ΕΠΣ Θράκης: Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σβυντρίδης

Αυτή την περίοδο που υπήρχαν σταφύλια μούστος και γινόταν στην πατρίδα τρικούβερτα γλέντια
Οι Αρκαδιουπολίτες πάνε κάθε χρόνο στο Λουλέ Μπουργκάς, θα πει η πρόεδρος Χρυσούλα Βλαχοπούλου Γούλα, λέγοντας ότι ο σύλλογος κάνει το δικό του ετήσιο προσκύνημα διατηρώντας κοντά του τα 200 δραστήρια μέλη του που επιδιώκουν να γνωρίζουν τις παραδόσεις. Έτσι φέτος έγινε για πρώτη φορά και η γιορτή της μουσταλευριάς στην Κομοτηνή όπου συμμετείχαν τα μέλη του συλλόγου. Στις 8 Σεπτεμβρίου γίνεται η αρτοκλασία επειδή είναι το γενέθλιο της Θεοτόκου, και αναβιώνουν έθιμα όπως και τα κάλαντα των Χριστουγέννων με τα φαναράκια κι άλλες θρησκευτικές γιορτές.
«H μουσταλευριά είναι ένα υγιεινό, μυρωδάτο , παραδοσιακό γλυκό του φθινοπώρου που φτιάχνεται σ’ όλη την Ελλάδα κι επειδή η περιοχή του Λουλέ Μπουργκάζ είχε πολλά σταφύλια γινόταν γλέντια στα σπίτια και σκεφθήκαμε να την αναβιώσουμε. Μας έδωσαν την συνταγή κι επειδή δεν υπάρχει πάντα μούστος χρησιμοποιούν το πετιμέζι και φτιάχνεται με νισεστέ γιατί ήταν το γλυκό της εποχής τότε και το στολίζαν με καρύδι και σουσάμι. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούσαν να το καταναλώσουν και αυτοί που έχουν ζάχαρο» θα μας πει. Ο σύλλογος πάντως έχει όλη την διάθεση να αναβιώνει έθιμα καλώντας τα μέλη και φίλους του να συμμετέχουν.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα του «Χ» από την εκδήλωση του συλλόγου σε κέντρο της πόλης μας
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News