Αλλαγή χώρου συναυλίας Παύλου Μουζουράκη

Εκπαιδευτικοί με διάθεση ενθάρρυναν νέες πρωτοβουλίες στη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας κερδίζοντας την ανταπόκριση των μαθητών Βραβεύτηκε το 4ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών μαζί με το δημοτικό σχολείο Αγιάσματος ? Πηγές Καβάλας Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών είναι ένα βραβείο το οποίο ενθαρρύνει τις νέες πρωτοβουλίες στο χώρο της εκμάθησης και διδασκαλίας γλωσσών, επιβραβεύοντας τις νέες τεχνικές στη διδασκαλία γλωσσών, διαδίδοντας την ύπαρξή τους και επομένως προωθώντας τις καλές πρακτικές. Το Σήμα απευθύνεται σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης, ανεξάρτητα από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, με επίκεντρο την προώθηση της καινοτομίας στη διδασκαλία γλωσσών. Υποστηρίζοντας καινοτόμα έργα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, το Σήμα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των προδιαγραφών για τη διδασκαλία γλωσσών σε όλη την Ευρώπη. Κάθε χρόνο, το Σήμα απονέμεται στα πιο καινοτόμα έργα εκμάθησης γλωσσών από κάθε κράτος που συμμετέχει στη διαδικασία, την οποία χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω εθνικών κριτικών επιτροπών σε κάθε Κράτος-Μέλος. Οι επιτροπές αυτές αποφασίζουν με βάση λεπτομερή κριτήρια.

Κωνσταντίνα Θεοχάρη καθηγήτρια Γερμανικών στο 4ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής και Παναγιώτης Ζαχόπουλος δάσκαλος Γερμανικών στο δημοτικό σχολείο Αγιάσματος ? Πηγές Καβάλας καμαρώνουν για τη βράβευση των μαθητών τους
Με ένα τέτοιο Σήμα βραβεύτηκε το 4ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής για την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο «Μαθαίνω γερμανικά: Δημιουργώ, συνεργάζομαι, επικοινωνώ», χάρη στην πρωτοβουλία δύο εκπαιδευτικών να επενδύσουν στη δημιουργική συνεργασία μαθητών σχολείων της Κομοτηνής και της Καβάλας. Πρόκειται για την Κωνσταντίνα Θεοχάρη καθηγήτρια Γερμανικών στο 4ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής και τον Παναγιώτη Ζαχόπουλο δάσκαλο Γερμανικών στο δημοτικό σχολείο Αγιάσματος ? Πηγές Καβάλας. Οι δύο εκπαιδευτικοί ενθάρρυναν τη συνεργασία των δύο σχολείων πραγματοποιώντας από κοινού το πρόγραμμα «μαθαίνω Γερμανικά, επικοινωνώ, δημιουργώ». Η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, αλλά με έναν τρόπο ευφάνταστο και ευχάριστο για τους μικρούς μαθητές, ήταν ο στόχος του προγράμματος, είπε μιλώντας στο «Χ» η εκπαιδευτικός από την Κομοτηνή. «Ξεκινήσαμε με απλές ασκήσεις γνωριμίας και τα παιδιά επέλεγαν κάθε φορά τι ήθελε το κάθε σχολείο να κάνει. Εμείς τους δίναμε το θέμα, αλλά η επιλογή ήταν ελεύθερη. Στο 4ο δημοτικό σχολείο η πρώτη μας επαφή ήταν με μια εφημερίδα που δημιουργήσαμε στην γερμανική γλώσσα και ονομάζεται «Η εφημερίδα μας» με διάφορα περιεχόμενα. Τα παιδιά πήραν συνεντεύξεις στα γερμανικά από τον διευθυντή και από εμένα, παρουσίασαν την δασκάλα τους, δημιούργησαν κάποιες ασκήσεις και παρουσίασαν την Κομοτηνή, γιατί μπορεί τα παιδιά στην Καβάλα να μην γνώριζαν κάποια πράγματα για την Κομοτηνή. Πήραν φωτογραφίες από το διαδίκτυο και έτσι έγινε η πρώτη επαφή».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Νικόλαος Δεμερτζής, καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απέμεινε τα βραβεία σε ειδική εκδήλωση στην Καβάλα
Το πρόγραμμα εξελίσσονταν παράλληλα και στο δημοτικό σχολείο Αγιάσματος ? Πηγές Καβάλας. Εκεί τα παιδιά της Καβάλας επέλεξαν να δημιουργήσουν ένα DVD με την βοήθεια του καθηγητή τους, ο οποίος επειδή στο σχολείο δεν διδάσκεται το μάθημα της πληροφορικής ήθελε να τους φέρει σε επαφή με το αντικείμενο και γενικά τα πολυμέσα. «Μας έστειλαν ένα DVD όπου παρουσίαζαν τους εαυτούς τους, όπως κάναμε εμείς σε έντυπη μορφή, δηλαδή το σχολείο τους και τα μέρη από τα οποία προέρχονταν. Καθόλη την διάρκεια της χρονιάς ασχοληθήκαμε με διάφορα θέματα», ανέφερε η κ. Θεοχάρη και πρόσθεσε ότι το σημαντικότερο ήταν ότι «προσπαθήσαμε να ενώσουμε τα παιδιά, να γίνουν μία ομάδα, να μάθουν να συνεργάζονται παιδιά που δεν προέρχονται από την ίδια κοινωνική ομάδα, παιδιά που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με υπολογιστές ή άλλα μέσα, έτσι ώστε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους. Και επιδιώξαμε να τους μάθουμε πώς να δημιουργούν σε μια ξένη γλώσσα, αυτή την γερμανικών, που τα παιδιά θεωρούν ότι είναι μια δύσκολη γλώσσα».

Μαθητές της Ε’ και ΣΤ? τάξης από τα σχολεία των δύο πόλεων συνεργάστηκαν στην υλοποίηση του προγράμματος και η συνεργασία τους απέφερε πέρα από το θετικό αποτέλεσμα της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας και από ένα βραβείο. Η βράβευση έγινε σε ειδική τελετή στην Καβάλα από το Ίδρυμα Κοινωνικών Υποτροφιών, όπου διακρίθηκαν τέσσερις φορείς, το 4ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής με το σχολείο Αγιάσματος ? Πηγών Καβάλας, ένα σχολείο από την Ελευσίνα για πρόγραμμα στην γερμανική γλώσσα, η ελληνοαμερικανική ένωση και το πανεπιστήμιο Αθηνών για πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα. Στην εκδήλωση στην Καβάλα, παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Νικόλαος Γεωργιάδης και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβαλάς Γεώργιος Χεριστανίδης. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων να γνωριστούν από κοντά, αφού μέχρι τότε η γνωριμία γινόταν μόνο μέσω των εργασιών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με το βραβείο «Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών» δόθηκαν δώρα σε κάθε μαθητή, όπως και 500 ευρώ για κάθε σχολείο για την αγορά εκπαιδευτικού υλικού σχετικού με την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News