Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο | xronos.gr
ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΛΙΒΥΗΣ

Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο

10/12/19 - 10:00

Η ανάλυση του βουλευτή ΝΔ Άγγελου Συρίγου στο ράδιο Χρόνος 87.5fm

Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί με κάθε ευκαιρία στο Αιγαίο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πραγματοποιώντας συμφωνίες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και διαστρεβλώνοντας την ιστορία.

Πρόκληση της Τουρκίας: 

Μην ξεχνάτε ότι σας ρίξαμε στο Αιγαίο το 1922

Η Τουρκία ανέβασε ξανά τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, λίγες ώρες μετά την σκληρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης η οποία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν έχει καμία αξία.

Αφορμή αποτέλεσαν όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας την Παρασκευή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι «η Γενοκτονία στον Πόντο και στην Μικρά Ασία -ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών.

Όπως και από την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο κύκλος αυτός οφείλει να διευρυνθεί και για αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο η κυβέρνηση -όπως σας είχα δεσμευθεί στις 19 Μαΐου- κινείται μεθοδικά».

Δύο ημέρες αργότερα, την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε σε υψηλούς και προκλητικούς τόνους δια του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε». Συνεχίζοντας τους ανιστόρητους ισχυρισμούς του το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα «να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία».

Λιβύη: Προχωρά στην επικύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία
Στην εφαρμογή της συμφωνίας για την Ανατολική Μεσόγειο είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και η Λιβύη. Μετά από ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν ότι η συμφωνία προχωράει κανονικά από τουρκικής πλευράς, και το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης έκανε γνωστό το πράσινο «φως» στη διμερή συμφωνία, που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης ‘Εθνικής Συμφιλίωσης’ της Λιβύης ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία και τους κρατικούς θεσμούς να προβούν στην εφαρμογή των μνημονίων, που υπέγραψε η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Αλ Σαράζ με την Τουρκία για την Στρατιωτική Συνεργασία και την Οριοθέτηση Ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στην ανατ. Μεσόγειο, αμέσως μετά την επικύρωσή τους. Τα μνημόνια αναμένεται ωστόσο να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Λιβύης στις αρχές του 2020.

«Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ούτε παρενοχλεί τα δικαιώματα και το δίκαιο των άλλων χωρών», δήλωσε από πλευράς του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μετά την υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι είναι μία συμφωνία που υπογράφηκε με βάση το διεθνές δίκαιο από δύο κυρίαρχες χώρες.

Ν. Δένδιας: Η Τρίπολη εκβιάστηκε για να υπογράψει τη συμφωνία με την Τουρκία 
Η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιάστηκε από την Τουρκία και υπέγραψε τη συμφωνία ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών  μίλησε για τη ‘λεπτή’ ισορροπία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας των γειτόνων με τη Λιβύη, αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προχωρούν Τούρκοι αξιωματούχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά της χώρας μας. 

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στον ANT1, αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο κος Δένδιας είπε: «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης  είναι κενή περιεχομένου. Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει ενέργειες να αποτραπεί. Είχα δει για τον σκοπό αυτό τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης και ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιάστηκε από την Τουρκία και υπέγραψε τη συμφωνία. Η χώρα μας θα απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει μέτρα για το δίκαιο της θάλασσας».

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, είπε πως «η στόχευση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, όπως αυτή έχει χαραχτεί από το παρελθόν, θέλει, σε θεωρητικό επίπεδο, μηδέν προβλήματα στα σύνορά της. Ωστόσο, έχει πρόβλημα σε όλα της τα σύνορα. Δεν υπάρχει γείτονας της Τουρκίας που να μην έχει πρόβλημα μαζί της. Εμείς προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας, ας βρουν εκείνοι τις δικές τους προτεραιότητες. Αυτό που τους λέμε, είναι πως οι αυθαιρεσίες δεν τη βοηθούν».

Ο Άγγελος Συρίγος στο ράδιο Χρόνος: «Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι η νέα καραμέλα της Τουρκίας» 
Από όλες τις τουρκικές αιτιάσεις και προκλήσεις, ως προμετωπίδα ανάγεται η συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη και η οποία αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θάλασσα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος, ο οποίος χαρακτηρίζει -μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm- την τουρκολιβυκή συμφωνία ως τη «νέα καραμέλα της Τουρκίας» και εκτιμά ότι η γειτονική χώρα θα «χρησιμοποιήσει κάθε τυπική δυνατότητα που της δίνεται για να τη χρησιμοποιήσει».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κος Συρίγος εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα φτάσει ποτέ σε διεθνές δικαστήριο γιατί «οι ισχυρισμοί της καταρρίπτονται άμεσα» και εξηγεί ότι αυτές οι αιτιάσεις από την Τουρκία είχαν εγερθεί ήδη από το 2010, απλώς τώρα η πολιτική συγκυρία στη Λιβύη εξυπηρέτησε την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας (σ.σ. επειδή η υπό πίεση λιβυκή κυβέρνηση αποζητά τουρκική στήριξη).

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κος Συρίγος σημειώνει ότι η συμφωνία είναι «ακυρώσιμη» και σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, οι κινήσεις της κυβέρνησης διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα: «Έχει αρχίσει ήδη η επαφή με την άλλη κυβέρνηση της Λιβύης, έχει ξεκινήσει στοιχειώδης άμυνα πέριξ της Κρήτης και έχει σταλεί μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα ανεχτούμε γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», λέει ο κος Συρίγος.

Παράλληλα τονίζει ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα και δεν μπορεί να παίζει με αυτά» ενώ επιφυλάχθηκε δηλώσεων στο μέλλον για περαιτέρω κινήσεις που γίνονται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, που προς το παρόν δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr