει να το στηρίξουμε όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, μιας και δεν υπάρχει πλέον ούτε η πρώτη αλλά ούτε η δεύτερη γενιά που θα μαγειρεύει στο σπίτι τα ποντιακά εδέσματα και έτσι θα μάθουν και οι επόμενες γενιές» δήλωσε η κα Μαυρίδου.
Χαρακτήρισε τον εαυτό της ως «τυχερή», καθώς μεγαλώνοντας είχε την ευκαιρία να έχει στο τραπέζι της γεύσεις από τον Πόντο. «Υπάρχει ο φόβος ότι εάν φύγουν οι γιαγιάδες μας, αυτές οι γεύσεις δεν θα μαγειρεύονται. Εμείς ως Σύλλογος έχοντας ως στόχο να διαθέσουμε κάθε κομμάτι της παράδοσής μας, αποφασίσαμε να δώσουμε την ευκαιρία στις νέες γενιές να μυρίσουν, να γευτούν και να μάθουν πως παρασκευάζονται τα εδέσματα. Έτσι θα μπορούν να τα εντάξουν με τον δικό τους τρόπο στο καθημερινό τους τραπέζι» σημείωσε η πρόεδρος. Ο σχεδιασμός αυτών των μαθημάτων είναι μια με δύο φορές τον μήνα να γίνονται τα μαθήματα, με καινούργιες συνταγές, που θα περιλαμβάνει και μαγειρευτά φαγητά. Μάλιστα στάθηκε στο γεγονός ότι μέσω του διαγωνισμού γαστρονομίας που διοργανώνει ο Σύλλογος έχουν γίνει γνωστές συνταγές που δεν ήταν ευρέως διανεμόμενες και έχουν καταγραφεί. Για αυτόν τον λόγο «έχουμε σκοπό να καλέσουμε και ανθρώπους από άλλα μέρη, αρκεί φυσικά να ανταποκριθούν».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News